Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Levélben jelentették fel párttársai Molnár Gyulát

Levélben jelentették fel párttársai Molnár Gyulát

Hamarosan döntenek a pártban a fegyelmi megindításáról, a kétlépcsős eljárás végén pedig – ha bűnösnek találják – akár ki is zárhatják a pártból a távozó elnököt. Kérdés, mi lesz ez esetben a képviselői mandátumával.

„Ez a párt belső ügye, így csak annyit mondhatok: folyamatban van Molnár Gyula ügye” –mondta a Zoom.hu kérdésére a távozó pártelnökkel szembeni fegyelmi eljárás állásáról Legény Zsolt, az MSZP etikai és fegyelmi ügyekben első fokon eljáró testületének, az Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsának elnöke.

A Fodor-féle szerződés az ok

Molnár Gyula egyes pártelnöki döntéseit azért vizsgálják, mert – mint arról a Zoom.hu beszámolt – a pártelnök a választások előtt a párt vezető testületinek tudta és jóváhagyása nélkül állapodott meg a Liberálisok első emberével, Fodor Gáborral a szövetséges párt támogatásáról; konkrét, tetemes anyagi juttatásról, ám végül egy fillért sem kaptak.

Fodor Gábor és Molnár Gyula – elnökök maguk közt Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Az ügyben az MSZP országos párttanácsa már „beszámoltattaa múlt héten Molnárt. Akkor a Zoom.hu arról írt, hogy Molnár – „aki fegyelmezetten végighallgatta a fejmosást”– elsősorban „politikai megfontolásokkal” indokolta lépését. Úgy tudjuk,

Molnár a párttanács előtt azt mondta, „ma már másképpen döntene”, de „áll a fegyelmi eljárás elé”.

Ez pedig hamarosan megtörténhet, mivel – információink szerint – napokon belül dönt az említett fegyelmi tanács arról, hogy megindítja-e az eljárást a távozó elnök ellen a rendelkezésére álló dokumentumok alapján. Úgy tudjuk, utóbbiak között van egy írásos feljelentés, amit párttársai tettek Molnár ellen, majd juttattak el a fegyelmi tanácshoz.

Akár ki is zárhatják a pártból

Mint a nemrég fegyelmi eljárások tömegét levezénylő LMP-ben, úgy a szocialistáknál is kétlépcsősek a fegyelmi eljárások. Ha a fegyelmi tanács az eljárás megindításról dönt, meghallgatják majd Molnárt, végül a tanács meghozza első fokú döntését arról, hogy a távozó elnök elkövetett-e enyhébb súlyú etikai vétséget, vagy a súlyosabbnak számító fegyelmi vétségről van szó.

A párt alapszabálya szerint e határozatot egy másik pártszervnél, az Országos Etikai és Egyeztető Bizottságnál lehet – fellebbezéssel – megtámadni. Ez a testület dönt tehát másodfokon, jogerősen az ügyben. Ha megállapítják Molnár „bűnösségét”, a büntetés többféle lehet: a vétség súlyától függően figyelmeztetés, megrovás, párttisztségtől való megfosztás vagy akár kizárás is.

Móricz Esztert zárták ki legutóbb

A legsúlyosabb büntetést, a pártból való kizárást az MSZP legutóbb tavaly, Móricz Eszter XV. kerületi önkormányzati képviselő ellen alkalmazta, méghozzá a DK-s polgármester, Hajdu László elleni fideszes puccskísérletek eredményeként. Móricz később felbukkant jelöltként a szintén ex-MSZP-s Lévai Katalin pártjában, ahol hatalmas botrányt okozott, hogy a gyanú szerint a Fidesz másolt nekik kamualáírásokat.

A most a Molnár Gyula elleni fegyelmi eljárásnak alapot adó Molnár–Fodor-paktum nyilvánosságra kerülése csak az utolsó csepp volt a pohárban, a két választási szövetséges párt közötti viszony menthetetlenül megromlott és szakításhoz vezetett. Legutóbb pedig kiderült, hogy létezik egy olyan szerződés is Molnár és Fodor között, ami alapján akár jelentős sérelemdíjra is perelhetnék a Liberálisok a szocialistákat:

Bánatpénzről is írt alá szerződést Molnár és Fodor

Újabb fordulatot vett az MSZP-Párbeszéd-Liberálisok trió összeveszése, miután kiderült, hogy az eddig nyilvánosságot kapott dokumentumokon túl létezik egy olyan szerződés is a Liberálisok és az MSZP elnöke között, ami alapján akár jelentős sérelemdíjra is perelhetné Fodor Gáborék pártja a szocialistákat.

Emlékeztetőül az MSZP és a Liberálisok szakításához vezető konfliktus mérföldkövei:

  • A „Változás szövetségét” alkotó három párt azután ugrott össze a nyilvánosság előtt, hogy május 18-án a Zoom.hu megírta: Molnár Gyula MSZP-elnök titokban évi 60 milliós támogatásról szóló megállapodást kötött a Liberálisokkal a választás előtt, ami felzúdulást keltett a pártban.
  • Az MSZP-Párbeszéd listáján egyetlen liberális politikusként mandátumot szerző és addig az ötfős Párbeszéd-frakciót erősítő Bősz Anett bejelentette: kilép a frakcióból, mondván: „sem a politikai szándék, sem a technikai erőforrások nincsenek meg a liberális értékek képviseletére.”
  • Közben az MSZP-ben kiderült, hogy Molnár egymaga döntött a dotációról. Ezt már a párt ellenőrző testületei vizsgálják – mondta Tóth Bertalan frakcióvezető, hozzátéve: zsarolásnak nem engednek. Az MSZP-ben utóbb a megállapodás miatt fegyelmi eljárás is indult Molnár ellen.
  • Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke a Zoom.hu-nak úgy nyilatkozott: Nem a pénz érdekli őket, illetve persze az is, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy átverte őket az MSZP és a Párbeszéd is, amikor minden ponton felrúgta a februári, háromoldalú megállapodásukat.
  • Mivel öt fősnél kisebb frakció nem működhet, az önálló Párbeszéd-frakció – és az azzal járó mintegy 135 millió forint – veszélybe került. Ezt előzte meg végül Mellár Tamás azzal, hogy Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnökének kérésére – beült Bősz helyére, így meglett az öt fő.
  • Újabb konfliktust generált, hogy az V. kerületi időközi választásra összefogó ellenzék mégse a Liberálisok jelöltjét, hanem egy függetlent indít. Ráadásul a Párbeszéd és a Liberálisok egymást vádolták és hazugozták, az MSZP-ben pedig azt állították: a Fidesz kivásárolta a Liberálisokat.

Borítókép: Molnár Gyula / MTI Fotó: Balogh Zoltán