Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Balul végződő rendőri akció: eltört a megbilincselt beteg nő karja

Balul végződő rendőri akció: eltört a megbilincselt beteg nő karja

Kedden mutatta be a RTL Klub Házon kívül c. riportműsora a Magyar Helsinki Bizottság ügyfelének történetét. A pszichiátriai problémákkal küzdő nő hozzátartozói tavaly nyáron attól tartottak, hogy romlott az állapota, mert nem tudtak vele kapcsolatba lépni. Ezért előbb mentőt hívtak hozzá, majd a mentősök – miután nem akarta őket beengedni a lakásba – szóltak a rendőröknek. Ők a fürdőkádjából önként kiszálló beteget megbilincselték, áttuszkolták egy másik szobába, eközben egy reccsenés hallatszott, ekkor tört el a karja. Ezután még kb. húsz percig térdeltek a nő hátán. Utána vitték egy kórház baleseti részlegére. Az orvosi dokumentáció szerint a nő karja a fürdőkádból kicsúszás során tört el. Azonban szinte minden mozzanatot rejtett kamera rögzített, így bizonyítható, hogy a rendőri intézkedés alatt következett be a súlyos sérülés. Az ügyészség mégis megszüntette a büntetőeljárást, mondván, bűncselekmény nem történt. Az intézkedő rendőröket pedig tanúként sem hallgatták meg az eljárás során.

A nő családja a Helsinki Bizottságtól kért segítséget, akik szerint számos körülmény mutat arra, hogy foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés történt, ezért panaszt nyújtottak be a döntéssel szemben.