Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kunhalmi Ágnes: Most nem kockázatot vállalni az ellenzéknek, az az igazi kockázat

Kunhalmi Ágnes: Most nem kockázatot vállalni az ellenzéknek, az az igazi kockázat

Kunhalmi Ágnes azt tervezi, hogy a szétaprózódott ellenzékből kormányzóképes baloldali néppártot épít. A Zoom.hu stúdiójában az MSZP elnökjelöltje elemezte a választási vereséget, kiosztotta az LMP-t és a Liberálisokat, de szó esett a horngyulai értelemben vett kisemberről, Németh Szilárd tepertőkréméről, Angela Merkelről, az összekapaszkodásról és Horthy szelleméről is.

Elnökjelölti kampánykörútja győri és tatabányai állomása után érkezett hétfő este a Zoom.hu szerkesztőségébe az MSZP-s Kunhalmi Ágnes. Nem panaszkodott, tudja, hogy – mindössze napi 5-6 óra alvással – „ezt végig kell nyomni”. Van azért ebben némi rutinja, hiszen az MSZP kampányarcaként Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölttel együtt végigcsinálta a országgyűlési választási kampányt, miközben egyéni jelöltként is kampányolt saját választókörzetében, a XVIII. kerületben, ahol győzött is. Erről azt mondta:

a párt tagsága szemébe se mert volna nézni, el se mert volna indulni most a pártelnöki posztért, ha nem szerezte volna meg egyéniben a parlamenti mandátumot.

Másrészt MSZP-elnökjelöltként azért is indul, mert a pártban nagy bajokat lát, „nem mehetnek így tovább a dolgok”.

Ki a hibás? Mindenki, de főleg az LMP

Az áprilisi ellenzéki kudarcot értékelve Kunhalmi jelezte: az MSZP a jelöltállításnál a fél országból levonult azért, hogy a választók által kívánt ellenzéki együttműködés megvalósuljon, ez mégis kevés volt a sikerhez. Emiatt meg is érti az MSZP-sek között és az egész ellenzéki oldalon érezhető elkeseredettséget.

„Nem lehet feladni, ha a legnehezebb a helyzet, akkor kell kijönni a gödörből”.

Jogos kritika – mondta –, hogy bár a szavazók több mint a fele 4 éve és most is el akarta zavarni a Fideszt, ezt az ellenzék nem tudta politikai és hatalmi tőkévé kovácsolni, mert annyira szedett-vedett volt a társaság, és „a nap végén már vicc volt, amit csináltunk”.

Szedett-vedett társaságként írta le Kunhalmi Ágnes az ellenzéket Fotó: Halász Nóra

Hogy kin múlt a szélesebb összefogás hiánya, arról úgy nyilatkozott:

„A kétharmad az LMP-n múlott, ami történelmi bűn”, mert ha átengedtek volna Budapesten 2-3 körzetet, akkor nem alakul ki kétharmados Fidesz-többség, holott a saját szavazóik is kormányváltást akartak, vagyis „az LMP a saját szavazóit áldozta fel a kétharmad oltárán.”

Az LMP szerinte nem más, mint a Fidesz zöld tagozata.

Nem kellett volna 13. havit ígérni

Mi az oka, hogy a Fideszre szavazott a fél ország? – kérdezte egy ponton saját magától Kunhalmi, majd meg is válaszolta: pártállami rendszer alakult ki, a Fidesz központilag szervezett köz- és államigazgatást, uralmat alakított ki, mint amilyen a Horthy-korszakban volt. Vidéken sok százezren nem is a Fideszre szavaztak, hanem a közmunkára, a gyesre, vagyis magára a rendszerre.

Hiba volt az MSZP-nek a 13. havi nyugdíjjal kampányolnia Fotó: Halász Nóra

Szerinte ezt a rendszert sokan a korrupcióval és antidemokratikus lépéseivel együtt is szimpatikusabban tartották, mint „a túloldal szedett-vedett társaságát”.

Nem az MSZP, nem a Párbeszéd, hanem az egész ellenzék nem volt hiteles, ezt a koordinált indulás részbeni sikertelensége pedig csak rontotta

– sorolta az általános okokat Kunhalmi.

Az egész ellenzék nem volt hiteles tavasszal Fotó: Halász Nóra

De a pártját illetően önkritikus is volt. Szerinte hiba volt az MSZP részéről a 13. havi nyugdíj ígérete, ugyanis azt éppen a szocialista kormányok vonták vissza annak idején, hogy emlékeztessék a saját szavazóikat is arra: a jóléti rendszerváltás megbukott. Orbán Viktor is felismerte a rendszerváltás kudarcát, csak ezt jobban kihasználva politizált – tette hozzá.

A kádári nosztalgia

Aki nincs ellenünk, az velünk van, mondta anno Kádár János, ezzel szemben Orbán most azt mondja: ha nem vagy velünk, nem is vagy – állapította meg a szocialista politikus. Van azért hasonlóság a két rendszer közt szerinte, mert Orbán is elvesz, bár kicsit ad, de fenyeget is. „Március 15-i beszédében is azzal fenyegetett, hogy aki az ellenzékre szavaz, azt a keveset is elveszítheti, amije van.” Kunhalmi szerint ez az állampárti fenyegetés és masszív hatalmi gépezet is segítette a Fideszt az újabb kétharmados többséghez, de az is, hogy „a baloldalon is kicserélődött a szavazótábor, és „már a horngyulai értelemben vett kisember is a Fideszre szavaz, mert nem alakult ki a baloldalon olyan, őszinte ajánlat, amiért érdemes lett volna inkább arra szavazni.”

Fidesz-féle néppártépítés máshogy

Arra a kérdésre, mi lehet most az ellenzék jövője, Kunhalmi az építkezés fontosságáról beszélt. Emlékeztetett: a Fidesz az egy a tábor, egy a zászló elve alapján ma féltucat pártból áll – ott van benne az MDF, a KDNP, az FKGP, a MIÉP és az MDNP is. Ezt tízéves építkezéssel, szalámitaktikával érte el, miközben a demokratikus oldal polarizálódott, az MSZP pedig kettészakadt.

Kunhalmi Ágnessel Murányi András, a Zoom.hu hírigazgatója beszélgetett Fotó: Halász Nóra

A Fidesz felismerte, hogy az elaprózott jobboldal sosem kerül hatalomra, ha nem lesz néppárttá – állapította meg Kunhalmi, aki szerint azonban az MSZP-nek nem feltétlenül ezt az erőszakos néppártosodást kell követnie. Szerinte nem is lehet ezt megtenni a baloldalon, viszont létrejöhet egy együttműködő tömb, ám ehhez

a sebek nyalogatása, múltba fordulás helyett össze kell kapaszkodni, egységet kell kovácsolni.

Az MSZP elnökjelöltje vitatkozott azzal a megállapítással, hogy nincs erő, nincs vezető személy, csak veszekedés az ellenzéki oldalon. Szerinte szövetségi politikát kell csinálni, ezt pedig a szocialisták meg is kezdték a Párbeszéddel, mert egyelőre ez a két párt van csak a baloldalon, amely nem zavaros ideológiákkal rendelkezik.

A szövetségi politikáé a jövő Fotó: Halász Nóra

A kérdésre, amely szerint ha már kétszer, 2014-ben és 2018-ban sem sikerült a Fidesz-kétharmad legyőzése az ellenzéki egységgel, harmadszorra miért sikerülne, Kunhalmi azt a talányos választ adta: „Ennek felismerésével.” Megjegyezte, hogy kialakították az MSZP-Párbeszéd-frakciószövetséget, csak a Liberálisok hirtelen, „mondvacsinált indokkal” kiszálltak ebből, ami mögött a Fidesz ármánykodását sejti. Szerinte „kivásárolhatta” a Fidesz a szövetségükből a Liberálisokat. Arról, hogy ezt miként élték meg maguk a Liberálisok, a Zoom.hu itt írt:

Bánatpénzről is írt alá szerződést Molnár és Fodor

Újabb fordulatot vett az MSZP-Párbeszéd-Liberálisok trió összeveszése, miután kiderült, hogy az eddig nyilvánosságot kapott dokumentumokon túl létezik egy olyan szerződés is a Liberálisok és az MSZP elnöke között, ami alapján akár jelentős sérelemdíjra is perelhetné Fodor Gáborék pártja a szocialistákat.

Az EP-választáson közös lista

Érdekes, hogy miközben a Liberálisokat bírálta, éppen az ő ötletüket dicsérte Kunhalmi Ágnes, amikor azt mondta, közös listát kell indítania az ellenzéknek a 2019-es Európai Parlamenti választáson. Szerinte akkor a 21 helyből 11-12-t is elhozhatna a demokratikus ellenzéki oldal, csak ehhez ki kell élezni a kampányt Európa-pártiakra és Európa-ellenesekre. Úgy vélte, jó szlogen lehetne majd az EP-kampányban, hogy „erős nemzetállami képviseletet akarunk Európában” (Bár ez kísértetiesen hasonlít is arra, amit a Fidesz követel oly gyakran Brüsszelben – A szerk.)

Érdekes volt, hogy a mindig magabiztos Kunhalmi Ágnessel egy ponton olyasmi fordult elő, ami szinte sosem szokott megtörténni vele. Egy kérdés után hosszú másodpercekig hallgatott, mielőtt válaszolt volna. A kérdés arra vonatkozott, hogy van-e esélye az MSZP elnöki posztját a párt elitjének akarata ellenében is elnyernie, bármennyire is népszerű a tagságban vagy kampánykörútjain. Kunhalmi a hosszú hallgatás után végül azt válaszolta: „Ilyen a politika. Nem elég az ember lányának népszerűnek lenni, ha nem tudja magát megszervezni.”

Az interjú további erős mondatai, állításai:

  • Az MSZP-ben lassú változás kell, hogy elinduljon: először is meg kell mutatniuk a változás képességét
  • A DK-val és az LMP-vel is tárgyalni és megegyezni kell, ahogyan ezt megtették az V. kerületi időközi választásra készülve
  • Sem önmagukban a pártok, sem a civilek, sem az Európai Unió, sem Angela Merkel nem menti meg Magyarországot Orbántól
  • Most nem kockázatot vállalni az MSZP-nek és az egész ellenzéknek, az az igazi kockázat
  • „Ha nevetek abból is baj van, ha dühös vagy szomorú vagyok, az is baj, de hát én ilyen vagyok”

A beszélgetés végén 20 „vagy-vagy” kérdést is föltettünk az MSZP-s politikusnak, akitől így azt megtudhattuk, Németh Szilárd tepertőkrémét vagy Gyurcsány Ferenc hallevesét enné-e inkább.

A Kunhalmi Ágnessel hétfő este készült teljes, vágatlan interjút:

Borítókép: Beszélgetés a Zoom.hu stúdiójában az MSZP elnökjelöltjével, Kunhalmi Ágnessel / Fotó: Halász Nóra