Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Magyar György: A helyzet a magyar történelem legsötétebb korszakát idézi

Magyar György: A helyzet a magyar történelem legsötétebb korszakát idézi

Júliustól jöhet önért a gondolatrendőrség: titokban eljárást lehet indítani bárkivel szemben, aki bűncselekmény gyanúsítottjaként szóba jöhet. Az ügyvéd kiakadt.

Blogbejegyzésben, amit a 444 .hu vett észre, Magyar György ügyvéd hosszan mutatja be és elemzi az új büntetőeljárási törvényt, illetve azt, hogy milyen változások jönnek július 1-jétől. Az új szabályozás szerint a büntetőeljárás megindításának már nem lesz feltétele a bűncselekmény gyanúja. Ehhez elég, ha valaki elkövetőként szóba jöhet. Ilyenkor úgynevezett előkészítő eljárást lehet folytatni.

Magyar György nem érti. Fotó: Halász Nóra

„Mi, ügyvédek értetlenül állunk az egész előtt, ez nem más, mint a gyanú gyanúja, de ilyen fogalmat a jog nem ismer”

– ezt Magyar György már a Zoom.hu-nak mondta, hozzátéve, hogy a helyzet a magyar történelem legsötétebb korszakát idézi. Ez szerinte hungarikum, mert efféle megoldás a világban nemigen létezik. Szó szerint ez így néz ki:

„előkészítő eljárás célja annak megállapítása, hogy a bűncselekmény gyanúja fennáll-e.”

Ennek érdekében pedig bevethetik az ügyészi vagy bírói engedélyhez kötött titkosszolgálati eszközök teljes arzenálját. Az ügyvéd hozzátette, így aki szóba jöhet bűncselekmény elkövetőjeként, számíthat rá, hogy hogy a lakását bekamerázzák, a telefonját lehallgatják, az elektronikus levelezését megfigyelik. De lekérhetik az adóbevallását, a bankszámláján szereplő adatokat, az egészségügyi adatait, annak is utánanézhetnek, kötött-e házassági vagy élettársi vagyonjogi szerződést. Mindezt azzal a személlyel is megtehetik Magyar György szerint, akiről

„megalapozottan feltehető, hogy a bűncselekmény elkövetőjeként szóba jöhető személlyel közvetlenül vagy közvetve kapcsolatot tart.”

Ez a kör szerinte meghatározhatatlan, hiszen belefér az érintett rokonsága, baráti köre, valamennyi szomszédja, mi több, összes munkatársa, de még az alkalmi ivócimborája is.

Még egy dologra felhívta az ügyvéd a figyelmet a törvényszövegből:

„A törvényben meghatározott mentelmi joggal rendelkező személyt gyanúsítottként kihallgatni, vele szemben kényszerintézkedést alkalmazni és vádat emelni csak a mentelmi jog felfüggesztését követően lehet. Annak tehát semmi akadálya, hogy például egy parlamenti képviselő esetében megindítsák az előkészítő eljárást, véli.

Ez az egész büntetőjogászok sora szerint egy magyar abszurd.

Érdeklődéssel várjuk, mi jön ki belőle. Ami első pillantásra is felmerül, hogy ez jó eszköz lehet a politikai leszámoláshoz. Azt pedig várjuk, mit szól majd egy efféle szabályozáshoz a strasbourgi emberi jogi bíróság” – hangsúlyozta Magyar.

Borítókép lenti fotó: Kállai Ferenc, A tanú (1969) című filmben.