Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Benyújtotta a kormány az Alaptörvény módosítását, jönnek a szigorítások

Benyújtotta a kormány az Alaptörvény módosítását, jönnek a szigorítások

A kormány benyújtotta az Alaptörvény hetedik módosítását is. Tartalmazza többek között azt, hogy:

  • nem kaphat menedékjogot az, aki olyan országon keresztül érkezik Magyarországra, ahol nem üldözték. A biztosításának alapvető szabályait, illetve az elbírálásának a feltételeit is kétharmados törvény szabályozza.
  • a rendőrségnek is a feladata lesz a jogellenes bevándorlás akadályozása
  • a közigazgatási bíróságokat is beleírják az Alaptörvénybe
  • a szomszédokra hivatkozva korlátozni lehet a gyülekezési jogot, vagyis nehéz lesz egy politikus házánál tüntetni.
  • a közérdekű adatok megismeréséhez való jog érvényesülését kétharmados törvénnyel létrehozott hatóság ellenőrzi.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője még május elején jelentette be, hogy a 7. alkotmánymódosítás ismét a parlament elé fog kerülni. Az ominózus alaptörvény-módosítást a 2016-os kvótanépszavazás után kezdeményezte Orbán Viktor, és a nem meglepő módon a migrációról szólt. Ennek a segítségével érték volna el, hogy nemzetközi szerződések és megállapodások ellenére se lehessen Magyarországra menekülteket telepíteni.

Ehhez képest több ponton is szigorítottak, bár Rogán Antal a miniszteri meghallgatásán már jelezte, hogy továbbmennek, de a migrációs pontokon felül hozott rendelkezésekről eddig nem lehetett biztosat tudni. Az alaptörvény módosítás fontossága mindenképpen az, hogy kétharmados többség kell a megváltoztatásukhoz, vagyis a Fidesz nélkül lehetetlen jelenleg.