Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Egy éven belül a harmadik miniszternél köt ki Szerencsejáték Felügyelet

Egy éven belül a harmadik miniszternél köt ki Szerencsejáték Felügyelet

A kormányon belül izmozás áldozatául esett a Szerencsejáték Felügyelet, ennek ellenére a vesztesnek tűnő Pénzügyminisztérium nem hagyja magát – jön a kaszinókban az online kassza.

A magyar szerencsejáték-piac 500-600 milliárd forintra rúg, annak üzemeltetése néhány cég kezében van. A piac legnagyobb szereplője, az állami tulajdonban lévő Szerencsejáték Zrt. tavaly 50 milliárd forinttal növelve bevételeit 436 milliárd forint forgalmat bonyolított. A 10 kaszinót néhány kiválasztott, kormányhoz közelálló cég működtetheti – és ezzel vége is szereplőknek. Hosszú évtizedeken keresztül nem is volt kérdés, hogy a szerencsejátékok felügyeletét a költségvetésért felelős – hol Pénzügy-, hol Nemzetgazdasági – minisztérium feladata, sőt egy idő után az önálló felügyeletet a NAV-ba integrálták.

Ennek az ésszerű működésnek vetett véget tavaly májusban a kormány, amikor a semmiből 2018-as költségvetést megalapozó törvényjavaslattal kivonta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) alól a szerencsejáték-felügyeletet. Javaslat indoklásából nem derült ki, hogy mi késztette a kormányt erre a lépésre, sőt inkább azt ecsetelték, hogy milyen bonyolult jogi szabályozást teremtenek a kettős ellenőrzéssel, hiszen a koncessziók kiadása maradt az NGM-nél. A törvénymódosítással a fejlesztési tárca vezetője, Seszták Miklós lett a szerencsejáték-piac állami felügyeletéért felelős miniszter. Így a szektor ellenőrzése a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz (NFM) került, míg a koncessziós rendszer működtetése, például a pályázatok kiírása vagy a koncessziós szerződés megkötése a Nemzetgazdasági Minisztérium munkája maradt. Az új rendszer tavaly második félévben kezdett el működni, ezt követően jött idén áprilisban a kormányváltás.

Megszűnt az NFM, gazdátlan maradt a Felügyelet

Orbán Viktor miniszterelnök maradt, Seszták Miklós viszont ment a levesbe, ahogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium névre hallgató gigatárca szintén. Az NFM feladatit jelentős részben Innovációs és Technológia Minisztériumhoz örökölte, ám az állami vagyon felügyeletet Bártfai-Mager Andrea nyerte meg, mint tárca nélküli miniszter. A Zoom.hu kérdésre az innovációs minisztérium azt közölte, hogy a kormány döntése nyomán a Szerencsejáték Felügyelet ellenőrzése is Bártfai-Magerhez került, így egy éven belül ő már a harmadik miniszter, aki a felügyeletet ellenőrizheti.

A kormány ezen döntése is csak félmegoldás az ügyben, hisz az adóhivatal továbbra is ellenőrzi a piacot, a felügyelet visszaadása a PM-nek vagy a NAV-nak nyílt beismerése lett volna az egy évvel ezelőtt meghozott döntés ésszerűtlenségének.

Ezzel szemben a PM most szorosabbra vonja a felügyeletet a kaszinók felett, mert Varga Mihály pénzügyminiszter a kinevezés előtti meghallgatásán azt is bejelentette, hogy a kaszinókban is bevezetik végre az online pénztárgépeket.

Korábban szerinte erre azért nem volt szükség, mert a kaszinók a legjobban bekamerázott adózók közé tartozik, így ha bármilyen kérdésben vita vetődött fel, akkor elég volt csak a felvételeket kikérni – igaz, akkor még a NAV hatókörében volt a szerencsejáték-felügyelet is. A kasszák bevezetésével tovább erősödik a felügyelet a szektor felett, azt egyszer figyeli immár a NAV, illetve az erre hivatott külön testület.

A szerencsejáték-piacon éleződik a Seszták-Lázár-háború

Új front nyílt a Seszták–Lázár-háborúban. A Zoom.hu értesülései szerint a kormány erős emberei ezúttal a szerencsejáték-piacon kerültek egymással szembe. Az ellentét a közelmúltban önálló ellenőrző hatósággá vált Szerencsejáték-felügyelet (SZF) elnöki posztja körül éleződött ki. A szervezet élén viharos gyorsaságú személycsere zajlott le, amelyben nyilatkozóink szerint Seszták Miklós jelöltje elbukott.