Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Országos riasztást adtak ki a várható zivatarok miatt

Országos riasztást adtak ki a várható zivatarok miatt

Az ország délnyugati felében, és a középső területeken egy-egy zivatar környezetében 90 km/h feletti szélroham és jégeső is kialakulhat a ma délutáni, esti órákban.

Sárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). A szervezet szerint a Dunától keletre szórványosan, a Dunántúlon (annak is nagyobb valószínűséggel a déli felében) helyenként valószínű zivatar.

Zivatarok környezetében az országban néhol felhőszakadás (lokálisan 30 milliméternél több) és általában viharos (55-75 km/h, a kisebb kifutó szélsebességek északkeleten valószínűbbek) szél kialakulhat. Az ország délnyugati felében, és a középső területeken egy-egy zivatar környezetében 90 km/h feletti szélroham és jégeső (2 cm körüli vagy feletti átmérővel) is kialakulhat a ma délutáni, esti órákban. Az éjszakai órákban néhol előfordulhat zivatar.

Vasárnap is hasonló lesz a helyzet. Akkor elsősorban a Dunától keletre (nagyobb számban a Tiszántúlon), illetve a délnyugati, déli határhoz közeli területen valószínűek zivatarok. Nagyobb valószínűséggel a Tiszántúlon felhőszakadás és általában zivatar környezetében viharos (60-90 km/h) széllökés kialakulhat.

Már kidőlt fákhoz, villanyoszlophoz riasztották a tűzoltókat Budapesten a szombat délutáni órákban. A felhőszakadást kísérő erős szél főleg a IV., XIII., XVI. kerületben adott munkát – mondta el Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek. Tizenhét helyszínre vonultak ki a tűzoltók, köztük volt hét fakidőlés, egy épület alagsorából pedig a befolyt esővizet kellett kiszivattyúzni.

A katasztrófavédelem honlapja szerint Újpesten, a Berda József utcában kidőlt fa nehezíti a közlekedést, a Váci út IV. kerületi szakaszán villanyoszlop dőlt egy járműre, a XXI. kerületi Árpád utcában három autóra dőlt egy fa, a XVI. kerületi Baross utcában pedig egy félbetört fa rongált meg egy járművet.