Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Most először lehet kérdezni az új parlamentben

Most először lehet kérdezni az új parlamentben

A trianoni békeszerződés 98 évvel ezelőtti aláírására emlékezéssel – június 4-e 2010 óta a Nemzeti Összetartozás Napja néven állami emléknap – kezdte hétfői ülését az Országgyűlés. Először Kövér László házelnök mondott rövid beszédet, majd az MSZP részéről Hiller István, a Fidesz részéről pedig Potápi Árpád emlékezett. Ezután a DK-s Gyurcsány Ferenc emlékezett napirend előtt, beszédében pedig éles kormányzati kritikát is megfogalmazott. Nem maradt el a válasz a Fidesz részéről, amit a volt kormányfő Németh Szilárdtól kapott. A kormánypárti politikus Gyurcsány szemére vetette, hogy idegen érdekeket akar szolgálni, pedig

a magyar választók világosan megmondták áprilisban Gyurcsány Ferencnek és pártjának, hogy hol a helye.

A régi, klasszikus Jobbikot idéző beszédet mondott az emléknap alkalmából utánuk a jobbikos Szávay István. Ezt követően Dömötör Csaba a kormány nevében a nemzetpolitika eddig elért eredményeit sorolta, illetve az egyes ellenzéki pártok – főleg a Jobbik – e téren tett politikai lépéseit bírálta.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője napirend előtti felszólalásban a csökkenő születésszámra hívta fel a figyelmet (a politikus két hét múlva ad életet következő gyermekének), ami szerinte a magyar kormány politikájának a teljes kudarcát mutatja. Szabó felszólalásában kiemelte:

ott születnek gyerekek, ahol jó élni.

Márpedig Magyarországon az Orbán-kormány politikája egyáltalán nem támogatja sem a nőket, sem pedig a családokat. Válaszában Rétvári Bence, az Emmi államtitkára sok boldogságot és egészséget kívánt a PM képviselőjének, majd sorolni kezdte a kormány családpolitikai intézkedéseit.

Szél Bernadett, az LMP frakcióvezetője is élt a lehetőséggel, felszólalásában arra figyelmeztette a Fideszt, hogy a kampányban tett ígéreteket be is kellene tartani, az elmúlt években pedig minden politikájuk teljes zsákutca volt az oktatástól a gazdaságig. Magyarország szerinte akkor lesz sikeres, ha kimondjuk, hogy mindannyian büszke magyarok vagyunk határokon innen és túl és nem árkokat ásunk.

“Robi, robi, robi, robi” – válaszolt Sallai Róbert Benedek verekedésére utalva Rétvári Bence, majd az LMP politikáját kezdte kritizálni. Személyeskedő hozzászólásában arra is utalt, hogy Sallait inkább Saller Róbert Benedeknek szokták mostanában hívni, majd ismét felsorolta a kormány családpolitikájának eredményeit.

A nemzeti összetartozás napja alkalmából Harrach Péter is felszólalt, aki azzal kezdte, hogy gratulált Szabó Tímeának,

“nem annyira a felszólalásához, hanem inkább az állapotához”.

A KDNP frakcióvezetője ezután azt kezdte el magyarázni, szerinte mit jelent a kereszténydemokrácia. Röviden: nem csak az egyes embert nézi, munkaalapú társadalmat épít, az embert pedig társas lénynek tekinti, amely közösségben él, ellentétben természetesen a liberálisokkal.

Az utolsó napirend előtti felszólalásban Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szintén a nemzeti összetartozás fontosságára hívta fel a figyelmet. A politikus a határon túli magyaroknak megköszönte a szavazatokat és azt, hogy kitartottak az anyaország mellett.

A napirend előtti felszólalások után két képviselő is tett volna esküt: a Párbeszéd-frakcióban Kocsis-Cake Olivio pártigazgató váltotta a zuglói polgármesterséget választó Karácsony Gergelyt, míg az LMP-ben Hohn Krisztina foglalja el Gémesi György helyét, aki szintén maradt polgármestere Gödöllőn. Erre azonban nem került sor, mert változtattak a napirenden. Szél Bernadett kérésére azonban a házelnök nem adott magyarázatot, hogy erre miért került sor. Megválasztották viszont Simicskó István volt honvédelmi minisztert az Országgyűlés jegyzőjének.

Ezután, a választások utáni új összetételű Országgyűlésben első alkalommal, interpellációk és kérdések is elhangzanak majd.

Az Országgyűlés tavaszi ülésszakának ötödik ülését itt követheti élőben a Zoom.hu-val:

Borítókép: Illusztráció / MTI Fotó: Illyés Tibor