Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ugyanazt az érzést használta ki a Fidesz választás előtt, mint az Iszlám Állam

Ugyanazt az érzést használta ki a Fidesz választás előtt, mint az Iszlám Állam

A Zoom.hu-nak nyilatkozó iszlámkutató szerint a kormánypárt az emberek félelmére hat, amikor a muszlim emberek ellen uszít. Az új történelemtankönyveket lebutították, jól látszik: nem a gondolkodó emberek tanítására törekszik a hatalom.

„A világ nagy részén erősen sztereotipizált kép él a muszlimokról, nincs ez másként Magyarországon sem. Az őket lejáratni kívánó médiában szisztematikusan a fundamentalista, dzsihadista, terrorista szavakat használják velük kapcsolatban” – mondta a Zoom.hu-nak Fodor István vallástörténész, iszlámkutató. A szakértőt arról kérdeztük, hogy az utóbbi néhány évben milyen kép alakult ki az iszlámról a nyugati világban és hazánkban.

A magyar sajtó

Fodor szerint jelentős dilettantizmusra vall, hogy a témában olyanok is nyilatkoznak, akik egyáltalán nem értenek hozzá. Ezeknek egy jelentős része tele van burkolt vagy egyáltalán nem is titkolt iszlamofób és más előítéletes tartalommal. Az elmúlt egy-két évben ezekhez még xenofób vonások is társultak. Hozzátette: jól látható, hogy az Echo TV, a közmédia vagy például az Origo az iszlámot és a migrációt – amik alapvetően óriási gyűjtőfogalmak – egy-egy mondatra csupaszították le.

Szisztematikusan válogatják ki azokat a nemzetközi eseményeket, amik az ő negatív értelmezési keretükbe tartoznak.

Ennek megfelelően válogatják ki a híreket, a pozitívokkal nem is foglalkoznak. Ha keresztény, zsidó vagy buddhista emberek negatív vonatkozásban jelennek meg a nemzetközi sajtóban, arról egyáltalán nem vesznek tudomást. Kevesen tudják például, hogy Közép-Afrikában működik egy Anti-Balaka nevű „keresztény” terrorszervezet, amelyik szisztematikusan irtja a muszlimokat. Az izraeli védelmi erők palesztin gyerekeket dehumanizálnak. Alig lépte át az ingerküszöböt, hogy tavaly szeptemberben Mianmarban a helyi „buddhista közösségek” rengeteg muszlim rohingyát gyilkoltak le és üldöztek el hazájukból.

Fodor István. Forrás: moranettv.hu

Ál-kutatóintézet

„Jó példa a hírek torzítására az amerikai Bill Warner és az ő Politikai Iszlám Tanulmányok Központja. Ez egy ál-kutatóintézet, amelynek egy ideje megjelent a magyar verziója is. Ők egyszerűen csak annyit csinálnak, hogy lefordítják az angol nyelvű közlésekben megjelenő híreket magyarra, mindenféle szakmaiság nélkül. Ezek összeesküvéseket gyártó, valós tudást nélkülöző leírások.

Ráadásul többször előfordult, hogy ebből az intézetből hívnak önjelölt szakértőket a köztévébe és az Echo TV-be is.

Ha valaki laikus, de gondolkodó fejjel hallgatja ezeket a nyilatkozatokat, az is könnyen megértheti, hogy szándékos torzításokat tartalmaznak. Többek között olyanokat állítanak, hogy csak meg kell nézni a vallási szövegeket, és abból mindenki megértheti, miként képesek integrálódni a muszlimok. Ez például óriási tévedés, amely az összefüggéseket teljes mértékben figyelmen kívül hagyja. Fodor szerint a kontextusok tanulmányozásához és megértéséhez elengedhetetlen feltétel megalapozott tudományos pilléreken nyugvó szakértői ismeretek, illetve empirikus tapasztalatok is szükségesek.

Ezek az önjelölt kutatók olyanokat is állítanak, hogy a statisztikai adatokból meg lehet érteni az iszlámot, de ez távol áll a valóságtól.

„Meg kell érteni, hogy az iszlámmal való foglalkozás is egy önálló tudományterület, miként a migrációval való is”

– fejtette ki a kutató.

Integráció. Fotó: Frederik Sadones/Pacific Press/LightRocket/Getty Images

Csak mint az ISIS

Fodor István szerint a probléma megértéséhez beszélni kell az Iszlám Államról („ISIS”, arab nevén a Da’esh szervezetről) is. A kutató kiemelte: a posztmodern világban sok olyan fiatal szenved identitásválsággal, aki bevándorlócsaládból származik. Ennek az érzésnek nem feltétlenül kell, hogy legyen migrációs előélete. Őket könnyedén meg tudják szólítani a szélsőségek, így az ISIS is.

A szervezet egyértelműen a félelemből táplálkozik, a fiatalok érzéseire hat.

Terrorcselekményeiknek nem csak az erődemonstráció, hanem a toborzás is a célja. Az iszlámra hivatkozó – ugyanakkor azzal teljesen szembe helyezkedő – gyilkosságok a szélsőséges nézeteket erősítik Európában, egyre többen a helyi muszlimokat azonosítják a terroristákkal, akik még inkább kirekesztődnek a társadalomból. Megjelentek az úgynevezett gyűlölet-bűncselekmények: ártatlan nők fátylát tépik le, muszlim gyerekeket inzultálnak. Mindezek miatt – Fodor szerint – a fiatalokat jóval könnyebb a szélsőségek irányába terelni.

A nyugati országok ezt nem látták meg, pedig a szélsőséges erők növekedése az ISIS erősödését hozza magával. Azaz szélsőségre szélsőség volt a válasz.

Ugyanezt az érzést használta ki a Fidesz választások előtt: az ország olyan területein is szavaztak rájuk, ahol soha sem fordult meg sem migráns, sem menekült, és nem is fog, de mégis azzal indokolták az emberek a voksukat, hogy megvédik őket a veszélytől.

Amint sikerül a félelem érzületét kialakítani az emberben, azt követően nagyon könnyű befolyásolni őket. Fodor szerint az iszlámról – ahogy bármelyik más világvallásról sem – lehet kijelenteni, hogy a béke vagy az erőszak vallása lenne. Mint mondta: 1,7 milliárd emberből nem gondolkodhat mindenki ugyanúgy. Mindig szem előtt kell tartani a területi, történeti, nyelvi körülményeket, nem létezik egy úgynevezett prototípus.

London, életkép. Fotó: Rob Stothard/Getty Images

Nem minden európai keresztény

„Az ahhoz hasonló kijelentés, mint a »mi, keresztény európaiak«, egy nagyon szerencsétlen kifejezés. Ezzel azt mondják, hogy azokat az európaiakat, akik például ateisták, nem tartják a közösség részének. A több mint 20 millió muszlimot szintén nem” – hangsúlyozta Fodor István.

Mivel Magyarországon alig vannak muszlimok, a propaganda által keltett gyűlölet feléjük gyakorlatilag nem is irányulhat.

Maradnak tehát azok, akik nem a hatalomnak tetsző módon gondolkodnak: őket rögtön bérencnek, simogatónak ítélik meg megtévesztett emberek. A dialógusokat, a kritikai megjegyzéseket, a logikus gondolkodás lehetőségét teljesen ellehetetleníti a gyűlölet, amit politikai eszközként a használnak. Ha pedig valaki, aki bedőlt a propagandának, meglát egy feltételezhetően muszlim embert, annak a leegyszerűsített, primitív reflexei indulnak be. Fodor szerint ezt pedig úgy érik el, hogy populista tartalmú, lájkvadász oldalak jelentek meg, mint például a Napimigráns.hu, Vigyázó.hu, de már ide lehet sorolni az Origót is. A menekült fogalmát kiradírozták, csak a migráns maradt. A menekültekhez ugyanis a magyaroknak is van pozitív érzelmi viszonyulásuk, de a migránsokkal szemben már nincs.

„Az új történelemtankönyvek borzasztóak, jól látszik, hogy nem gondolkodó emberek tanítására törekszik a hatalom.

Aki ugyanis gondolkodik, az kérdez is, ez a politikai elit számára veszélyes lehet.

Nem véletlen, hogy kancellárokat neveztek ki az egyetemek vezetésébe. Látszik, hogy lecsupaszított keretek közé helyezik az oktatást, ugyanis a tanulatlan embereket a legkönnyebb irányítani” – mondta a kutató.

A legtöbb áldozat muszlim

A szakértő hangsúlyozta, az ISIS és más hasonló szervezetek által végrehajtott merényletekben a legtöbb áldozat muszlim, de ez a tényező Európában és az USA-ban szinte senkit sem érdekel. Ha egy tömeggyilkosság elkövetésekor a merénylő muszlim, sötét bőrű, szakállas, akkor ő terrorista. Ha fehér ember az elkövető, akkor mentális beteg, elhagyta a felesége, magányos farkas és még sorolhatnánk a jelzőket.

Muszlimok építették újjá a keresztény templomot. Forrás: Facebook/This is Christian Iraq

A Las Vegas-i merénylőből például nem lett terrorista.

Amikor Németországban szándékosan embereket ütötteket el, a rendőrség azt vizsgálta, hogy terrorizmus történt-e. Amikor kiderült, hogy az elkövető fehér, közölték, hogy nem terrorizmus történt. Ezt úgy nevezik, hogy kettős mérce. A köztudatba nem épült be az sem, hogy amikor Moszul egy évvel ezelőtt felszabadult, akkor a helyi muszlimok segítettek újra felépíteni a keresztény templomot, ők tették fel a keresztet az épület tetejére. Vagy például 2017-ben Szíriában, Homszban a helyi muszlimok hozzájárulásával állítottak fel egy karácsonyfát, ezzel kívántak boldog ünnepeket a keresztény embereknek.

Borítókép: Danny Lawson/PA Images/Getty Images