Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kijev és Moszkva egymást lövi az Ukrajnában meggyilkolt orosz újságíró miatt

Kijev és Moszkva egymást lövi az Ukrajnában meggyilkolt orosz újságíró miatt

Az orosz kormány és az EBESZ is követeli az újabb ukrajnai újságíró-gyilkosság haladéktalan felderítését. Az ukrán vezetők viszont azt gyanítják, hogy Oroszország áll a Kijevbe költözött ismert orosz ellenzéki újságíró, Arkagyij Babcsenko megölése mögött.

A 41 éves Babcsenko korábban a Moszkovszkij Komszomolec című orosz lap és több más moszkvai sajtóorgánum haditudósítója és Vlagyimir Putyin orosz elnök ádáz bírálója volt. Elemzőként is ismertté vált, több könyvet írt, amelyeket 16 nyelvre fordítottak le, és 22 országban adtak ki. Számos rangos díjjal ismerték el tevékenységét, az angol PEN Club is kitüntette.

Arkagyij Babcsenkót kijevi otthona küszöbén gyilkolták meg kedd este, háromszor hátba lőtték. A gyilkos feltehetően a lépcsőfeljáratban várta, és akkor lőtt, amikor az újságíró bérelt lakásának ajtajához ért. Bent tartózkodó felesége hívta ki a mentőket, de a férfi kórházba szállításkor belehalt sebesüléseibe.

Tavaly februárban Prágába, majd onnan augusztusban Kijevbe költözött, mert fenyegetve érezte magát saját hazájában. Az ukrán nyomozóhatóságok nem zárják ki, hogy a gyilkosság az áldozat újságírói tevékenységével függ össze. Az ügyben az orosz szövetségi nyomozó bizottság is büntetőeljárást indított, tekintettel arra, hogy Babcsenko orosz állampolgár.

Egyik társa, Miroszlav Haj emlékeztetett arra, hogy többször kapott halálos fenyegetéseket. “Ez kizárólag oroszellenes álláspontjával és tevékenységével függ össze. Rendszeresen szólalt fel támogatólag Ukrajna mellett, Putyin és Oroszország ellen. Elmenekült onnan (Oroszországból). Azt írta, azzal fenyegették, hogy megölik, végeznek vele és családjával is… Ő Oroszország szégyenletes politikáját világította meg. Ez csakis politikai gyilkosság” – idézte Hajt az ukrán hírügynökség.

Az orosz külügyminisztérium szerint a médiában dolgozók elleni erőszakcselekmények és gyilkosságok egyre gyakoribbak Ukrajnában, a nyomozások pedig rendre nem vezetnek el a tettesek kézre kerítéséhez. Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet kijelentette, hogy Ukrajnában elteszik láb alól a független és ellenzéki újságírókat, a bűneseteket pedig nem vizsgálják ki, és mindig Oroszországot teszik értük felelőssé.

Mindenesetre Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója már rögtön a gyilkosság után azt állította, hogy Oroszországnak köze lehet Babcsenko megöléséhez. Erre tett utalást Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter is az ENSZ Biztonsági Tanács kelet-ukrajnai helyzetnek szentelt keddi ülésén. Klimkin szerint egyelőre korai arról beszélni, hogy ki áll az újságíró-gyilkosság mögött, de ismerve a korábbi hasonló eseteket, nyomos ok van azt feltételezni, hogy Oroszország “mindenféle taktikát bevet, hogy megingassa Ukrajnát”. (MTI)