Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Mészáros Lőrinc vasútépítő cége álomszerű évet produkált tavaly

Mészáros Lőrinc vasútépítő cége álomszerű évet produkált tavaly

A felcsúti vállalkozó R-Kord Kft.-je több mint duplájára növelte forgalmát és a profitját is. A cég bankszámláin lévő források összege pedig ötszörösére ugrott.

Nyugodtan mondható, hogy Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó, sőt fő vasútépítő cége az R-Kord Építőipari Kft. mesebeli évet produkált 2017-ben. Az R-Kord már eddig is a felcsúti polgármester legnagyobb potenciállal bíró vállalkozása volt, s szédítő tempóban növekszik árbevétele. A cég 2014-ben még mindössze egymilliárd forintos árbevételt hozott össze, ehhez képest 2016-ban már 17 milliárdnál tartott. De még ez a növekedési dinamika is smafu ahhoz képest, amit tavaly produkált. A Igazságügyi Minisztérium nyilvántartásában ma délelőtt megjelent

mérlege szerint az említett 17 milliárd után 36,4 milliárdos árbevételt ért el a közbeszerzéseken prímán futó vállalkozás.

Vagyis egyetlen év alatt egy masszív szintről több mint duplájára emelte a forgalmát. És akkor még a profitról nem is beszéltünk. Az R-Kord adózott eredménye ugyanis 3,6 milliárdról 7,5 milliárd forintra röppent, a számok szerint a gazdálkodás hatékonysága tehát valamicskét még javult is az év folyamán.

Persze mindez aligha véletlen, hiszen a társaság olyan projektekben vesz részt, mint kevés híján 75 milliárd forintba kerülő Püspökladány – Ebes közötti vonalszakasz pályaépítés és biztosítóberendezés tervezési és kivitelezési munkáinak elkészítése.

A médiaérdekeltségeken is nyert Mészáros

Mészáros Lőrinc médiacégének a tavalyi évben, a Mediaworks 2017-ben 4,34 milliárd forintos profitot termelt a 2016-os majdnem 2,5 milliárdos bukta után. A cég a bevételeit is megduplázta, a 2016-os 11,3 milliárd forint után tavaly 20,4 milliárd forintos bevétele lett a cégnek – írja az Index.

2017 volt az első év, amikor a Mediaworks kiélvezhette a majdnem teljes monopóliumát a megyei lapok piacán azzal, hogy 2016-ban bekebelezte a Pannon Lapokat, ami nyilván hozzájárult a cég bevételének növekedéséhez. Ezzel együtt az alkalmazottak száma is megduplázódott, ami azt is jelenti, hogy bérköltségre is többet költ a pénzt, 2,4 milliárd helyett 4,1 milliárdot. De látszik, hogy van miből.

A társaság mérlegét és eredmény egyébként 50,99 milliárd forintos mérleg főösszeggel, és a már említett 7,5 milliárd forintos adózott eredménnyel fogadták el. A további dokumentumokból az is kiderül, hogy a profitot nem vették fel a tulajdonosok osztalékként, azt teljes mértékben az eredménytartalékba helyezték.

Az csak valószínűsíthető, hogy Mészáros Lőrinc cége az idén sem küzd majd bevételi problémákkal. Egyrészt, ahogy a 24.hu megírta szélesítette palettáját, miután a társaság beolvasztotta a felcsúti üzletember egyik legújabb szerzeményét, a Vasútautomatika Kft.-t. Ráadásul most fut két olyan gigantikus építkezés, a már említett Püspökladány-Ebes szakasz, valamint a dél-balatoni vasútvonal korszerűsítése – mindkettő messze 70 milliárd forint fölötti –, amelyben konzorciumi tagként a R-Kord is érintett, s egyébként a Közbeszerzési Értesítőben megjelentek szerint ez év folyamán már mindkettőt módosították. Ezek pedig idén alighanem még szépen termelnek majd a vállalkozás számára.

A vállalatnál 2017-ben 43 fizikai és 88 szellemi beosztású alkalmazott dolgozott. A kiegészítő melléklet megjegyzi, hogy ha a saját állomány nem elegendő az egyes feladatok elvégzéséhez, abban az esetben alvállalkozók bevonásával valósítják meg azokat. A számok szerint pedig ezen a téren jelentősen belelendültek. Alvállalkozói díjakat 2016-ban nem tüntettek fel, tavaly viszont erre már 18,3 milliárd forint ment el. Az ugyancsak feltűnő, hogy a forgóeszközök között is jelentős növekedés figyelhető meg, különösen a bankbetétek esetében.

A cég számláink az év végén 25,3 milliárd pihent, szemben az egy évvel korábbi csaknem kereken 5 milliárd forinttal.