Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kína fél magyarországnyi ajánlatot tett az USA-nak

Kína fél magyarországnyi ajánlatot tett az USA-nak

Kína felajánlotta, hogy 70 milliárd dollárnyival növeli az Amerikából származó importját. Kína elsősorban mezőgazdasági és energetikai árukat venne, illetve bizonyos iparcikkeket. Hatalmas összegről van szó, összehasonlításképpen Magyarország éves GDP-je körülbelül 150 milliárd dollár. Az összeg még ahhoz képest sem elhanyagolható, hogy az USA külkereskedelmi mérlege 375 milliárd dolláros mínuszban van Kínával (vagyis Kína ennyivel kevesebbet importál az USA-ból, mint az USA Kínából).

Az ajánlat gyakorlatilag a semmiből érkezett, Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter és Liu He kínai miniszterelnök nem sokkal korábban tárgyaltak a két ország kereskedelméről, de a tárgyalás után szó sem esett konkrét kínai ajánlatról.

Az ügyre rálátó források a Reutersnek azt nyilatkozták, Donald Trump elnök megbeszéli az ajánlatot kereskedelmi tanácsadóival, egyelőre nem világos, elég lesz-e a kezdődő kereskedelmi háború elkerüléséhez vagy legalább korlátozásához.

Fenyegetőzés, fegyverszünet, fenyegetőzés, fegyverszünet…

Az USA és Kína kereskedelmi háborújában május 19-én hirdettek fegyverszünetet, miután Kína ígéretet tett rá, hogy „jelentősen” növelni fogja amerikai importját (Trumpnak elsősorban a negatív külkereskedelmi mérleg szúrja a szemét). Kína pár nappal később azt közölte, 25 százalékról 15-re tervezi csökkenti az importált gépjárművek vámját (Trump ezt az amerikaihoz képest tízszeres vámot is élesen kritizálta korábban).

Mindez, úgy látszik, nem volt elég, május 29-én Washington bejelentette, hogy a fegyverszünet és a folyamatban lévő tárgyalások ellenére 25 százalékos vámot vet ki évi 50 milliárd dollár értékű kínai importra, ráadásul

korlátozni fogja a kínai cégek amerikai befektetési lehetőségeit.

Az 50 milliárd dollárnyi áru megvámolásának folyamatát az amerikai kormány még a fegyverszünet bejelentése előtt indította el, válaszul Kína ugyanekkora mértékű megtorlást helyezett kilátásba. A csomag ismételt belengetésére Peking pont ugyanazt reagálta, mint amikor először megfenyegették vele: Kína nem akar kereskedelmi háborút, de ha harc, legyen harc.