Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kedvezményes áfát vetne ki az óvszerekre a Párbeszéd

Kedvezményes áfát vetne ki az óvszerekre a Párbeszéd

Tombol a nyár, kezdődik a fesztiválszezon, itt az ideje, hogy csökkentse a kormány az óvszerek áfáját, méghozzá a kedvezményes, 5 százalékos kulcsra – javasolja a Párbeszéd. Az ellenzéki párt szóvivője, Barabás Richárd szerint ez már csak azért is hasznos lenne, mert az óvszer a leghatékonyabb eszköz a nemi betegségek és a nem kívánt terhességek ellen.

Csak hát az óvszer nem olcsó. Az egyik legismertebb, neves márka 3-as csomagja a legtöbb helyen ezer forint. Ezen 27 százalék áfa van jelenleg, de ha csak 5 százalék lenne, akkor a 3-as csomag már csak 826 forintba kerülne, így a jelenlegi árhoz képest 6 darab után egy már bőven „ingyenlenne. A Párbeszéd által javasolt kedvezményes, 5 százalékos kulcsba amúgy rengeteg termék tartozik már, de bővíthető a sor:

Jelenleg 5 százalékos, kedvezményes áfa-kulcs alá tartozik például:

  • az új építésű lakás
  • a félsertés
  • a madártojás
  • a távhőszolgáltatás
  • az internet-szolgáltatás
  • a könyvek
  • a napilapok
  • a gyógyszerek

A fesztiválszezonos hivatkozás pedig nagyon is helytálló, mert a Zoom.hu is írt arról egy hazai kutatás alapján, hogy a fesztiválszezonban tetőzik az óvszervásárlás Magyarországon:

július-augusztusban akár 15 százalékkal többet költünk védekezésre,

mint az év többi hónapjában. Az óvszerpiac forgalmának közel 20 százalékát teszi ki ez a két hónapos időszak. A Nielsen felmérése alapján 2016 júniusa és 2017 májusa között közel 3,5 milliárd forintért több mint 20 millió óvszert vásároltunk.

A britek már régen meglépték

Az óvszeráfa-csökkentés amúgy Európában nem példa nélküli lépés. Nagy-Britanniában ezt már egy évtizeddel ezelőtt megtették. Gordon Brown – a későbbi, 2007-2010 közötti miniszterelnök – pénzügyminiszterként már a 2006-os költségvetésben rögzítette, hogy az óvszer adója az addig 17,5 százalékról 5 százalékra csökkenjen.

Forrás: Pixabay

Egyébként a Párbeszéd javaslata magyar politikai viszonylatban sem előzmény nélküli: az MSZP ifjúsági szervezete, a Fiatal Baloldal – csatlakozva az Európai Szocialisták uniós kezdeményezéséhez – már 2009-től javasolta, hogy csökkenjen 5 százalékra az akkor még nem 27, csak 20 százalékról az óvszer áfája, ám ez nem történt meg, hanem ellenkezőleg: csak nőtt az óvszerekre rakódó adóteher.

Borítókép: Illusztráció / Fotó: Balogh Zoltán