Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

24.hu: Kétszer csípte fülön a NAV Szatmáry Kristófot, mégsem fizetett büntetést

24.hu: Kétszer csípte fülön a NAV Szatmáry Kristófot, mégsem fizetett büntetést

A kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztos cégét feketefoglalkoztatáson kapták, de nyugtát sem adtak.

Annak ellenére, hogy előbb feketemunkással fogták meg a hatóságok tavaly, aztán – már idén – nyugtaadás elmaradásával bukott le, nem panaszkodhat a bevallott forgalmára annak a Szatmáry Kristófnak a családi cége, aki a kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztos volt – írja a 24.hu. A politikus megbízatása az április 8-i választással megszűnt, most csak országgyűlési képviselő, nem tudni, karrierjét folytatja-e a kereskedelem szabályozási területén.

Szatmáry ugyan már nem tulajdonosa a zöldség-gyümölcs kereskedelmével foglalkozó Szatmáry Kft.-nek, de egészen addig benne volt, amíg a portálnak meg nem jelentek cikkeik arról, hogy többször nem adnak nyugtát az egyik boltjukban.

Maradt a cégben testvére és anyja.

Tavaly tudták növelni a bevallott forgalmukat, közel 190 millió forintra ugrott az árbevétel az előző évi 160 millióról – derül ki a friss céges beszámolóból. Ezzel pedig újra megközelítették a hagyományos teljesítményüket: az azt megelőző években 200-225 millió forint között teljesítettek. A hatóságok felé leadott kimutatásban szerény, 1,7 millió forintos nyereséget szerepeltetnek.

Megfogták feketemunkással, mégsem fizetett bírságot a fideszes kereskedelempolitikus családi cége | 24.hu

Az a cég, ahol a nyugtaadás is többször elmaradt. Szatmáry Kristófék vállalkozása 190 millió forintra hízott bevétel mellé szerény, 1,7 milliós nyereséget vallott be.

A portál szerint vannak más érdekességek is. Egyrészt az, hogy úgy tűnik, egyetlen fillérre sem büntették meg a hatóságok a céget azért, mert feketefoglalkoztatáson kapták tavaly. Noha erről jogerős határozat is van, a cég a kiegészítő mellékletében – az adózás előtti eredményt módosító tételek között – jogerős bírságként 0 forintot tüntet fel. A 24.hu év leji cikkében Szatmáry ugyanakkora azt állította, megfizették a bírságot, igaz, arra nem tért ki, mennyi volt annak összege.

A másik, hogy pont a feketemunkás dolgoztatásánál a könyvelőre kente a felelősséget Szatmáry Kristóf, de nem szakította meg vele a kapcsolatot, ugyanaz az iroda készítette a mostani céges beszámolót is.

Harmadrészt, még így sem minden konzisztens a feltöltött dokumentumokban. A tavaly beadott, tehát 2016-ra vonatkozó beszámolóban még azt mutatják, hogy 8 főt foglalkoztattak akkor, a mostaniban ugyanarra az évre már csak 7 fő van beírva. Akik egyébként a bevallás szerint a minimálbér körüli bérre vannak bejelentve – tavaly például átlagosan havi bruttó 140 ezer forintra jön ki a keresetük, ami bő 10 ezer forinttal haladja csak meg az akkori minimálbért.

Kiemelt kép: Kormany.hu