Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Toroczkai: Véres leszámolás zajlik, a kilépő jobbikosokkal saját frakciónk lehet

Toroczkai: Véres leszámolás zajlik, a kilépő jobbikosokkal saját frakciónk lehet

Tovább szélesedett a szakadék Dúró Dóra frakcióból való kizárásával a Mi Magunk platform és a Jobbik elnöksége között. Amíg Mirkóczki Ádám természetes folyamatról beszélt portálunknak, addig Toroczkai László már egy külön parlamenti frakcióról.

A Jobbik válsága onnan datálható, hogy Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere május 22-én bejelentette: miután alulmaradt az elnökségért folytatott harcban, több polgármesterrel együtt létrehozta a Mi Magunk platformot” a párton belül. A parlamenti frakcióból Dúró Dóra egyedüliként csatlakozott hozzájuk. Mivel a párt alapszabálya szerint nem lehet platform a Jobbikon belül, egyenes út vezetett Dúró keddi kizárásához, ami – forrásaink szerint – félreérthetetlen üzenet azoknak a frakciótagoknak is, akik hasonlóképpen gondolkodnak, mint a kitett képviselő, ám nyilvánosan (még) nem artikulálták álláspontjukat. Toroczkai László nem sokkal később reagált a Facebookon az eseményekre: „Dúró Dóra a mai napig arról beszélt, hogy a Jobbikot egyben kell tartani, mert az ő élete is ennek a mozgalomnak a részévé vált. Mától nincs értelme többet erről beszélni.” (Dúró szerdán közölte, kész visszaadni a mandátumát, mire a Jobbik vissza is kérte azt; az eljárást a politikus a Facebook-oldalán és a HírTV-ben is kritizálta.)

Radikálisok kontra néppártosodók

A Zoom.hu megkereste Toroczkait, hogy iménti összegzése akkor most konkrétan mit is jelent, kivált, mert június 23-ára zászlóbontást hirdetett meg a Mi Magunk. A polgármester elmondta, hogy Dúró Dóra kizárása a Jobbik elnökségének „véres leszámolása”, ami eddig a színfalak mögött zajlott. Az elnökség döntése nyilvánvalóvá tette, hogy nem tűri meg a párton belüli szerveződést, Dúró Dóra hiába mondta el, hogy a Jobbikon belül képzeli el a munkáját és hiába igyekezett ehhez a végletekig ragaszkodni.

„Az, amit vele tettek, világossá teszi, hogy le akarnak velünk számolni.”

Toroczkai azt is elmondta: mindent elkövetnek azért, hogy őt (is) kizárják; az elnökség az alapszabály miatt nem tudta eddig, ezért etikai vizsgálat folyik ellene.

Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere, aki Vona Gábornak, a Jobbik elnökének jelöltje a párt alelnöki posztjára, a Jobbik kétnapos majálisának első napján tartott politikai fórumra érkezik a budapesti Hajógyári-szigeten 2016. április 30-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Zoom.hu-nak megerősítették azokat a korábbi értesüléseinket, amelyek szerint a Jobbik néppártosodó szárnya és a régi radikálisabb vonal között komoly feszültség van, de ez nem bukott felszínre a választásokig. Ezt Toroczkai is megerősítette nekünk, de szerinte nem lehet pontosan megállapítani, hogy hol húzódhat ez a törésvonal. Magáról a Mi Magunkról is azt mondta, hogy csak a június 23-i zászlóbontás után derül ki, milyen politikát akarnak folytatni. Azt továbbra is a Jobbik elnökségétől tette függővé, hogy párttá szervezi-e magát a Mi Magunk vagy megmarad platformnak.

Feloszlások, kilépések

A politikus szerint egyébként megindultak a kilépések a pártból; csak szerda délelőtt már két alapszervezet vezetője hívta, hogy velük tartanának, emellett a Jobbik aktív baráti köreként üzemelő ír és a svájci szervezet elnöke is lemondott tisztéről. A Zoom.hu információi szerint is elindult a lemorzsolódás, többen otthagyták a pártot, a budaörsi és a nagykátai alapszervezet elnöke a Facebookon is bejelentette a kilépését.

Toroczkai kiemelte: erre a folyamatra nincs ráhatással, ez tőle függetlenül zajlik, nem győzköd senkit, hogy lépjenek ki vagy csatlakozzanak hozzájuk. Sok megkeresést kapnak jobboldali szavazóktól, akiknek se a Jobbik, se a Fidesz nem felel meg. Úgy látja, nagy űr van ma a politikában a jobboldalon, de az egész ellenzéki térfélen. A Jobbikban van egy klikk, amely kisajátította a mozgalmat és „nincs köze” a tagsághoz.

Ha az elnökség így folytatja, akkor ez egyenes út afelé, hogy a Mi Magunk párttá szervezze önmagát – húzta alá Toroczkai, aki szerint

az sem kizárható, hogy egy év múlva a Jobbik parlamenti képviselőinek egy része is velük lesz. Ráadásul – tette hozzá – ha meglesz az 5 képviselő, saját frakciójuk is lehet a parlamentben.

Ez egybevág azzal, hogy – lapunk információi szerint – Dúrón kívül még legalább 3 olyan jobbikos politikus van a frakcióban, aki támogatná a Mi Magunk platformot. A „kitekintgetők” közül forrásunk név szerint említette

Apáti Istvánt, Szávay Istvánt és Volner Jánost.

Utóbbi ketten fontos tisztséget töltenek be, a párt frakcióvezető-helyettesei, Volner a Jobbik alelnöke is. Toroczkai László értesüléseinket nem kívánta sem cáfolni, sem megerősíteni.

Nem lehet platform

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője a Zoom.hu-nak elmondta: továbbra sem lehet platform a Jobbikon belül, a múlt heti elnökségi ülés döntött erről, illetve emiatt született meg a döntés Dúró Dóra kizárásáról. A párt szóvivője kedden a kizárást azzal indokolta: „bizalmi válság alakult ki” Dúróval szemben, ezért döntöttek a frakcióból történő kizárás mellett. A frakció titkos szavazással, 20 igennel, 4 nemmel, valamint 1-1 tartózkodással – egy érvénytelen voks mellett – döntött így.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Mirkóczki kérdésünkre azt is elmondta:

sokkal tisztább lett volna, ha új pártot jelent be Toroczkai, nem pedig a Jobbikon belül próbál meg pártot alapítani.

Szerinte pártszakadásról semmiképp sem lehet majd beszélni, mert csupán annyi történhet, hogy néhány ember elhagyja a Jobbikot és új pártot hoz létre; ez mindenkinek a szíve-joga. Mirkóczki szerint az elmúlt hetek történései nem egy néppártosodók kontra radikálisok közötti konfliktus, mert az utóbbiak közé sorolt politikusok közül többen is bent ülnek a frakcióban, ott találhatóak az elnökségben és posztot töltenek be.

Az alapszervezetek esetleges megszűnésével, a pártból való kilépésekkel kapcsolatban Szabó Gábor pártigazgatóhoz irányított bennünket, akit egyelőre nem értünk el.