Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

„Elfelejteni, elvetni, kidobni” – maréknyi civil tüntetett a Stop Soros ellen

„Elfelejteni, elvetni, kidobni” – maréknyi civil tüntetett a Stop Soros ellen

Kedden kezdődik a Stop Soros-törvény vitája a parlamentben, ezért az Amnesty International és a Helsinki Bizottság egy hatalmas piros szívvel tiltakozott hétfő délelőtt a Kossuth Lajos téren.

„A magyar kormány mindennél jobban elkötelezett, hogy Magyarország legyen Európában az az állam, amely a legkegyetlenebbül bánik a menedékkérőkkel és menekültekkel.

Újabb kísérletet tesznek arra, hogy a már eddig is egyértelmű intoleranciáját, idegengyűlöletét és rasszizmusát egy újabb szintre emelje”

– mondta az Amnesty International Magyarország igazgatója a hétfő délelőtti, Parlament előtt tartott civil demonstráción. Iván Júlia, a Stop Soros törvénytervezet elleni tüntetésen mintegy 40 másik civil aktivistával egy hatalmas, piros, felfújható műanyag szív előtt állt sorfalat.

Maréknyi aktivista. Fotó: Veres Viktor (Kattintson a képre a galériáért!)

Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke elmondta, a törvényt csak elfelejteni, elvetni és kidobni lehet, más lehetőség nincs.

Szerinte a jogvédelem és a menedékjog kérelme egy jogállamban nem lehet bűncselekmény.

A törvénytervezet részleteiről szólva kiemelte, korlátozza az ügyvédhez fordulás jogát, ilyenre utoljára az ’50-es években volt példa. Akkoriban az ügyvédeket jogi segítségnyújtás miatt kriminalizálták. A kormány a törvényben tovább csökkentené a hozzáférést a menedékjoghoz azzal, hogy minden esetben elfogadhatatlannak ítéli a menedékkérelmet. Ha pedig valakinek nincs, annak nem is lehet majd ügyvédje, hiszen ők ki lesznek tiltva a tranzitzónából. Szerinte 2017-ben 1700 oltalmazott státuszt adott ki az állam, ebből egy sem marad, ha átmegy a Stop Soros.

A társelnök hozzátette, számos nemzetközi és külföldi szervezet, több tízezer ember tiltakozott a Stop Soros ellen. A civilek éppen ezért arra kérik a képviselőket, ne szavazzák meg a törvényjavaslatot. A parlament kedden kezdi az általános vitát, ezért kiemelte, hogy a civil szervezetek megpróbálnak jogi úton mindent megtenni a törvény ellen, készek segítséget is nyújtani azoknak, akiket majd a Stop Soros érint. A demonstráció végén Iván Júlia kiosztotta a törvényről és a civil tevékenységről szóló füzeteket a jelenlévő ellenzéki képviselőknek.

Keresztes László Lóránt és Szél Bernadett. Egyeztettek más pártokkal is. Fotó: Veres Viktor (Kattintson a képre a galériáért!)

Szél Bernadett, az LMP társelnöke a Zoom.hu kérdésére elmondta,

a törvény elfogadásához a jelenlévő képviselők kétharmadának szavazatára van szükség,

ezért minden ellenzéki párttal egyeztetettek, hogy teljes létszámban jelenjenek meg az Országgyűlésben kedden, és szavazzanak a törvény ellen. Hozzátette, titkon abban bízik, hogy a fideszes képviselők hallgatnak a lelkiismeretükre és nemmel voksolnak.