Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Sosem látott képek és harmincéves relikvia a legendás Vidi-edző legnagyobb sikereiről

Sosem látott képek és harmincéves relikvia a legendás Vidi-edző legnagyobb sikereiről

Szerdán halt meg 84 évesen Kovács Ferenc, aki eddig utoljára vezetett magyar futballcsapatot európai kupadöntőbe. Exkluzív képek gyűjtésünkből pályafutása két legfontosabb meccséről.

Szerdán halt meg 84 éves korában Kovács Ferenc egykori futballista, edző. Játékosként KEK-döntős volt az MTK-val, edzőként papíron a legnagyobb sikereként azt tartjuk számon, hogy megnyerte a Magyar Kupát (illetve korábbi nevén a Magyar Népköztársasági Kupát, MNK) előbb az MTK-val (1968), majd az Újpesttel (1992). Azonban mégsem ez jut eszébe mindenkinek Kovács Ferencről, hanem az, hogy

eddigi utolsó magyar csapatként a Videoton 1985-ben európai kuapdöntőt játszhatott, az UEFA-kupa fináléjában a Real Madriddal találkozott.

A Videoton csodálatos meneteléssel jutott el a döntőig, amellyel nemcsak Székesfehérvárt hozta lázba, hanem az egész országot is maga mellé állította.

A Vidi az 1984/85-ös UEFA-kupa szezonban ezeket a párharcokat játszotta le:

  • Videoton–Dukla Praha 1-0, 0-0
  • Paris Saint-Germain–Videoton 2-4, 0-1 (a visszavágón 2-0-ra vezetett a Videoton, amikor köd miatt félbeszakadt, a másnap lejátszott megismételt meccs lett 1-0)
  • Videoton–Partizan 5-0, 0-2
  • Manchester United–Videoton 1-0, 0-1, tizenegyesekkel 5-4 a Videotonnak
  • Elődöntő: Videoton–Zeljeznyicsar 3-1, 1-2
  • Döntő: Videoton-Real Madrid 0-3, 1-0

Mi most nem valamelyik klasszikus meccs videóját mutatnánk meg, hanem a kupadöntő első, 33 évvel ezelőtti (1985. május 8-i) meccsére készült műsorfüzetet mutatnánk meg.

Igen, akkor is volt ilyen, igaz, nem színes és fényes papírra nyomtatott brosúrák hibátlan fotókkal, cserébe nagyalakú, 16 oldalas kiadványban vezették fel a székesfehérvári meccset.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

A címlapon ott szerepel Kovács képe, de nem dimenzionálták túl a szerepét. Igaz, a második oldalon egy kis cikk felett ott szerepel a képe és megemlítik: „a játékosok mellett oroszlánrésze van a sikeres szereplés elérésében Kovács Ferenc vezető edzőnek. Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy szakértelme, kiváló taktikai érzéke és emberi magatartása segítette a csapatot e felfelé ívelő pályára.”

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Aztán megmutatták a döntőt elérő csapatot, mindenkit néhány jó szóval jellemezve.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Megmutatták képekben a döntőhöz vezető utat is:

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

És már akkor sem maradhatott el a bulvártartalom, a két Disztl, a kapus Péter és a hátvéd László mutatta meg magát gyerekeivel.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

A legendás Vidi-edző azonban az UEFA-kupa idején már túl volt egy nagyon sikeres korszakon a Videotonnal. A 70-es években is dolgozott Székesfehérváron, és az akkori csapattal a 75/76-os szezonban kis híján bajnok lett. 1976. június 9-én, egy fordulóval a bajnokság befejezése előtt gyakorlatilag döntőt játszott egymással a Ferencváros és a Videoton a telt házas az Üllői úton. A Fradi egy ponttal vezetett a Vidi előtt a fordulót megelőzően, a két csapatnak egyaránt nyerhető meccsei maradtak az utolsó játéknapra (a Fradinak Zalaegerszegen, a Videotonnak a Szeged ellen).

Erről a meccsről mutatunk néhány eredeti fotót, saját gyűjtésünkből.

Egy város utálta meg a kor egyik legismertebb magyar focibírója, Müncz György nevét.

A középkezdés előtt a jobb oldalon Müncz játékvezető, fehérben Karsai László, a Videoton csapatkapitánya, sötétben (zöldben) Pusztai László, a Ferencváros játékosa

„Bevallom, ma is dühös leszek, ha eszembe jut, hogy hetvenhatban elvették tőlünk a bajnoki címet. Éppen úgy jártunk, mint ötvennégyben az Aranycsapat. Máig előttem van Müncz György játékvezető arca, olyan eleven a kép, ahogy az Üllői úton toporzékolnak a játékosaim a dühtől. Az történt, hogy Müncz sporttárs szépen elvezette a sorsdöntő meccset” – mondta évtizedekkel később Kovács Ferenc a Videoton honlapjának.

A távolban a néhai Májer Lajos, aki a meccs egyik drámai főszereplője lett

„Nem adott meg egy szabályos gólunkat, a Fradinak viszont megítélt egy szabálytalant, ráadásul kiállította Májer Lajost, és így maradt az egy egyes döntetlen – idézte fel keserűségét Kovács Ferenc. – A záró fordulóban a Ferencváros hetvenötezer forintért vette meg a zalaegerszegi meccset. Szőcs János barátom akkor a ZTE edzője volt, őt hívtam fel telefonon, aki csak annyit mondott a meccs előtt: sajnálom, Feri, a fiúk már megegyeztek a fradistákkal…”

A kép baloldalán az akkor roppant fiatal Csongrádi Ferenc, aki (a fenti képen látható Májer Lajossal, illetve Végh Tiborral együtt) a 84/85-ös kupamenetelésben is főszerepet vállalt, továbbá Nagy II János

„Szalmásy Tomi góljával 1:0-ra vezettünk. Ekkor Kovács Józsi – nagyjából 18 méterről – rúgott egy hatalmas gólt, amit Müncz, se szó, se beszéd, érvénytelennek nyilvánított. Aztán Májer Lajost állították ki, a labda elrúgásáért. Kábé öt méterre pöckölte el a bőrt mérgében, szegény Lajos. Nem sokkal később Ebedli is elrúgta a labdát, csakhogy az Üllői úti villamosok közé. Az ő kiállítása azonban – láss csodát – elmaradt” – ezek Tieber László emlékei voltak a meccsről.

A bundázás vádja nem csupán a fehérvári csalódottságból eredő mítosz, arról később a Ferencváros egyik akkori játékosa, Juhász István is megerősítette.

„Az utolsó öt meccset egytől egyig megvettük, és a sorozatos bundák segítettek hozzá az aranyéremhez. Fáj, hogy ezt kell mondanom, de nincs értelme tovább eltitkolni az igazságot. Akkoriban azt mondtam magamban, szégyellem, hogy futballista vagyok. Jött a bajnoki hajrá, ültem a kispadon, de így is be kellett adnom hat- vagy tízezer forintot. Összesen negyvenezer forinttal lettem szegényebb. Ennyibe került csak nekem, hogy a Fradi lett a bajnok 1976-ban” – mondta 2004-ben a Nemzeti Sportnak. Nem pillanatnyi elmezavar volt, mert 2015-ban azt mondta, ugyancsak a sportlapnak, hogy „nem csak ez a mérkőzés [a ZTE elleni – A szerk.] volt bunda. Úgy vettük a meccseket, mintha kötelező lett volna.”

A Videoton korszakos játékosa, a fenti képen is látható és a meccs legjobbjának bizonyuló Nagy II a lefújás után mérhetetlenül szomorú volt: „Egy életen át arra a pillanatra készültem, hogy bajnok legyek. Hajtottam, dolgoztam, lemondtam, lemondtam érte. És most vége, így van vége. Sírni szeretnék a keserűségtől…”

A Vidi nem lett bajnok, mert a Fradi simán nyert az utolsó fordulóban Zalaegerszegen. 1989-ben ismét közel jártak a fehérváriak az elsőséghez, akkor a fura pontszámítási rendszer vette el tőlük az aranyat. Aztán jöttek a 2010-es évek, nagyot fordult a világ: most már a Videotont tartják a rendszer csapatának és néhány napja háromszoros bajnok.

Kovács Ferenc azonban sosem volt bajnokcsapat edzője.

Borítókép: A szerző a hivatkozott újsággal. Fotó: Ivándi-Szabó Balázs