Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Gulyás Gergely: A Fidesz nem szorul senki segítségére

Gulyás Gergely: A Fidesz nem szorul senki segítségére

„Hallgatva az új olasz kormány nyilatkozatait, már csak másodikak lehetünk Európában, az elhangzottakhoz képest puha, selymes és bársonyos a mi kommunikációnk” – szerénykedett második Kormányinfóján Gulyás Gergely.  

Összefoglaltuk, miről beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a költségvetést illető bejelentéseiről itt írtunk.

Stop Soros, Alaptörvény-módosítás. A kancelláriaminiszter arról beszélt, hogy a kormány kitart álláspontja mellett, miszerint a Genf Konvenció alapján az első biztonságos országnak kell biztosítani a konfliktusokban érintettek számára a menedékjogot. Gulyás Gergely szerint a bevándorlás kérdésével kapcsolatban a saját politikájuk visszaigazolását látják az olasz kormányalakítási fejleményekben is. „Hallgatva az új olasz kormány nyilatkozatait, már csak másodikak lehetünk Európában, az elhangzottakhoz képest puha, selymes és bársonyos a mi kommunikációnk” – jelentette ki Gulyás Gergely. Azt is világossá tette, hogy nem látja, hogy Brüsszelnek bármilyen dolga lenne a Stop Sorossal, illetve az alaptörvény módosításával. „Uniós joggal nem ellentétes a törvénymódosítás, ezért illetéktelen Brüsszel a kérdésben” – mondta a miniszter, aki szerint az európai migrációs vita nem zárult le, de „minden eddiginél nagyobb az esélyünk erre.” Gulyás Gergely szerint morálisan is helyes a kormány álláspontja, hogy a menekültek az első biztonságos országban kapjanak menedékjogot, mert ha egy válságban, polgárháborúban lévő országból elvándorolnak a legjobban képzettek és máshol, például Nyugat-Európában telepednek le, nem lesz, aki újjáépítse az adott államot. Most is elmondta, hogy külföldről továbbra is jönnek a kormányellenes támadások, „Soros György lobbi tevékenysége folytatódni fog.”

Tüntetések, gyülekezési jog korlátozása. Gulyás szerint nem arról van szó, hogy az Alaptörvény módosítása után sehol nem lehet majd tüntetni. A miniszter szerint a módosítás csak arra vonatkozik, hogy ne a döntéshozók, közszereplők magánlakása előtt tüntessenek a tevékenységük kapcsán, hanem a hivataluk előtt tiltakozzanak a munkájukkal kapcsolatban.

EMMI átalakítása. Folyamatosak a vezetői cserék a most már Kásler Miklós vezette Emberi Erőforrások Minisztériumában, erről is kérdezték Gulyást. A kancelláriaminiszter szerint minden tárcavezetőnek joga van arra, hogy megválassza, államtitkárként, helyettes államtitkárként kivel dolgozik együtt. A nagymértékű csere azonban nem jelenti azt szerinte, hogy Balog Zoltán alatt ne végzett volna jó munkát az EMMI.

CEU. A CEU-val kapcsolatos vizsgálat határidejéről, végéről, lezárásáról nincs információja, mondta Gulyás.

Várba költözés. A kormányfő hivatala elhagyja a Parlamentet, ez 28 évvel a rendszerváltás után indokolt, tekintve a hatalmi ágak alaptörvényben is rögzített szétválasztása okán, mondta a kancelláriaminiszter. „Fodor Gergely személyében miniszteri biztost neveztem ki a munkálatokat és a költözést végző cégek munkájának koordinálására” – jelentette be. A kormány még 350 milli forintot különített el a munkálatok utolsó szakaszára. A kormányfő az év végéig költözhet a Karmelita kolostorba, jelentette ki Gulyás, aki megismételte azt a kormányzati érvet, miszerint nem 16 milliárd forintba, hanem szinte semmibe nem fog kerülni az adófizetőknek a költözés, és a Vár amúgyis sürgető rendbe rakása, mert a kiköltözés után értékes ingatlanokat értékesít a kormány.

A Fidesz jövője az Európai Néppártban. A miniszter beszélt hosszasan arról is, hogy a kormányfő kedden Berlinbe utazik, ahol elsősorban CDU-s, CSU-s politikusokkal találkozik majd. Kérdésre, miszerint az Európai Néppárt (amelynek vezető ereje a két német kormánypárt) segít-e a Fideszt, illetve a kormányt ért támadások kivédésében, Gulyás azt mondta: a Fidesz nem szorul senki segítségére, sőt, a Fidesz tud segíteni az Európai Néppártnak, mint a pártcsalád messze legsikeresebb pártja. Alaptalannak nevezte, hogy egy esetleges néppárti kirúgás esetére felkészülve a Fidesz máris más európai pártcsaládot keresne.

Százmilliárdos uniós támogatás-visszafizetés. Arról az uniós jelentéstervezetről, amely szerint a támogatások felhasználása kapcsán tapasztaltak miatt 100-150 milliárd forintot kellene Magyarországnak visszafizetnie, azt mondta, kritikák lényege az alaptalan, mert az építőiparban jelentős, 20-25 százalékos az áremelkedés következett be az elmúlt években és ezért haladta meg a közbeszerzések értéke a kiírásokban becsült értéket. Gulyás biztos benne, hogy a kormány álláspontja helye, és terveznek „félretenni” egy esetleges forrásvesztés esetére, ha vissza kellene fizetni uniós támogatásokat.