Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Folytatja a Mi vagyunk a többség: ősszel jönnek az újabb kormányellenes akciók

Folytatja a Mi vagyunk a többség: ősszel jönnek az újabb kormányellenes akciók

A Mi vagyunk a többség! demonstrációinak főszervezői a Stop Soros ellen nem vonulnak utcára, de ez nem jelenti, hogy nem lesz folytatás. Civil mozgalmat is építenének.

Egymás után három, azóta pedig szinte semmi: május 8-án, a Parlament alakuló ülésén volt az utolsó nagy demonstráció Budapesten, amelyet a Mi vagyunk a többség mozgalom szervezett. Bár azóta egy alkotmánymódosítás és a Stop Soros-törvény is az Országgyűlés elé került, úgy tűnik, mintha a demonstráció szervezői mostanában kevésbé hallatnák a hangjukat. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne lennének aktívak, sőt a további tüntetések szervezéséről sem mondtak le.

A Zoom.hu-nak úgy fogalmaztak: a pontos részleteket még ki kell dolgozni, de

ősszel mindenképpen folytatják az akciókat.

Homonnay Gergely, a korábbi demonstrációk egyik főszervezője konkrétumokat egyelőre nem szeretett volna elárulni, de annyit elmondott, hogy a céljuk még mindig ugyanaz: nem kormányt, hanem rendszert akarnak váltani.

„Semmiképpen nem hagyjuk abba a tüntetéseket, ősszel egészen biztosan folytatjuk és újra az utcára vonulunk” – mondta.

Homonnay Gergely szerint nem kormányt, hanem rendszert akarnak váltani. Fotó: Veres Viktor

„A Mi vagyunk a többség három sikeres tüntetésen van túl és több százezer embert ért el. Sőt, a demonstrációk óta rengetegen jelentkeztek és új civileket is sikerült bevonni, akikre továbbra is számítunk és az eddigi segítségükért is rendkívül hálásak vagyunk” – tette hozzá.

Aki viszont azt gondolta, hogy a mozgalom a Stop Soros-törvény ellen is tüntetni fog, annak egyelőre várnia kell.

„Nem gondolom, hogy nyáron az utcára lehetne vinni az embereket, ráadásul az is teljesen természetes, hogy a kezdeti fellángolás után kevesebben mozdulnak meg egy ügyért. Sokan vádoltak minket azzal, hogy semmi értelme nem volt a demonstrációknak. Szerintem ez egyáltalán nem igaz: összehoztuk az embereket – például a sétával, amit szociálpszichológusok tanácsoltak, ám ami miatt nagyon sok ellenzéki hangadó támadott bennünket. Az a jobbikos és az a ballibis – jómagam is az vagyok –, aki kint volt, és netán megfogták egymás kezét, többet már nem lesznek hajlandó gyűlölködni. Az ellenzék legnagyobb baja, hogy megosztott, mi ezt szerettük volna feloldani úgy, hogy bevonjuk a kétségtelenül sokszor impotensnek tűnő pártokat is. Heteket áldoztunk rá az életünkből, de minden perc megérte. Láttuk az emberek arcát, ismeretlenek jöttek oda, hogy »köszönöm«, és sokan megkérdezik, mikor lesz a következő alkalom. Őket sem hagyhatjuk cserben, mert itt állunk a diktatúra kapujában” – tette hozzá Homonnay.

A támogatóknak hála a szervezők anyagilag sem jöttek ki mínuszban, az adományokból összegyűjt pénzből tudták fedezni a tüntetések költségeit, sőt egy kevés még maradt is, amit

a TASZ számára kívánnak átutalni.

Utólag azt Homonnay is elismeri, hogy az első, április 14-i demonstráción követtek el hibákat, hiszen mindössze három napjuk volt megszervezni az eseményt.

„Ezeket senki nem vette észre. Azért támadtak minket, hogy miért nem radikalizáljuk a tömeget.

Nem az volt a célunk, hogy égjen a város, ami az otthonunk, és amire vigyáznunk kell.”

Az egy héttel későbbi, valamint a május 8-i megmozdulásra viszont már sok tapasztalatot gyűjtöttek össze, amit ezután is fel tudnak használni. Ma már a támadásokkal sem foglalkoznak, egyszerűen hozzászoktak.

A harmadik és eddig utolsó tüntetés május 8-án, az Országgyűlés alakuló ülésén volt. Fotó: Veres Viktor

A szervezők ehelyett inkább azzal vannak elfoglalva, hogy civil mozgalmat alapítsanak a Mi vagyunk a többség alapjain.

„A legfontosabb, hogy megteremtsünk egy alternatív közmédiát. Magyarországon ma rengeteg olyan kis falu van, ahol az emberekhez csak és kizárólag a közmédia hírei jutnak el. Márpedig amíg a kormány közpénzből mossa át az emberek agyát, nem lehet változást elérni. A megfelelő döntésekhez ugyanis információk kellenek, ezt viszont a jelenlegi rendszer nem adja meg az állampolgárainak” – mondta.

Megmutatták, mit akarnak

„Számomra a legfontosabb tanulsága a tüntetéseknek az volt, hogy sikerült az utcán is bebizonyítani: az ellenzéki gondolkodásúak többségének fontosabb az Orbán-rendszer elutasítása, mint az ellenzék pártjain belüli különbözőségek.”

Ezt már Gulyás Balázs, a tüntetések másik főszervezője mondta, aki hozzátette:

„A vidéki tüntetésekkel együtt 300 ezer embert vittünk az utcára, amit a pártok sem hagyhattak figyelmen kívül. Különösen örömteli látni, hogy az április 8. óta eltelt időben több időközi választáson is sikerült megvalósítani az ellenzéki összefogást, például Józsefvárosban, az ötödik kerületben, Miskolcon vagy Veszprémben. Ez persze önmagában nem elég, de többet nem szabad hagyni azt, ami például a Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2-es választókerületben történt áprilisban. Ott hiába kapott a Jobbik és az MSZP jelöltje együtt 60 százalékot, mivel külön indultak, simán nyert a Fidesz.”

Gulyás Balázs szerint minden politikai párt levonhatta a tanulságokat a megmozdulásokból. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Gulyás Balázs persze tisztában van azzal, hogy a jövő évi önkormányzati választáson ezt sokkal nehezebb lesz elérni, de az már a tüntetéseken is kiderült, hogy ez a szavazók akarata. Ami pedig a Fideszt illeti, a netadó elleni tüntetések volt szervezője szerint vitathatatlan, hogy rájuk is hatással voltak az események.

„Amíg kint voltunk az utcán, óvatosabbak voltak.

És azt is megmutattuk, hogy a kétharmados győzelem ellenére sem támogatja őket mindenki” – mondta.

Lesznek még akciók

Azzal Gulyás Balázs is egyetért, hogy alapvetően ősszel gondolkoznak a következő hasonló megmozduláson, de hogy pontosan milyen formában, az egyelőre nyitott kérdés.

„Büszke vagyok, hogy mindhárom demonstráció kulturált volt, így a sokszínű tömeg felemelő élményt tudott adni a résztvevők sokaságának. A református egyházi vezetők inzultálásához nem volt semmi közünk, hiszen öt órával a meghirdetett tüntetés előtt történt, még ha ezt az apróságot a kormánymédia gyakran »kifelejtette« tudósításából” – tette hozzá.

A szervezők egyben biztosak: folytatják. Fotó: Veres Viktor

Ha még pontos részletek nincsenek is, Gulyás tudja, hogy mit akarnak elérni mozgalmukkal.

„A tüntetések szervezése nagy lépés volt afelé, hogy megmutassuk: meg lehet törni az Orbán Viktor által kitalált »centrális erőteret«, de az is fontos, hogy megértessük az emberekkel, pontosan mi zajlik az országban” – mondta.

„Azokat az intézkedéseket, melyek nagyon irritálják az embereket – a netadó, vagy a vasárnapi boltzár – előbb-utóbb mindig visszavonják. A politikát kevésbé követő emberek számára kevésbé nyilvánvaló ügyekben viszont tudatosan viselkednek provokatívan, ilyen például a civil szervezetek elleni támadás, hiszen az ő munkájukat kevésbé ismerik az emberek. Ezért is kell információkat átadnunk, és ezért kell segíteni a független vagy kormánykritikus média erősödését, hogy minél többen tisztában legyenek azzal, mi is történik Magyarországon”.

Borítókép: Mi vagyunk a többség-tüntetés. Fotó: Veres Viktor