Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Már a kormány is válságtól tart – szigorúbb lesz a 2019-es költségvetés

Már a kormány is válságtól tart – szigorúbb lesz a 2019-es költségvetés

Soha nem látott általános tartalékot képeznek válság esetére, ami nagy buli lehet a kormánynak.

A Magyar Időknek nyilatkozó Domokos László számvevőszéki elnök arra figyelmeztette a kormány, hogy készüljön fel egy kívülről induló gazdasági válságra, ennek érdekében már jövőre nullszaldós költségvetést nyújtson be, ne csak 2022-ben, ahogy azt a kormány tervezi. A kormány ugyan nem ilyen szélsőségesen látja a 2019-es év gazdasági kilátásait, de külső sokkra készülnek – legalábbis ez derült ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szavaiból. Gulyás a június 5-e, keddi kormányinfón elmondta, hogy a kormány elkezdte tárgyalni a 2019-es költségvetés tervezetét, amit várhatóan következő szerdán a parlament elé terjesztenek, majd július 20-án elfogadhatják.

A kormány által májusban készített előrejelzés szerint jövőre 4,1 százalékkal nőhet magyar gazdaság az idei 4,3 százalékos növekedés után. Ám a kormány aggódik – ez a négy százalék feletti növekedés csak akkor tartható, ha nem következik be egy Európát érintő válság – mondta Gulyás. A kormány szerint a jövő évi magyar növekedésnek árthat az USA által indított kereskedelmi háború, ami közvetlenül ugyan a német gazdaságra hathat – de magyar gazdaság erős német kitettsége miatt mi is megéreznénk egy kereskedelmi háború eldurvulását.

A kormány ezért a konzervatív tervezés jegyében az idei 2,4 százalék után 2019-re a bruttó hazai termék (GDP) 1,8 százalékára csökkenti a hiányt – mondta Gulyás. Bár ebben nincs semmi meglepetés, ez a hiánycél szerepelt az eddigi előrejelzésekben is. Az igazán konzervatív tervezés jegyében léphetne nagyobbat is a kormány a hiánycsökkentésben, ám Gulyás szerint erre azért nincs lehetőség, hogy a kormány tudja előfinanszírozni az uniós beruházásokat. A kormány szerint amennyiben lassul a külső konjunktúra, akkor épp az uniós beruházások lehetnek azok, amelyek fenntartják a növekedést – ezért nem mennek lejjebb a hiánnyal. (Gulyás szavai nyílt cáfolatát jelentik annak az Orbán Viktor kormányfő által hangoztatott véleménynek, hogy nem az uniós támogatások miatt nő a magyar gazdaság – ami csak részben igaz, már most kisebb lenne a növekedés ezek nélkül.)

Soha még nem adott kormány magának ekkora zsebpénzt

Új információ viszont, hogy a kormány 50 százalékkal növelné a költségvetés általános tartalékát egy válság esetére. A tartalék idén 110 milliárd forint volt, ami így 165 milliárd forintra emelkedik 2019-ben. A 2018-as büdzsében szerepelt még 60 milliárdnyi Országvédelmi Alap is, erről most még nem szólt a miniszter. A tartalékok növelése egyik oldalról költségvetési szigorítást jelent, másfelől viszont növeli a kormány mozgásterét. Az általános tartalék ugyanis a kormány házipénztára, ha költeni lehet belőle, akkor kormány azt bármire fordíthatja.

Magyarország történetében még soha nem volt példa arra, hogy a kormány 165 milliárd forintos kvázi házipénztárat kapott volna a költségvetésért – elvileg – felelős országgyűléstől. Ha a kormány igazán aggódna a költségvetés egyensúlyáért, akkor nem a fűre-fára elkölthető általános tartalékot, hanem az erre a célra kifejezetten szolgáló Országvédelmi Alapot duplázná meg.