Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Futballdrámák a NER-ben: így állnak most Csányi Sándor száműzöttjei

Futballdrámák a NER-ben: így állnak most Csányi Sándor száműzöttjei

Három éve öt futballklub került ki adminisztratív módon az NB I-ből. Pénzügyi gondok is álltak a háttérben, és a futballszövetség is kisebb bajnokságot akart. Hol bolyonganak az akkor elbukott klubok most?

Első nézésre talán váratlan helyen tért vissza május végén a klasszikus, pályára szaladgálós szurkolói rendbontás, amikor Pécsen a drukkerek kiakadtak egy gól les miatti érvénytelenítésén:

A jelenetsor – ami addig fajult, hogy a bírónak rendőri kísérettel kellett távoznia a stadionból – elsőre néhány hőbörgő ittas ámokfutásának tűnhet, de a körítéssel benne van a mai magyar futballvalóság is a jelenetben. A 444 szúrta ki a Mészáros-médiabirodalom egyik erős embere, a pécsi Pauska Zsolt kirohanását, amiért szerinte az illetékesek nem látják, hogy a játékvezető így a Tiszakécskét hozta helyzetbe. „Akármennyi pénze is van a Dunaaszfaltnak, mint a Tiszakécske szponzorának, a magyar futball számára a Pécs feljutása (s mielőbbi NB I-es tagsága) a kívánatos” – írta Pauska, kifelejtve, hogy a tiszakécskei Duna Aszfalt pedig Mészáros építőipari birodalmának egyik oldalági darabja.

Hát, igen, Pauska kirohanása érthető, hiszen három éve a Tiszakécske meg a megyeegyben vitézkedett. Csak közben a Duna Aszfalt beleöntött néhány milliárdot a cég városának csapatába, rittyentett taóból egy stadiont, és egy fordulóra van attól, hogy az NB II-be jusson, megelőzve a PMFC-t. 2015-ben viszont a Pécs még NB I-es volt, sőt, 11. lett a tizenhat csapatos első osztályban.

Csakhogy a Csányi Sándor vezette MLSZ 2015 tavaszán úgy döntött, elég lesz 12 csapat is az élvonalba,

miközben négy együttes nem kapta meg a szükséges klublicencet, és egyúttal megváltoztatták az érvényes kiírást. Így nem feltöltötték 16 csapatra az NB I-et (ahogyan a szabályok kimondták volna), hanem a 2015/2016-os szezontól csak 12 csapat versenyez.

MTI Fotó: Kovács Tamás

Összesen hat csapat hagyta el ekkor az első osztályt (zárójelben a szezon végi helyezésük):

  • Győri ETO (8.) – nem kapott licencet
  • Kecskeméti TE (9.) – nem kapott licencet
  • Pécsi MFC (11.) – nem kapott licencet
  • Nyíregyháza (12.) – nem kapott licencet
  • Lombard Pápa (15.) – kiesett és nem kapott licencet az NB II-re sem
  • Dunaújváros (16.) – kiesett

A gigantikus pécsi balhé eszünkbe juttatta, hogy megnézzük, mi van most ezekkel klubokkal.

Győri ETO: hol van már Tarsoly?

A Győr, ugye, azért nem kapott licencet az NB I-re, mert tulajdonosa, a Quaestor-csoport csődbe ment és teljesen bizonytalanná vált a pénzügyi helyzete. A háromszoros bajnokot (1982, 1983 és 2013) az NB III-ba sorolták vissza, a helyi futsalklub vette át a focistákat.

MTI Fotó: Kovács Tamás

A gyors visszakapaszkodás egyáltalán nem jött össze. Az ETO – két NB III-as szezon után – 2017-ben jutott vissza a másodosztályba, de idén tulajdonosváltáson is átesett. Az ETO megragadt ebben a szezonban az NB II-ben, nem fenyegette a kiesés, de nem úgy tűnik, hogy reális esélye lesz belátható időn belül az NB I-re. A kisebb győri csapat, a Gyirmót közben egy évre megjárta az NB I-et, de kiesett és szorosan a Győr mellett végzett a másodosztályban (a Gyirmót 6. lett, a Győr 7.).

Kecskemét: ottragadtak, ahová zuhantak

A 2011-ben még kupagyőzelmet is szerző Kecskemét 2015-ben az NB III-as indulást sem tudta vállalni. A Kecskeméti TE romjain és a helyi utánpótlásnevelő klub alapjain létrejött a Kecskeméti LC. A KLC azonban egészen mostanáig a Bács-Kiskun megyei első osztályban ragadt, ebben a szezonban azonban megnyerte ezt a bajnokságot. Ezzel még nem lesz automatikusan NB III-as, a feljutásért osztályozót kell játszania. Kecskeméten a korábbi tervek szerint félmilliárdos stadionfejlesztés is történt volna, ezt a városvezetés kérésére lefújták.

Pécsi MFC: egyre feljebb

Az apropót adó sztori főszereplője, a Pécsi MFC Matyi Dezső érdekeltsége volt a kizárás idején.

Még el is temették az utolsó NB I-es bajnoki után – amelyet a szintén kizárt Nyíregyháza ellen játszottak – a pécsi focit, a stadion közepére ástak egy gödröt és koporsót eresztettek belé. Majdnem a csapat is oda került, mert csak a megyei első osztályban indulhatott el az időközben önkormányzati tulajdonba került PMFC. Azt első nekifutásra megnyerte, feljutott az NB III-ba, de egyelőre úgy tűnik, nem mozdul ki onnan, mert a Tiszakécske végül megnyerte az NB III. Középcsoportját, és így két év alatt a megyei I. osztályból a másodosztályba kapaszkodott. Pécsen még tervek sem voltak a stadionfejlesztésre – mi több, az önkormányzat 2017 őszén megvonta a csapat 200 millió forintos támogatását –, ha a csapat feljutna a másodosztályba, az új kozármislenyi stadionban kellene játszania a meccseit.

Nyíregyháza: ahol a legelőrébb tartanak

A Szpari eleve egyfajta kvótakizártnak látszott: olyan csapatnak, amelyik azért nem kapta meg a licencet, hogy a két kieső mellett négy csapat távozzon 2015-ben az élvonalból, így összejöjjön a tizenkét csapatos NB I. A nyíregyházi klub ugyanis stabil lábakon állt, de egy korábbi játékosa felé fennálló állítólagos tartozás miatt nem kapott indulási jogot.

A kizárás-sztori

2015 májusában a futballszövetség, az MLSZ nem adott indulási engedélyt a Nyíregyházának, amiért – álláspontja szerint – tartozott egy korábbi játékosának, Diego Balbinotnak; ezt a klub határozottan cáfolta, mondván, kifizették a játékost, csak az erről szóló igazolást nem kapták meg időben, ám később az erről szóló eredeti bizonylatot is bemutatták a szövetségben. (Az ügy a jelek szerint máig nem zárult le, ugyanis a klub egymilliárd forint kártérítésért perelte az MLSZ-t; első fokon nyert, másodfokon, 2016 szeptemberében a bíróság hatályon kívül helyezte az első fokú ítéletet, de az MLSZ-nek sem adott igazat. Az ügy a Kúrián folytatódik.

A Szparit a harmadosztályba sorolták vissza, egyből fel is jutott az NB II-be, de immár két szezonra ott ragadt (most ötödikként végzett), és a következőt is ott kezdi. Pedig Nyíregyházán Révész Bálint tulajdonosnak (a szállítmányozással milliárdossá lett vállalkozó tavaly a 19. leggazdagabb magyar volt) köszönhetően az anyagi háttér is stabil.

Továbbra is az a tippünk, hogy a

Nyíregyháza lesz az a klub, amelyik a legkorábban visszakapaszkodik

az első osztályba a 2015-ben kizártak közül.

Pápa: maradnak az emlékek

A NER-foci előtti időszak furcsa képződménye volt a Dunántúlt körbehaknizó vállalkozó, Bíró Péter (járt Tatabányán és Szombathelyen) utolsó klubja, a Lombard Pápa Termál FC. Az álmos kisvárosnak 2004 óta sok szezonon keresztül volt NB I-es csapata. Ez úgy ért véget, hogy Bíró Péter 2015. április 8-án besétált jogi képviselőjével a rendőrségre és négymilliárdos csalás miatt tett önfeljelentést, amit Lombard nevű kézizálog cégével követett el. A Lombard Pápa mint futballcsapat néhány héttel később csont nélkül esett ki az NB I-ből, licencre esélye sem volt és hamarosan meg is szűnt. A pápai focit azonban a meglévő stabil utánpótlásbázison sikerült újjászervezni. Pápai Perutz FC néven elindult a Veszprém megyei első osztályban, amit meg is nyert. A Pápa azóta NB III-as és jó eséllyel nem is fog feljebb jutni sokáig.

+ 1, Dunaújváros: egy különös történet

Noha nem zárták ki, a Pálhalma futballcsapatának alapjain újjászervezett Dunaújvárosról is emlékezzünk meg röviden: hiába tűnt a klub a Felcsút egyik oldalágának, kiesett a 2014/15-ös szezon végén. Pedig még állami szponzort is kapott, az MVM Zrt. szezon közben vitte el támogatását az általa birtokolt atomerőmű városából, Paksról éppen Újvárosba. A Fejér megyei csapaton ez sem segített, a következő szezonban csődbe ment, a megyei osztályig süllyedt. Jelenleg NB III-as. Így is majdnem egymilliárd állami forintot költenek a 2000-es évek elején felépített új stadionra.

Forrás: Facebook/Dunaújváros PASE