Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ez mindennek a teteje: balatoni hullámok, rozsdafoltok az egyéves orosz metrókon

Ez mindennek a teteje: balatoni hullámok, rozsdafoltok az egyéves orosz metrókon

Már Budapesten van az utolsó felújított orosz metrószerelvény is, ám amiket eddig forgalomba helyeztek, azoknak a teteje elkeserítő állapotot mutatnak.

Az utolsó felújított orosz metrószerelvényeket is leszállították szerdán a 3-as vonalra, Tarlós István főpolgármester be is mutatott egy statisztikát, amely szerint ezek a kocsik kevesebb hibát produkáltak az elmúlt időszakban, mint a 2-es vagy a 4-es vonal szerelvényei. Április óta pedig elvileg csak felújított szerelvények szállítják az utasokat a 3-as metróvonal két üzemelő szakaszán.

A keserű valóság az, ami kollégánk egy felüljáróról készített fotóin jól látszik: a szerelvények tetején jó kivehetőek a rozsdafoltok, van olyan szellőző, amiről rojtokban lóg ki a tömítés, az egyik lemez pedig hullámos.

Tömítésrojt Fotó: Veres Viktor (Kattintson a képre a galériáért!)

„Nem szorul különösebb szakmai magyarázatra, hogy a képen látottak nem elfogadhatóak egy legfeljebb egy éves járműtől.

Az, hogy a korrózió mértéke mennyire előrehaladott, csak egy részletes, a teljes kocsiszekrényre kiterjedő alapos vizsgálat döntheti el”

– mondta a Zoom.hu-nak a fotókat látva a Metróért Egyesület elnöke.

Bíró Endre hozzátette, a Kőér utcai járműtároló több éve beázik, bár ennek mértékét jelentősen csökkentették. Ez alapvetően a járművek tetejét károsítja. Kiemelte: az egyik képen jól látható, hogy a tetőlemez olyan hullámos, mint a Balaton.

„Ezért javasoltuk már az első ajtóküszöböknél megjelenő korrózióra utaló elszíneződések megjelenésekor, hogy a BKV mint üzemeltető érdeke lenne egy független minőségbiztosítási szervezet vizsgálata, hiszen a járművek megfelelő korrózióvédelme szerződési feltétel volt”

– közölte az elnök.

Hozzátette, javaslatukat a BKV elnök-vezérigazgatójának és Tarlós Istvánnak is elküldték. Bolla Tibor egyébként a szerdai sajtótájékoztatón közölte, hogy a felújítással kapcsolatban a milliárd forinthoz közelít a kötbér, amit az orosz fél elismer, de folytatják a tárgyalásokat, mert a BKV-nak ez még nem felel meg.

Ennek nem így kellene kinéznie…Fotó: Veres Viktor (Kattintson a képre a galériáért!)

A felújított metrókocsikról a megjelenésük óta cikkez a magyar sajtó. A 444.hu novemberi anyaga szerint például jól látható, hogy a szerelvények 1,5 évvel az átadás után mennyire rozsdásodnak. A festékréteg alól kifolyó barnás lé is erre utalt. Előzmény az is, hogy egy LMP-s kérdésre adott BKV-válaszból az derült ki: amíg a 222 új kocsit 92,8 milliárd forintért vehette volna meg a főváros, addig a felújított szerelvények mintegy 80 milliárd forintba kerültek.

Arról a Zoom.hu számolt be elsőként, hogy az oroszok a felújítás előtt megsaccolták, hogyan, milyen alkatrészekkel újítják fel a szerelvényeket, de csak a felújítás közben döntötték el, a gyakorlatban hogyan végzik el a feladatot.

A BKV válaszolt

Megkerestük a BKV-t is az ügyben kérdéseinkkel. A válaszukban azt írták, hogy “az összeállítás figyelmen kívül hagyja, hogy a több részből összeillesztett, gyakran tagolt, bordázott konstrukció miatt egyetlen vasúti jármű teteje sem teljesen egyenletes. A feltételezett rozsdafoltok valójában szennyeződés maradványok, ugyanis a metrójárművek üzeme során a szerelvények áramellátást szolgáló harmadik sín és a rajta futó áramszedők, illetve a vasúti kerekek kopásából fémpor keletkezik, amelyet a közlekedő szerelvények által keltett huzathatás örvénylésben tart. Ez a fémpor a járműmosások között lerakódik a járművek tetején, és abból egy záport követően a bordázott járműtetőn a fényképeken látható rozsdás fémpor-összefolyások keletkeznek. Jelen esetben is ez történt.”

Azt is hozzátették, hogy “az utolsó képen – a cikkel ellentétben – sem olyan szellőzők láthatók, amelyekből „rojtokban lóg ki a tömítés”. A kép azokat a forgalomba még nem helyezett járműről el nem távolított nyílászáró szalagokat mutatja, amelyekkel a gyártó a járművek szállítása előtt az utastér szellőző nyílásait lezárta. A szerelvények forgalomba adását megelőző előkészítés során ezek a nyílászáró szalagok eltávolításra kerülnek.”