Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Minőségét megőrzi, avagy Zidane 97 naponta szerzett trófeát a Real Madrid élén

Minőségét megőrzi, avagy Zidane 97 naponta szerzett trófeát a Real Madrid élén

Két és fél év sem kellett Zinedine Zidane-nak ahhoz, hogy edzőként történelmet írjon: sorozatban három BL-t nyert a Real Madrid élén, majd óriási meglepetésre bejelentette, távozik, így a klubtörténelem egyik legsikeresebb edzője hagyja el a királyi gárdát.

Közepesen jó poén lenne azt írni, hogy Zinedine Zidane azért távozik a Real Madrid éléről, mert Gareth Bale ollózása óta már nem az övé a Bajnokok Ligája-finálék történetének legszebb gólja, másrészről viszont tény, hirtelen nehéz más okot találni a szakember váratlan búcsújára.

A történelmi gól; még a pályán… Fotó: Neal Simpson/EMPICS via Getty Images

Még akkor is ezt gondoljuk, ha több nagy edző és klub esetében bebizonyosodott, hogy a sikeres munkának megvan a szavatossága, és mostanság ez három-négy szezonban mérhető. Jó példa erre Josep Guardiola, aki a Barcelonánál négy, a Bayern Münchennél meg három szezont töltött, továbbá Antonio Conte, aki a Juventust gardírozta három idényen keresztül, míg José Mourinho a Inter élén kettő, a Real Madridnál három szezont húzott ki, a Chelsea-t pedig előbb három, majd két idényen át vezette.

Mégis, Zidane ebben a két és fél évben edzőként is olyan ikonikus figurája lett a királyi gárdának, hogy simán lehetett volna Jürgen Klopp vagy Diego Simeone a példa, akik hét-hét idényt töltöttek el a Dortmund, illetve (eddig) az Atletico Madrid élén.

A sikereken túl kisugárzásával is akkora hatással volt a klubra, hogy elképzelhetetlennek tetszett, hogy két és fél szezonra legyen csak hitelesítve.

Zidane azonban úgy döntött, hogy beveszi a Nico Rosberg-tablettát, és a legnagyobb ünneplés közepette jelenti be, hogy vége. A Formula–1-es világbajnok 2016-ban, a díjátadó partin közölte friss győztesként, hogy ennyi volt, Zidane meg öt nappal a BL-győzelem után egy rendkívül sajtótájékoztatón jelentette be a búcsút. Egyébként sem felhőtlen az ünnep a Real számára, hiszen közvetlenül a döntő után Cristiano Ronaldo beszélt múlt időben a madridi időszakról, majd Gareth Bale elégedetlenkedett a vártnál kevesebb játéklehetőség miatt, most meg Zidane mondja azt, hogy vége.

Az a Zidane, aki 2016. január 4-én vette át Rafa Benitez helyét a blancók élén, miután másfél évet pallérozódott a fiókcsapat, a Castilla trénerként. A most 45 éves francia szakvezető bemutatkozó mérkőzésén a Real 5-0-ra győzött a Deportivo ellen, majd az első El Clásicóján Barcelonában nyertek 2-1-re, ezzel pedig Bernd Schuster 2007-es győzelme óta ő lett az első Real-edző, aki sikerrel indította a Barca elleni párviadalt.

Így örült Marcelo és Zidane. Forrás: Real Madrid Facebook

Első (fél)szezonjában BL-döntőbe vezette a Realt, ahol tizenegyesekkel győzte le a gárda az Atleticót, a bajnokságban pedig csak egy ponttal maradt le a Barcelonától. A 2016–2017-es szezonban sorozatban tizenhat meccset nyertek a blancók a bajnokságban, amivel megdöntötték a klubrekordot, kinevezése után egy évvel és hat nappal pedig minden sorozatot nézve 40 veretlen mérkőzésnél járt. Ez rekord, akárcsak a 28 veretlen bajnoki vagy éppen a 13-as idegenbeli veretlenségi sorozat. Sőt, az ő nevéhez fűződik leghosszabb gólszerzési sorozat, hiszen irányítása alatt

a Real minden sorozatot alapul véve 73, a bajnokságban 54, otthon 26, idegenben meg 35 mérkőzésen talált be rendre az ellenfél kapujába.

Az együttes természetesen a 2016–2017-es szezonban is bejutott a BL-döntőbe, ezúttal a Juventus volt a szenvedő alanya a diadalnak (4-1), ami a királyi gárda 12. BL-győzelme volt, ráadásul bajnoki arannyal is párosult.

S bár a nemrégiben véget ért idényben a bajnoki cím a Barcelonáé lett, a kupában kellemetlen volt Leganes elleni kiesés, a Liverpoollal szemben megszerzett BL-trófea továbbra is Madridban maradt, Zidane pedig a futballtörténelem első olyan edzője lett, aki megszakítás nélkül háromszor vitte diadalra együttesét a BL-ben (BEK-ben).

Fotó: Sabok/COOLMedia/NurPhoto via Getty Images)

Ráadásul ezek csak számok, de sokkal fontosabb, hogy milyen út vezetett ezekhez a számokhoz. Zidane ugyanis rendet tett a Real öltözőjében, ami mindig is kardinális kérdés volt a sztárok hadát felsorakoztató klubnál. Hiszen mondhatjuk, hogy könnyű dolga volt ezzel a kerettel, de ez nem igazság, sokkal inkább arról van szó, hogy neki egészen másfajta edzői munkát kell végeznie, mint amilyet például Diego Simeonénak. Amíg az argentin szakembernek a kiváló játékosokból kell tökéletes csapatot gyúrnia, addig a francia zseni fő feladata az, hogy

irányba állítsa a világsztárokat, akik bizony hatalmas egóval bírnak, s ha egy pillanatra nem figyel oda az edző, könnyen szétszaladhat a ménes.

Zidane azonban állta a sarat, végig össze tudta tartani a meglehetősen sokrétű keretet. Némi morgolódást leszámítva Bale és Isco is elfogadta az epizodista szerepet – a francia szakvezető alapvetése volt a csillagokat is érintő rotáció –, kezelni tudta Cristiano Ronaldót, beépítette a csapatba Marco Asensiót, Lucas Vazquezt, ráadásul végig megbízott Karim Benzemában, akit nemhogy a rivális drukkerek, de még a sajátjai sem szerettek mindig, a francia támadó azonban szintén kulcsszereplője volt a történelmi triplázásnak.

Zinedine Zidane, a Real Madrid vezetõedzõje sajtóértekezletet tart a madridi Valdebebas sportkomplexumban 2018. április 10-én, egy nappal a Juventus elleni Bajnokok Ligája negyeddöntõ visszavágója elõtt. (MTI/EPA/Javier Lizon)

Ahogyan anno a pályán, a kispadon is tökéletes elegancia jellemezte, minden mozdulatából sugárzott a magabiztosság, s vélhetően ez

a rendkívüli kisugárzás kellett ahhoz, hogy rendet tudjon tartani az öltözőben.

Miként a pályán a társai, most a játékosai is hallgattak, felnéztek rá, nem akarták/tudták megenni, megtörni, hiteles volt, s igazi vezető. Aki a sereg élére állt, s az erő és a finomság tökéletes kombinációjával vívta meg a csatákat. Nem mellesleg sikerrel.

A játékosként világ- és Európa-bajnok, BL-győztes, olasz és spanyol bajnok Zidane 45 éves korára a történelem legjobb edzői közé emelkedett, s ha jobban belegondolunk, talán tényleg ez a jó döntés. Elképzelhető, hogy

felmérte, a következő szezont már nem lesz képes ugyanezzel az erővel végigcsinálni, nem látott már előre lépési lehetőséget; vagy egyszerűen pihenésre van szüksége, hiszen hatalmas idegi megterheléssel járhat egy Real-kaliberű klub gardírozása.

Hogy aztán ez valóban pihenés lesz, vagy esetleg másutt keres kihívásokat – többen már a mostani francia kapitány, Didier Deschamps utódját látják benne –, azt nem tudni, mindenesetre még néhány számot szeretnénk rögzíteni, hogy a Real és a Zidane iránt érzett szimpátiától vagy antipátiától függetlenül demonstráljuk, mit vitt véghez a francia:

Zinédine Zidane

  • két évet, négy hónapot és huszonhét napot volt a Real edzője,
  • ezen időszak alatt nyert három BL-t,
  • egy spanyol bajnoki címet,
  • egy spanyol Szuperkupát,
  • két európai Szuperkupát
  • és két klub-világbajnoki címet.

Vagyis 97 naponta szerzett egy-egy trófeát a Real edzőjeként.

Borítókép: Zinedine Zidane. Fotó: Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images