Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Megszűnt az NFM – nem lehet hibrid autókat üzembe helyezni

Megszűnt az NFM – nem lehet hibrid autókat üzembe helyezni

A Lázár János-féle bürokrácia csökkentés egyik nagy “vívmánya” volt, hogy megszűnt a Nemzeti Közlekedési Hatóság és az egy főosztályként a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba került. A kormányátalakítás során azonban az NFM is megszűnt, emiatt leállt a hibrid autók üzembe helyezése Magyarországon.

Bezárták a közlekedési ügyekben eddig illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, úgyhogy hetek óta nem lehet új elektromos autót venni Magyarországon. A 444.hu egy olvasója írta, hogy cége több elektromos autót is vásárolt, ám a kereskedő nem tudja átadni az új járműveket, mert nincs az üzembe helyezésükhöz szükséges adatlap az országban. Márpedig az adatlap kitöltése nélkül nem lehet forgalomba állítani az autókat. A probléma csak a hibrid, illetve teljesen elektromos meghajtású autókat érinti, de azokat mind.

A probléma az, hogy az adatlapok kiadásával foglalkozó minisztériumi főosztály egy új szervezeti rendszerbe került. A megszűnt fejlesztési minisztérium helyett az újonnan létrehozott Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz kerültek a közlekedési ügyek, de az átszervezés úgy látszik, hogy zökkenőkkel telített, és pont az új hibridek üzembe helyezését támogató illetékes szervezet (vagy valami ilyesmi) megbénult ebben az átmeneti helyzetben.