Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Jávor Benedek első fokon pert nyert magyar kormánnyal szemben

Jávor Benedek első fokon pert nyert magyar kormánnyal szemben

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője még tavaly júliusban indított pert a magyar állam ellen, hogy hozzák nyilvánosságra azokat a paksi bővítéshez kapcsolódó szerződéseket, amelyeknek egyébként már feloldották a titkosságát.

A 45 éves politikus első fokon megnyerte a pert, így meg kell kapnia a Paks II. megvalósítási szerződéseit.

„Győzelem a Roszatommal és a kormánnyal szemben: meg kell kapnom Paks2 oroszokkal kötött megvalósítási szerződéseit a Fővárosi Törvényszék elsőfokú döntése szerint!”

– írta Jávor a Facebook-oldalán.

Az EP-képviselő posztjában úgy folytatja:

„Négy éve küzdök az eredetileg titkossá minősített szerződések nyilvánosságáért, az adatvédelmi hatóságnál még 2015-ben kezdeményezett titokfelügyeleti eljárás hatására a kormány tavaly visszavonta a szerződések minősítését, azonban hiába kértem ki ezután a szerződéseket, azok kiadását – ezúttal üzleti titokra hivatkozással – a kormány megtagadta. Ezt követően bepereltem a kormányt a nyilvánosságra hozatal érdekében, a perbe menet közben a Roszatom is beszállt a kormány oldalán.”

A per elsőfokú ítélete szerint 45 napon belül ki kell adni a szerződéseket bizonyos pontok kitakarásával, a képviselő biztos benne, hogy másodfokon, vagy a Kúriánál is nyer majd.

„Nem hagyom annyiban, jogunk van tudni, miről állapodott meg Orbán az oroszokkal a mi kontónkra a hátunk mögött!”

– zárta a bejegyzést.