Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ez a bérgyilkosság természetrajza – Kovács Lajos ezredes reagált Gyárfás vallomására

Ez a bérgyilkosság természetrajza – Kovács Lajos ezredes reagált Gyárfás vallomására

Magyarországon a megbízók zöme a kertészére vagy az alkalmi munkására bízza a bérgyilkosságot. De nálunk is előfordul, hogy a megbízás több áttételen át jut el a kivégző emberig.

Kovács Lajos visszautasította a húsz évvel ez előtti Fenyő-gyilkossággal összefüggésben felbujtással meggyanúsított Gyárfás Tamás rendőrségi vallomásában tett azon kijelentését, amely szerint az ő [Kovács] „szisztematikus hangulatkeltése nemcsak Tasnádinál, másoknál és megtette a hatását, az alvilágban nem egy haszonlesőre ösztönzőleg hatott”.

Az idézet Gyárfás Tamás vallomásának írásos kiegészítéséből való, amelyet a hvg.hu is megkapott, s amelyből a lap hétfőn – elsőként a sajtóban – részleteket közölt. Eszerint Gyárfás – ki nem mondva – felelősnek tartja Kovács Lajost is (aki egykor a Fenyő-gyilkosság miatt folyó nyomozás egyik irányítója volt) azért, hogy

a Fenyő-üggyel összefüggésben az elmúlt húsz évben többen megpróbálták megzsarolni. Továbbra is tagadja azonban, hogy ez bárkinek is sikerült volna.

– Gyárfás Tamás, ahogy Fenyő János is, a médiából és a médiában éltek – reagált Gyárfás vallomására Kovács Lajos. – Kettejük üzleti konfliktus sorozata, tudniillik nem a Nap Tv ügyében feszültek egymásnak, mindenki előtt ismert volt, aki annak idején újságot olvasott.

A nyugalmazott nyomozó szerint semmiféle hangulatkeltésre nem volt szükség. A rendőrségnek meg se kellett szólalnia ahhoz, hogy sokan – például Fenyő környezetében – Gyárfást a potenciális megbízók közé sorolják.

Kovács a tavaly újraindított nyomozás sikere érdekében nem kívánta részletekbe menően kommentálni Gyárfás kiszivárogtatott írásos vallomását. Csak annyit mondott:

– Én soha nem mondtam ki az ő nevét a nyilvánosság előtt, már csak ezért sem értem, miért beszél szisztematikus hangulatkeltésről. Mindig csak azt mondtam, hogy a lehetséges felbujtók között van egy médiaszemélyiség is, na de ezt nálam konkrétabban is kimondta nem is egyszer a sajtó.

Az ORFK egykori döglött ügyek osztályának ma már nyugdíjas vezetője emlékeztetett: már

két héttel az Fenyő-gyilkosság után a rendőrség besúgói tényként közölték, hogy jóval korábban valaki megbízást adott Fenyő János megölésére.

Az ügynökök azt is jelentették, hogy az alvilágban az a hír járja, a megbízás Gyárfás Tamástól való, és hogy a közvetítők „jó pénzt ígértek a munkáért”.

Fotó: Halász Nóra

Erről nyilatkozott korábban Sándor István, az ORFK Papa fedőnéven ismert egykori főnyomozója is, akihez szintén eljutottak ezek a hírek. Sándor úgy tudja, az első felkérést Tasnádi Péter kapta, de ő nem vállalta el, ám továbbpasszolta a megbízást.

– Egy gyilkossági nyomozó soha sem az emberiség szeretetére hajt munka közben. De árulja el nekem valaki: mi hasznom lett volna abból, ha „szisztematikusan hangulatot keltek Gyárfás ellen?” – kérdez vissza Kovács Lajos. – A bíróság előtt bizonyítékokra van szükség, más nem számít.

– Veszélyes vizekre sodródhat az ember, ha a saját prekoncepciójához kezdi el gyűjteni a bizonyítékokat – tette hozzá. – Ez történt [a 2002-ben nyolc hallos áldozatot követelő] a móri gyilkosság ügyében, és melléfogtunk. Első körben ezért nem is a valódi gyilkosokat fogtuk el. Ennek az ügynek a tanulságairól szól a Mór megtette című könyvem.

Tasnádi az évek során több vallomást is tett az ügyben. Az ő verziója szerint esze ágában sem volt megöletni Fenyő Jánost, csak le akarta nyúlni „egy kis pénzzel” Gyárfást.

Aki fizetett is neki. Gyárfás vallomása szerint azonban nem azért, hogy hallgasson a Fenyő-ügyről, hanem egy vállalkozás beindításához kért és kapott kölcsönt tőle Tasnádi. Sok évvel korábban Tasnádi hirdetésszervezőként sok pénzt hozott a vállalkozásainak, Gyárfás szerint a kölcsönnel ezt próbálta viszonozni.

– Tasnádi Péter nekem soha nem ismerte el, hogy megbízást kapott volna Gyárfástól Fenyő János megölésére – mondja Kovács. – Sőt, büszke volt arra, hogy egy ideig szerinte azt hittem [Kovács], ő volt a bízta meg Fenyő János gyilkosát. A nyomozás adatai alapján azonban egy idő után kizártuk, hogy ő lett volna a bérgyilkos közvetlen megbízója, és utána már nem foglalkoztunk vele.

Gyárfás védekezésébe egyebek között azt írja:

„Függetlenül attól, hogy 1996. október 11-én, a választott bíróság döntésével lezárult közöttünk a vita, azért, mert valaki a teljes nyilvánosság előtt késhegyig menő vitát folytat, sőt, ha a létező legnagyobb mértékben felhívja magára a figyelmet, akkor még inkább nem lesz vele szemben álló félnek alattomos gyilkosa, illetve egy gyilkosság felbujtója”.

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

– Márpedig a bérgyilkosságoknak ez a természetrajza – jegyezte meg arra a bekezdésre reagálva Kovács Lajos. – Pályám során öt-hét magyarországi bérgyilkosság nyomozásában vettem részt, és még legalább 20-30 részleteit ismerem. A megbízó mindig azok közül került ki, akiknek a legádázabb konfliktusuk volt az áldozattal. Ők azonban azzal is tisztában voltak, hogy a rendőrség elsőként náluk fog kopogtatni és nyilván górcső alá veszi az alibijüket a gyilkosság időpontjára. Ezért bíznak meg valaki mást a gyilkosság végrehajtásával, aki nem állt kapcsolatban a későbbi áldozatával.

Kovács Lajos elmondta: a bérgyilkosságoknál a felbujtás bizonyítása a legnehezebb feladat. Magyarországon ugyan a megrendelők többsége

a kertészt vagy egy épp náluk dolgozó alkalmi munkást bíz meg a gyilkossággal, de arra is volt példa, nem is egy, hogy a megbízás többszörös áttételen keresztül jutott el a kivégzőemberhez.

– Én nem haragszom Gyárfás Tamásra – hárította el a további kérdéseket Kovács Lajos. – Semmi személyes nem volt és ma sincs abban, amit a dolgok jelen állása szerint őt is érintő Fenyő-ügyben mondtam, mondok. Szurkolók, hogy derüljön ki az igazság, és kerüljön végre pont ennek az ügynek (is) a végére.