Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Beigazolódott a Westworld legnagyobb konteója

Beigazolódott a Westworld legnagyobb konteója

Klasszikus kibeszélő helyett inkább (mert az itt van) összegyűjtöttük a legérdekesebb kérdéseket a Westworld második évadának hatodik része kapcsán. Vigyázat, spoilerek.

Ford eggyé vált a zenével

Múlt heti írásunkban már szót ejtettünk a teóriáról, hogy Ford valószínűleg nem halt meg, pontosabban egészen rendhagyó formában él tovább. Az androidok alkotója ugyanis azt mondta az első évadban, hogy

„Mozart, Beethoven és Chopin sosem halt meg, hanem eggyé vált a zenével”,

ezen analógia mentén Fordnak csak a teste halt meg, tudatát pedig egyfajta szuperegóként feltöltötte az androidok közös hálózatába, méghozzá abba, amit Maeve is használt a nindzsák eliminálásakor. Elméje emiatt képes egyszerre minden lakóban jelen lenni, ezért tudott az öreg Williammel beszélni a gyerek Ford-, valamint Lawrence lányának testét használva. Ezzel kicsit jobban lehet magyarázni, hogy Ford nem előre tervezett meg egy „játékot”, hanem most is mindenhol ott van és igazgatja a szálakat.

Ez a konteó a hatodik rész legvégén igazolódott, egyben kiderült mi is az a Bölcső: egy olyan szerverterem, amelyben az összes lakó narratívája fut. Na és ki által irányítva? Hát ő a ludas:

Robert Ford. Fotó: HBO

A fürdőkád-elmélet

Ennek a konteónak egy korábbi verziójáról értekeztünk már akkor, amikor a negyedik részben a következőt mondta (Fordként) Lawrence kislánya Williamnek:

„Ők talán nem emlékeznek, de én tudom, hogy ki vagy. Egy jótett ezen nem változtat. De még nem érted a játék lényegét. Ha előre tekintesz, akkor rossz irányba nézel.”

Vagyis William valójában már elhunyt korábban, és akit most látunk, az nem más, mint William hostja, William tudatával, de egy loopba zárva, az önfelfedezés útját járva. Vagyis ha megtalálja az ajtót, átlépve rajta megvalósulhat az ember/host kombó igazi öntudatra ébredése.

Fotó: HBO

Ennélfogva elképzelhető, hogy amikor a 3. részben láttunk egy flashbacket, az nem a felesége halálát mutatta, hanem az övét (végülis testet, arcot nem láttunk, csak egy feltételezett öngyilkosságot, amit mi rajongók automatikusan összekötöttünk a nejével, hiszen már hallottunk az esetről). Az aktuális epizódban, amikor William Grace-szel beszélget, említést tesz arról, hogy lánya félt az elefántoktól, aki értetlenkedve mondja, hogy az valójában az anyja volt. Ezt a momentumot tekinthetjük egy próbának is, amellyel William teszteli a lányát, hogy kiderüljön, tényleg ő az, vagy egy androiddal beszélget. De mi van akkor, ha ennek fordítottja történt?

AMúgy az is előfordulhat, hogy a fürdőkádban, nem William és nem is a neje volt, hanem Emily/Grace, ezért mondja azt határozottan William, hogy

„Robert ne szórakozz velem.”

Ha Grace egy lakó, és a téves információ William részéről tényleg egy próba volt, az megmagyarázná, miért hagyta ott másnap reggel: mert nem akar együtt „játszani” lánya hasonmásával. A legegyszerűbb elképzelés szerint William csak egyszerűen

rossz apa.

Fotó: HBO

„Ez most történik?”

Nem elég, hogy a Bernarddal történteket nehéz követni, hiszen a fejében összetorlódott egy rakás emlék, de most még egy olyat is kaptunk, ahol Dolores megkérdőjelezi, hogy valóban úgy történtek-e az események, ahogy Bernard interpretálta. Ennélfogva nehéz dekódolni, hogy az epizód első jelenetét hova is tegyük, mit jelent. Esetleg azt, hogy Arnold sem halt meg, hanem egy android helyettesítette? Akár, de inkább az a valószínűbb, hogy ez egy ugyanolyan flashback, mint amit Bernard akkor él át, amikor Forddal találkozik. Ezt csak egy dolog húzza alá, hogy a nyitójelenet ugyanúgy széleszvásznú, mint az ominózus említett másik.

Ettől függetlenül még történhetett az, hogy Dolores beleültette Arnold tudatát egy Bernard testbe, és valójában egy olyan tesztet látunk, mint amit William végez apósán, James Deloson (vagy mint William Grace-en?). De akkor hol van most Arnold tudatgömbje? Láttunk már egy pár olyan jelenetet, ahol Bernard zsebre teszi, vagy ez az egész is csak Ford játéka? Mindenesetre egyre érdekesebb, hogy ki rángat kit zsinóron?

Fotó: HBO

Az előző epizódokról itt írtunk korábban:

Westworld, 2. évad, 1. rész

Westworld, 2. évad, 2. rész

Westworld, 2. évad, 3. rész

Westworld, 2. évad, 4. rész

Westworld, 2. évad, 5. rész

A Westworld vadonatúj második évada kapcsán minden kedden, 19 órakor élő Westworld-kibeszélőműsorral jelentkezünk a Zoom.hu Facebook-oldalán, amelyben nemcsak a sorozat aktuális epizódjával foglalkozunk, hanem meghívott szakértő vendégeinkkel megbeszéljük, hol tart most a mesterséges intelligencia fejlesztése, mi várható a robotikában, elveszik-e az androidok a munkánkat, meg úgy általában milyen jövő vár ránk. Vagyis ha több elméletre, konteóra vágysz, kattints a lenti videóra. A hatodik adás vendége Galambos Péter, az Óbudai Egyetem Bejczy Antal iRobottechnikai Központjának igazgatója volt.