Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Juhász Péter: „Nincs politikai akarat az Együtt fenntartására”

Juhász Péter: „Nincs politikai akarat az Együtt fenntartására”

Együtt – élt 5 évet” – a Bajnai Gordon-féle civil mozgalomból 2013-ban liberális-szociáldemokrata balközép párttá alakult Együtt most már biztos, hogy a közeljövőben megszűnik, a kérdés csak az, pontosan mikor. A Zoom.hu információi szerint már a párt hétvégi küldöttgyűlése kimondhatja a megszűnést, ám kérdésünkre Juhász Péter elnök – aki pártja vártnál sokkal rosszabb választási szereplése után bejelentette lemondását – pontos időpontot nem akart mondani, csak annyit erősített meg:

„Nem beszéltem olyan elnökségi taggal, aki fenntartaná a pártot”.

Vagyis szerinte „nincs politikai akarat az Együtt fenntartására. A párt felszámolását politikai és anyagi indokok is alátámasztják. Ami a politikai szempontot illeti, senki nem számított arra az Együttben, hogy még az 1 százalékot sem érik el – Juhász maga a párt kampányzáróján még 6-12 mandátumot várt, ebből végül egy lett: Szabó Szabolcs szerzett egyéni mandátumot Csepelen, ahol 2014 után ismét legyőzte a fideszes Németh Szilárdot. A párt pedig listán csupán 0,66 százalékot ért el.

Az Együtt-tag Szabó Szabolcs a parlamentben beült az LMP-frakcióba; a képviselőcsoport csoportképén a jobb szélen áll MTI Fotó: Varga György

Ezzel az eredménnyel nemhogy pártként nem jutottak be az új Országgyűlésbe, hanem újabb, immár financiális természetű gond szakadt a nyakukba. Mivel az Együtt listás eredménye nem érte el az 1 százalékot, a törvény szerint a kampány előtt részükre folyósított állami kampánytámogatást vissza kell fizetni. Az Együtt mintegy 200 millió forintnyi támogatáshoz jutott, ennek pedig nagy részét, mintegy 153 milliót a párt öt elnökségi tagján hajtja be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Juhász mellett ugyanis teljes vagyonával felel a visszafizetendő összegért Szigetvári Viktor, Hajdu Nóra, Szabó Szabolcs és Pataki Márton is.

Majdnem összejött a 153 millió

Mivel a kampánytámogatás visszafizetése óriási terhet rótt volna a párt vezetőire, az április 8-i választás után gyűjtést indítottak. Az első napokban-hetekben gyorsan, majd lassabban csordogáló mikroadományokból mostanra majdnem össze is jött az öt pártvezető által visszafizetendő 153 millió forint. Juhász Péter tájékoztatása szerint május 31-ig 143,64 millió forint gyűlt össze, de mivel minél később fizetik be a pénzt, annál több kamatot is felszámol az Államkincstár, úgy döntöttek, nem várnak tovább, a jövő héten fizetnek.

A gyűjtésből befolyt és a befizetendő összeg közötti különbséget Juhász szerint elosztják ötfelé. „Aki tudja a megtakarításából, akinek nincs ennyi, az családi vagy baráti kölcsönből fogja betenni a ráeső, fejenként nagyságrendileg 2 millió forintos részt.

A jövő bizonytalan

Korábban az Együtt vezetői még úgy számoltak, hogy nem hagyják abba a közadakozásból való gyűjtést akkor sem, ha összejön a 153 millió. Mint Juhász Péter a Zoom.hu-nak fogalmazott akkor: „Kell a pénz a további működésre, az Együtt mozgalomként tovább építésére – akkor is, ha már nem lesz a párt.” Most is csak felfüggesztik a gyűjtést, de egyelőre nem látják pontosan az Együtt jövőjét mozgalomként – erről is később döntenek.

A bedöntött párt viszi az adósságot

Ami az Együtt felszámolását a politikai ok mellett anyagilag is indokolja, hogy hiába fizetik vissza az elnökségi tagok a 153 milliót, jelentős adóssága marad a pártnak is. Ennek visszafizetésére pedig nem lenne esélyük, mivel ezután a választási szereplés után a jövőben állami párttámogatásra egyáltalán nem jogosultak, ami ellehetetleníti a gazdálkodásukat.

Szabó Szabolcs képviselőjelölt az Együtt kampányzáró rendezvényén 2018. április 5-én MTI Fotó: Balogh Zoltán

Korábban a Zoom.hu úgy számolt, összesen mintegy 60 milliós mínusszal „dönthetik bea pártot, Juhász szerint azonban nem lesz ekkora asz összeg. A legnagyobb tétel ebből a még mindig a kampányra kapott állami pénzből a pártnak visszafizetendő, az elnökségi tagokon bevasalt 153 millión felüli rész. A választáson nyilvántartásba vett jelöltek fejenként egymilliós költségkerete ugyanis szintén visszajár az államnak, ha a jelölt végül nem szerzett mandátumot – márpedig Szabó Szabolcson kívül a 43 másik jelöltjük nem szerzett.

Juhász azt mondta, hogy mivel jelöltjeik közül többeket visszaléptettek más, esélyesebb ellenzéki jelölt javára az egyéni körzetekben, 14 milliót el sem költöttek rájuk a kampányban, így azt ahogyan jött, vissza is tudják küldeni, vagyis csak 29 millió a mínuszuk ebből. Ehhez jön az a további 19,6 millió forint, amit azért kell a pártnak befizetni, mert ennyi tiltott párttámogatást tárt fel náluk az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

Ez a csaknem 50 millió időközben csökkent, mert az idei első negyedévre nekik járó, még a korábbi ciklusban alkalmazott állami támogatási metódus szerinti pénzből az állam vissza is tartott egy nagyobb összeget az ÁSZ-tartozás fejében, így már „csak” összesen mintegy 35-36 millió forint körüli fizetnivaló maradt. Az Együtt még 25 milliós bankhitelt is felvett tavaly szeptemberben a kampányra, de időközben azt már visszafizették.

Az Együtt egyébként a honlapján már közzétette részletes kampányelszámolását, ebből pedig kiderül: mind elköltötték az állam által nekik juttatott, és most a mikoradományokból visszafizetendő 153 millió forintot. A lista alapján a két legnagyobb tétel március második felében egy telefonos kampány volt 24,6 millióért, valamint ugyanekkor egy digitálismédia-kampány 24 millióért.

Az áprilisi ellenzéki tüntetéseken is „kalapoztak” az Együttnek, így jött össze a 143 millió Fotó: Csepregi Botond

További csaknem 10 millió ment kommunikációra, szervezésre, 7 millió kampányfilm-gyártásra, 6 millió óriásplakátra, 7,5 millió tervezésre, apróbb nyomdai költségekre még 6 millió, valamint több milliónyi költés jött össze néhány százezres online kampányhirdetésekből. Jelentős tétel volt még a választási programfüzetük nyomdai munkái, amire 12 millió ment el. Az IKEA-katalógusra hasonlító programfüzetről itt írtunk:

Olyan dolgokat tudtunk meg az Együtt politikusairól, amikre soha nem számítottunk

Ne finomkodjunk a jelzőkkel, kiváló ötlet volt az Együttől, hogy az Ikea-katalógus dizájnjával hozták ki a 2018-as választási programjukat. A program természetesen tele van ígéretekkel, de minket mégsem ez fogott meg, hanem az, hogy a politikusok egy része betekintést engedett az otthonába is, amiből egy csomó fontos dolgot megtudhatunk róluk.

Borítókép: Juhász Péter, az Együtt lemondott elnöke / Fotó: Szigetváry Zsolt, MTI