Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Dúró Dóra lemond mandátumáról, ha….

Dúró Dóra lemond mandátumáról, ha….

A frakció további elszakadását a párttól nem támogatná azzal, hogy Vona Gábor egy újabb emberének adja át a helyét.

„Lemondok mandátumomról, ha azt Toroczkai Lászlónak adják, vagy egy másik olyan jelöltnek, aki hűen képviseli a kongresszus 46 százalékának akaratát, de a frakció további elszakadását a párttól nem támogatnám azzal, hogy Vona Gábor egy újabb emberének adjam át a helyem” – írta ki a Facebook-oldalán Dúró Dóra.

A Jobbik országgyűlési képviselője az alapító Pongrátz Andrással folytatott megbeszélés eredményeként vele egyetértésben hozott döntéséről tájékoztatta a párt elnökségét. A kompromisszumos váltóember megtalálása érdekében tárgyalást kezdeményezett a pártvezetéssel, amely szerinte a lemondására való felszólítását úgy döntötte el, hogy meg sem hallgatta, sőt a döntésről a sajtóból kellett értesülnie.

Dúró Dóra

Lemondok mandátumomról, ha azt Toroczkai Lászlónak adják, vagy egy másik olyan jelöltnek, aki hűen képviseli a kongresszus 46%-ának akaratát, de a frakció további elszakadását a párttól nem…

Eljárásukat Dúró koncepciósnak, joggal való visszaélésnek, belső leszámolásnak tartja a jogászokkal való konzultációi alapján is. A 46 százaléknyi tagság akaratának és az alapító nyilatkozatuk semmibevételét pedig nem engedheti.

Mint írta, Pongrátz András és a Jobbik Mi Magunk Platformja ragaszkodik ahhoz, hogy a jobbikos képviselői eskü megszegése miatt mondjon le a mandátumáról az a Gyöngyösi Márton frakcióvezető, aki a kizárás kezdeményezésével pártszakadást idézhet elő, továbbá az a Mirkóczki Ádám, aki nyilatkozataival hiteltelenné tette a pártot és megtagadta a 2010 előtti Jobbikot. Dúró ugyanakkor ezt nem várja el.

Viszont szeretné felhívni az elnökség figyelmét a jobbikos eskü általuk nem idézett első háromnegyedére, amelyet sokan megszegnek:

„a Szent Koronára esküszöm, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselőjeként csak és kizárólag nemzetemet és magyar hazámat fogom szolgálni. Ellenállok minden anyagi és hatalmi csábításnak, nem engedek semmilyen külső nyomásnak és fenyegetésnek, óvom és védem nemzetemet a hazugságtól, a nélkülözéstől és a szolgaságtól. Minden erőmmel, tudásommal és tiszta lelkiismeretem megőrzésével azért fogok dolgozni, hogy a magyarság ügyének alázatos és hű szolgálója legyek.”

A politikus a Facebook-posztban közölte azt is: „Lehetetlennek tűnik az olykor egymásba ütköző pontoknak (és hasonlóan ellentétes értelmezéseknek-elvárásoknak) mind megfelelni, miközben a törvényes eskünkben még az is áll: fogadom, hogy Magyarországhoz és annak Alaptörvényéhez hű leszek, jogszabályait megtartom és másokkal is megtartatom; az országgyűlési képviselői tisztségemet a magyar nemzet javára gyakorolom. Isten engem úgy segéljen!”

Fotó: Cserni Csaba

Amennyiben az elnökség nem hajlandó Toroczkai László vagy más, a kongresszus akaratát hűen képviselő jelöltnek adni mandátumát, akkor annak végső sorsát a június 23-i gyűléstől teszi függővé a politikus.