Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Lehet, hogy a bin Láden-hajsza egész máshogy zajlott, mint eddig hittük

Lehet, hogy a bin Láden-hajsza egész máshogy zajlott, mint eddig hittük

A pakisztáni titkosszolgálat (ISI) vélhetően tudott arról, hogy Oszáma bin Láden néhai al-Kaida-vezér Pakisztánban tartózkodik, és átadta őt az Egyesült Államoknak – állítja a szolgálat volt vezetője nemrég bemutatott könyvében, ellentmondva országa hivatalos verziójának. A hadsereg bejelentette, hogy emiatt vizsgálatot indított ellene.

Aszad Durráni altábornagy – aki 1990 és 1992 volt az ISI vezetője – Újdelhiben mutatta be A. Sz. Dulattal, az indiai külföldi hírszerzés volt vezetőjével és egy indiai újságíróval közösen írt, “The Spy Chronicles: RAW, ISI and the Illusion of Peace” (Kémkrónikák: a RAW, az ISI és a Béke Illúziója) című könyvét.

Pakisztán hadserege a könyv tartalma miatt vizsgálatot rendelt el Durráni ellen, aki a kötetben több olyan titkot is felfed, amely eltér a hivatalos állásponttól. A pakisztáni vezetés ugyanis azt állította: nem tudott arról, hogy a volt terroristavezér az országban van, és az amerikai akcióról is csak bin Láden likvidálása után értesült. Az altábornagyot bekérették a pakisztáni hadsereg főhadiszállására. Az ügyet egy másik tábornok vezette vizsgálóbizottság fogja részletesen vizsgálni – mondta közleményében Aszif Ghafúr dandártábornok, a fegyveres erők szóvivője. Megtiltották Durráninak, hogy elhagyja az országot.

A könyvben Durráni azt állítja, hogy az ISI valószínűleg tudott arról, hogy az al-Kaida akkori vezetője, Oszama Bin Laden Pakisztánban tartózkodik, s

valószínűleg maga az ISI adta át őt Washingtonnak kölcsönösen egyeztetett procedúra keretében.

Az ISI volt vezetője szerint pakisztáni részről azért tagadják, hogy bármi közük volt Oszáma bin Láden elfogásához, mert – mint fogalmaz – “kellemetlen helyzetbe hozta volna a vezetést” az a hír, miszerint Iszlámábád együttműködött az Egyesült Államokkal egy olyan ember kiiktatásában, akire Pakisztánban sokan hősként tekintettek.

Durráni szerzőtársa, az indiai A. Sz. Dulat a könyvben hasonlóan vélekedett a volt al-Kaida-vezér kézre kerítésével kapcsolatosan, vagyis szerinte is bin Ládent Pakisztán “dobta föl” az Egyesült Államoknak.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások kitervelésével vádolt Oszáma bin Ládennel 2011 május 2-án végeztek az amerikai különleges erők az északkelet-pakisztáni városban, Abbotábádban. A pakisztáni hadsereg állítása szerint csak ezen a napon értesültek az amerikai akcióról is.

(MTI)