Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Bánatpénzről is írt alá szerződést Molnár és Fodor

Bánatpénzről is írt alá szerződést Molnár és Fodor

Újabb fordulatot vett az MSZP-Párbeszéd-Liberálisok trió összeveszése, miután kiderült, hogy az eddig nyilvánosságot kapott dokumentumokon túl létezik egy olyan szerződés is a Liberálisok és az MSZP elnöke között, ami alapján akár jelentős sérelemdíjra is perelhetné Fodor Gáborék pártja a szocialistákat. Ám ezt nem tervezik, derült ki a Liberálisok két politikusának – Bősz Anett parlamenti képviselő és Sermer Ádám elnökhelyettes – közléséből, akik amúgy a Liberálisok és az MSZP-Párbeszéd közötti szakítás okait és mozgatórugóit vázolták egy háttérbeszélgetésen.

Emlékeztetőül a szakításhoz vezető konfliktus mérföldkövei:

  • A „Változás szövetségét” alkotó három párt azután ugrott össze a nyilvánosság előtt, hogy május 18-án a Zoom.hu megírta: Molnár Gyula MSZP-elnök titokban évi 60 milliós támogatásról szóló megállapodást kötött a Liberálisokkal a választás előtt, ami felzúdulást keltett a pártban.
  • Az MSZP-Párbeszéd listáján egyetlen liberális politikusként mandátumot szerző és addig az ötfős Párbeszéd-frakciót erősítő Bősz Anett bejelentette: kilép a frakcióból, mondván: „sem a politikai szándék, sem a technikai erőforrások nincsenek meg a liberális értékek képviseletére.”
  • Közben az MSZP-ben kiderült, hogy Molnár egymaga döntött a dotációról. Ezt már a párt ellenőrző testületei vizsgálják – mondta Tóth Bertalan frakcióvezető, hozzátéve: zsarolásnak nem engednek. Az MSZP-ben utóbb a megállapodás miatt fegyelmi eljárás is indult Molnár ellen.
  • Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke a Zoom.hu-nak úgy nyilatkozott: Nem a pénz érdekli őket, illetve persze az is, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy átverte őket az MSZP és a Párbeszéd is, amikor minden ponton felrúgta a februári, háromoldalú megállapodásukat.
  • Mivel öt fősnél kisebb frakció nem működhet, az önálló Párbeszéd-frakció – és az azzal járó mintegy 135 millió forint – veszélybe került. Ezt előzte meg végül Mellár Tamás azzal, hogy Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnökének kérésére – beült Bősz helyére, így meglett az öt fő.
  • Újabb konfliktust generált, hogy az V. kerületi időközi választásra összefogó ellenzék mégse a Liberálisok jelöltjét, hanem egy függetlent indít. Ráadásul a Párbeszéd és a Liberálisok egymást vádolták és hazugozták, az MSZP-ben pedig azt állították: a Fidesz kivásárolta a Liberálisokat.

Mindezek után a Liberálisok két politikusa kronológiai sorrendbe állítva az eseményeket azt igyekezett cáfolni azokat a vádakat, miszerint mérhetetlen támogatásuk ellenére pénzéhes zsarolók, netán árulók lennének. Sokkal inkább úgy érzik, a szövetségükből az MSZP és a Párbeszéd kitúrta őket, ezért nem volt más választásuk, mint a szakítás. Ezentúl külön utakon járnak majd, egyetlen parlamenti politikusukként Bősz Anett marad független képviselő, nem lép be egyik pártba sem. Azt ugyanakkor nem zárták ki, hogy egykori szövetségeseikkel – a csúnya szakítás ellenére – „közös ideológia alapján” a jövőben még együttműködhetnek.

Sokkal jobb helyzetből indultak

A két liberális politikus, Bősz és Sermer szerint a konfliktus értelmezéséhez tavalyig vissza kell menni, mivel fontos tudni, hogy a 2018-as választásokra készülve a végül megkötöttnél feltételeknél a maguk részéről sokkal jobb feltételekkel kezdtek az együttműködésről tárgyalni.

Volt egy pont, amikor még Botka László volt az MSZP miniszterelnök-jelöltje MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Akkor egy belső felmérés a Liberálisokat 1 százalék közelébe, a Párbeszédét pedig csak 0,65 százalékra mérte, ezért a Liberálisok ha kicsik is – és emiatt nyilvánvaló volt, hogy önálló indulással nem is érdemes próbálkozniuk az 5 százalékos parlamentbe jutási küszöb okán – komoly partnernek gondolták magukat. Persze ekkor az MSZP miniszterelnök-jelöltjét Botka Lászlónak hívták, de ahogy ő, úgy a Liberálisok közös listán tervezett több befutó helye, valamint egyéniben több közös támogatottságú jelöltje is kútba esett.

Bõsz Anett független képviselőként szólal fel, mögötte pedig Mellár Tamás, aki végül a helyére ült be a Párbeszéd-frakcióba MTI Fotó: Kovács Tamás

Azt Bősz és Sermer is elismerték, hogy közben az MSZP mozgásterét, ezzel együtt pedig a Liberálisok lehetőségeit is csökkentette az egyéni körzeteknek a Demokratikus Koalícióval való elosztásáról kötött megállapodás, és az is, hogy közben a Párbeszéd szerepe – társadalmi támogatottságához képest – felértékelődött azzal, hogy Karácsony Gergely személyében ők adták a miniszterelnök-jelöltet.

Három megállapodást kötöttek

Végül az MSZP február 10-i kongresszusa által jóváhagyott egyezség szerint a Liberálisok egyetlen befutó helyet kaptak a listán, és a 15. helyen nem indíthattak mást, mint Bősz Anettet. Ezen a napon írta alá az MSZP és a Liberálisok elnöke a két párt közti megállapodást a kampány előtti és utáni teendőkről.

Ez a dokumentum csak utalt pénzügyi kérdésekre, konkrét összeget nem tartalmazott, viszont deklarálta, hogy a kampányba beszálló, ám közös lista híján nevét, logóját megjeleníteni nem tudó és egyéni jelöltet valamint saját miniszterelnök-jelöltet sem állító Liberálisoknak lehetősége lesz parlamentbe jutó politikusokon keresztül a liberális értékrend képviseletére.

Az MSZP és a Liberálisok elnöke által aláírt kétpárti megállapodás Fotó: Halász Nóra

Ugyanezen a napon egy hárompárti megállapodást is aláírtak, amit a Párbeszéd társelnökeként Karácsony Gergely jegyzett. Ennek a közös politika alapvetésein túl már konkrét pénzügyi megállapodást is tartalmazott annyiban, hogy rögzítette: a választás után az MSZP-nek és a Párbeszédnek járó állami támogatásokból részesednek a Liberálisok is.

Mivel a közös listán nevesített MSZP-Párbeszéd 90-10 százalékos egymás közti elosztási arányban egyezett meg, a megállapodás szerint a Párbeszéd 10 százalékának fele jutott volna a Liberálisoknak. Sermer szerint azonban ez nem azt jelentette volna, hogy “megkapjuk szatyorban a pénzt”, inkább azt, hogy a Fodor-párt részéről a közös politizálásba fektetett anyagiakkal utólagos elszámolnak.

A Karácsony Gergely által aláírt három párti megállapodás Fotó: Halász Nóra

Ekkor írt alá az MSZP és a Liberálisok elnöke egy újabb papírt a fenti megállapodások politikai és pénzügyi vonatkozásának “jogilag kötelező érvényű” betartásáról – erősítették meg a Zoom.hu-nak most a Liberálisok. Egyfajta biztosítékként arra, hogy ha az MSZP ezeket a rá eső kötelezettségeket nem tartja be, akkor

a Liberálisoknak sérelemdíj, bánatpénz jár, ám ennek jogi kikényszerítését mégsem tervezik – már csak azért sem, mert az együttműködés is felbomlott már, aminek be nem tartásáért a pénzt követelhetnék az MSZP-től.

Már áprilisban gondok voltak

A három párt közti megállapodások betartásával nem is voltak gondok, egészen a választásig. Azonban a „Változás szövetségének” vártnál rosszabb szereplése és az MSZP-ben Molnár Gyula pártelnök lemondása nyomása elkezdődött tisztújítási folyamat is közrejátszhatott abban, hogy mind az MSZP és a Párbeszéd a Liberálisok értékelése szerint elfordult tőlük.

Sőt, ennél komolyabb dolgok is történtek: mint Bősz Anett felidézte, utóbb kiderült számukra, hogy az MSZP és a Párbeszéd a fejük felett kötött április 24-én kétoldalú megállapodást az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség közös politikai munkájáról és a két külön frakcióval járó források, működési bevételek elosztásáról.

A megállapodást nemcsak, hogy nem írták alá a Liberálisok, de abban a nevük nem is szerepel, sőt állításuk szerint a dokumentum létezéséről sem tudtak május 4-ig.

A dolog pikantériája, hogy ekkor, április 24-én még nem is volt biztos, hogy lesz önálló Párbeszéd-frakció, melynek nevében a dokumentumot frakcióvezetőként Szabó Tímea aláírta, hiszen Bősz Anett majd csak napokkal később, május 2-án írta alá az önálló frakció létrehozásához szükséges ötödik képviselőként hivatalos szándéknyilatkozatát.

Az április 24-i MSZP-Párbeszéd megállapodás, amiből teljesen kimaradtak a Liberálisok Fotó: Halász Nóra

Természetesen arra készültek a Liberálisok és a Párbeszéd is, hogy lesz külön ötfős frakció, erről tárgyaltak is egymással. Az egyeztetéseken Bősz elmondása szerint ő olyan jogosítványokra kapott ígéretet a Párbeszédtől, amely lehetővé tette volna a liberális értékrend képviseletét, az ő személyes politikai önállóságát, nem utolsó sorban arról is szó volt, hogy a Liberálisok a frakcióforrások 25 százaléka felett rendelkezhetnek.

Bősz elmondása szerint május 2-án aláírta a hivatalos csatlakozási szándékát a leendő Párbeszéd-frakcióhoz, miközben Karácsony Gergelyékkel még tárgyaltak a részletekről, hogy milyen megállapodásban rögzítsék a fenti egyezséget, ami az ötfős frakció közös munkáját körvonalazza. Aláírt csatlakozási szándékát akkor sem vonta egyébként vissza május 4-én, mikor nyilvánvaló vált számukra, hogy közben a fejük felett az MSZP és a Párbeszéd már megállapodott egy sor, őket is érintő kérdésben. Bősz szeriont abban bíztak, hogy “záradékként” kiegészíthetik majd a már meglévő megállapodást, melybe így a Liberálisokat is beleveszik.

Később sem javult a helyzet

Ám nem így történt, hanem az egyeztető tárgyalások hangulata és hangneme is kezdett a Liberálisok számára vállalhatatlan lenni, és a helyzet nem javult az Országgyűlés május 8-i alakuló ülése után sem. Ekkor a Liberálisok szerint a szocialisták már olyan nyilatkozatokat tettek nekik, hogy az eredeti, február 10-i hárompárti megállapodást amúgy sem tekintik már mérvadónak.

A Liberálisok még ekkor is bíztak benne, hogy tárgyalásos úton rendezhetik nézeteltéréseiket, és úgy volt, hogy május 18-án pénteken le is ülnek, ám előző este a megbeszélést Tóth Bertalan lemondta az MSZP részéről, Pünkösd utánra halasztva azt, másnap pedig a Zoom.hu-n a Liberálisok is olvashatták, hogy a két elnök közti február 10-i megállapodást a szocialisták felhördüléssel fogadták, és nem szándékoznak betartani.

Ezután döntöttek úgy a Liberálisok, hogy Bősz Anett kilép a Párbeszéd-frakcióból.

Most úgy látják, a liberális elvek képviseletére így van esélyük, nem pedig az őket komolyan nem is vevő egykori szövetségesekkel.

Azt pedig, hogy elesnek 60 vagy akárhány milliótól évente, persze meg fogják érezni, de ez a pénz úgysem lett volna annyi, amennyiből tavaly működtek, így saját forrásból, adományokból kellett volna előteremteni a különbséget – hát most az egészet elő kell majd.

Borítókép: Egykori szövetségesek: Karácsony Gergely, Molnár Gyula és Fodor Gábor / Fotó: Ivándi-Szabó Balázs