Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Egyre tisztább a kép, hogyan érhet véget a Westworld

Egyre tisztább a kép, hogyan érhet véget a Westworld

Összegyűjtöttük a legérdekesebb kérdéseket a Westworld második évadának hetedik része kapcsán. Vigyázat, a cikk nemcsak a korábbi részekre tesz utalásokat, de az évad végéhez közeledve a lehetséges konteók akár igazak is lehetnek.

A Westworld vadonatúj második évada kapcsán minden kedden, 19 órakor élő Westworld-kibeszélőműsorral jelentkezünk a Zoom.hu Facebook-oldalán, amelyben nemcsak a sorozat aktuális epizódjával foglalkozunk, hanem meghívott szakértő vendégeinkkel megbeszéljük, hol tart most a mesterséges intelligencia fejlesztése, mi várható a robotikában, elveszik-e az androidok a munkánkat, meg úgy általában milyen jövő vár ránk. A hetedik adás vendége Lovász Dorottya az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának mesterszakos hallgatója, a Fantasztikus világok egyik szerzője, akivel arról beszélgettünk, lehetnek-e jogai a robotoknak. A műsort itt lehet követni, a kibeszélt teóriákról pedig lentebb írunk részletesen:

Zoom.hu

William egy host (vagy valami olyasmi)

Erről az elméletről már korábbi konteólatolgatós cikkeinkben is írtunk de most ismét elővesszük, mert különben mivel lehet magyarázni, hogy William bekapott négy találatot is Maeve-től, egyet pedig Lawrence-től (mellkas-tájékon), és életben maradt, sőt, volt ereje elkúszni az érkező Delos-katonák elől. Lévén, hogy viszonylag sebezhetők az emberek a Westworldben, William miért ilyen kitartó?

Persze az is lehet, hogy Wiliam nem minden elemében android, hanem bizonyos részeit kicserélték mechanikusra. Itt jön képbe a Thézeusz hajója-paradoxon, vagyis

Ha egy tárgynak minden elemét kicserélik egy másikra, vajon ugyanaz a tárgy marad?

Vagy Williamre vonatkoztatva:

Ha az embernek minden szervét kicserélik mechanikusra, mennyiben maradhat meg emberi mivoltában?

Fotó: HBO

Ford képes bármely porhüvelyben tovább létezni

Az epizódban Angela néhány gránát segítségével elintézte a Bölcsőt, amelyről kiderül, egy olyan szerverterem, amely a lakók biztonsági mentéseit őrzi, hogy azok folyamatosan a loopban maradjanak, és amennyiben a vendégek elpusztítják a testüket, elméjük bármikor visszatölthető legyen.

Ebbe a „Mátrixba” töltötte fel tudatát Ford, tanulván James Delos példájából, hiszen esetében látszott, a mesterséges test kiveti magából az organikusból digitalizált tudatot. Viszont a Bölcső pusztulása előtt Ford átmásolta magát Bernard fejébe. Ez két dolgot jelenthet: Ford vagy megtalálta a módját, miként menthető le az emberi tudat mindenféle gleech nélkül; vagy nem, de felismerte, háttér-tudatalattiként képes továbblétezni egy androidtestben.

Fotó: HBO

Mi van az Ígéret völgyében?

Az már bizonyos, a Westworld csak egy kísérleti sandbox-játék, ahol a Delos tudósai folyamatosan monitorozzák a vendégeket, hogy a legtökéletesebb hostokat hozzák létre és elérjék végső céljukat, az emberi tudat mesterséges testbe való átültetését. Emellett az is valószínű, hogy az évad utolsó három részében mindenki az Ígéret völgyébe tart majd, de nem tudjuk, mi vár ott a szereplőkre.

Egy rajongói elmélet szerint ott olyan testeket állítanak elő, amelyekbe az emberi tudatokat helyezhetik. Mint emlékezetes, az kiderült, hogy az első rész végén a tengerben úszó androidhullák egyharmada esetében nem találtak tudatra utaló nyomokat. Elképzelhető, hogy Doloresék átmentették elméjüket egy új, hatékonyabb, megbízhatóbb, kevésbé sebezhető testbe?

Fotó: HBO

Identitástolvajlás

Ha az előző elmélet igaz, akkor könnyen jelentheti, hogy Evan Rachel Woodtól vagy James Marsdentől elbúcsúzunk az évad végén, hiszen maguk mögött hagyják az előző porhüvelyüket és újat szereznek. Ez mondjuk merész és indokolatlan lépés lenne a HBO részéről és valószínűleg nem is tennék meg, de van erre is kivédhető teória.

Mi van akkor, ha az Ígéret völgyében már régóta halott emberek digitális lenyomatát őrzik, amelyek arra várnak, hogy a technológia elérjen arra szintre, ahol már nem lépnek fel olyan gleechek, mint James Delos esetében? Eszerint Dolroest és társaikat mind korábban létezett emberekről mintázták és mindannyiuknak létezik egy replikájuk az Ígéret völgyében.

Doloresék azonban elpusztítják a digitalizált tudatokat, és a régi-új testeket felhasználva a való világban, a parkon kívül felveszik „eredetijük” identitását.

Fotó: HBO

Az előző epizódokról itt írtunk korábban:

Westworld, 2. évad, 1. rész

Westworld, 2. évad, 2. rész

Westworld, 2. évad, 3. rész

Westworld, 2. évad, 4. rész

Westworld, 2. évad, 5. rész

Westworld, 2. évad, 6. rész