Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

West Hungária Bau: 2,5 milliárdos osztalékot vettek fel a tulajdonosok

West Hungária Bau: 2,5 milliárdos osztalékot vettek fel a tulajdonosok

Tiborcz István egykori üzlettársának, Paár Attilának is nagyszerű éve volt 2017-ben. Az érdekkörébe sorolt West Hungrária Bau Kft. 41 milliárdra növelte forgalmát, és jelentősen megugrott eredménye is.

Aligha volt olyan ember az országban, aki az elmúlt évben egyetlen percig is aggódott volna a West Hungária Bau (WHB) Kft. üzleti sorsa miatt. Ehhez persze tudni kell, hogy a társaság ahhoz a Paár Attilához köthető, aki Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az üzlettársa. Ennek megfelelően a WHB nem is okozott csalódást, olyannyira, hogy Mészáros Lőrinc R-Kord cégéhez mérhető fejlődést produkált 2017-ben.

A WHB ugyanis az amúgy sem kicsiny 25,4 milliárd forintos 2016. évi forgalmával szemben tavaly már 41,4 milliárd forint árbevételt hozott össze.

Ez persze érthető is, hiszen olyan közbeszerzéseket nyert el, mint a legutóbb a Liget projekthez kapcsolódó, 6 milliárd forintos mélygarázs. Szintén mélygarázst építenek a József Nádor téren, de érdemi fejlesztés az Operaház, vagy az Károlyi-Csekonics Palota felújítása is. Ráadásul bejelentett alvállalkozóként a Puskás Ferenc Stadion építésében is részt vesznek, amelynek – egyelőre – teljes, tartalékokkal együtt számított nettó költsége csaknem 150 milliárd forint.

A WHB profitja is ennek megfelelően növekedett, hiszen a megelőző évi 2,02 milliárdos adózott eredmény után 5,02 milliárdot sikerült összehozni.

Ebből a közgyűlési jegyzőkönyv szerint a tulajdonosok 2,5 milliárd forint osztalékot fel is vettek.

A forgóeszköz állománya a WHB-nak is tisztességesen emelkedett 14,3 milliárdról 21,1 milliárdra. A bankbetét különösen nagyot emelkedett, hiszen egy év alatt 4,1-ról 8,5 milliárd forintra hízott. Ebben a lendületben az már a legkevésbé sem meglepő, hogy a saját tőke is nagyot ugrott, hiszen ezen a mérlegsoron a cég a 2016 évi 5,5 milliárd után immár 9,5 milliárd forinttal büszkélkedhet.