Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az LMP szabotálta a munkát, és nem is fizetett – állítja a volt tanácsadó, Ron Werber

Az LMP szabotálta a munkát, és nem is fizetett – állítja a volt tanácsadó, Ron Werber

Szél Bernadett és Ungár Péter félrevezeti az LMP vezetését és tagságát, szándékosan elszabotálta a kampányt, és még ki sem fizették Ron Werbert. Legalábbis ez derül ki abból, a Magyar Narancs birtokába került két levélből, amelyet az izraeli tanácsadó ügyvédje küldött a pártvezetésnek.

Volt baj bőven – állítja Werber

A Werber cégének nevében eljáró ügyvédi iroda először március 7-én írt levelet Szél Bernadett társelnöknek és Ungár Péter elnökségi tagnak. Ebben azt állítja, hogy az LMP több alkalommal is megszegte a Werber cégével még 2017. december 10-én aláírt tanácsadói szerződést.

A levél szerint ezzel a párt ellehetetleníti a Werberrel való együttműködést, „csökkentik, veszélyeztetik a választási eredmények sikerét“. Werberék ebben jelezték azt is, hogy

az LMP félévnyi tiszteletdíjjal, 18 ezer euróval, és 16 ezer eurónyi költségtérítéssel adós, ami összesen kb. 10 millió forint.

A levélre állítólag választ sem kaptak Werberék, ezért március 21-én új levelet fogalmaztak, már szélesebb körbe szétküldve a párt vezetésében. Ebben újabb fizetési határidőt adtak a pártnak, de a Magyar Narancs információi szerint erre sem érkezett válasz a párt vezetőitől, ráadásul pénzt sem utaltak Werberéknek.

Ez azt jelenti, hogy akár perre is mehet a tanácsadó a szerződésszegés miatt. A teljesítésnél vita lehet abból, hogy mint arról a Zoom.hu annak idején hírt adott, a kontraktus sikerdíjat is kikötött Werbernek, ám mivel az együttműködése a párttal az első levél idején – a választás előtt- véget ért, az LMP nem akar sikerdíjat fizetni.

Majd mondanak valamit

A Zoom.hu kereste az ügyben az első Werber-levél egyik címzettjét, Ungár Pétert, ám ő nem kívánta kommentálni az ügyet, viszont azt mondta, a párt később reagál arra.

Vannak itt ellentmondások

Bonyolítja a helyzetet, hogy a Werber-levelek és az LMP korábbi hivatalos közlései között ellentmondások is vannak. A párt nyilatkozataiból ugyanis eddig úgy tűnt, az LMP tavaly november óta alkalmazta pénzért Ron Werbert, aki viszont előtte már kora ősz óta – tesztüzemben, ingyen – ellátta tanácsokkal a pártot, ám a fizetési felszólító levél szerint a szerződésük december 10-i.

Ez esetben viszont a félévnyi elmaradt tanaácsadói juttatás nem jön ki az együttműködés márciusi felmondásáig. Magyarázat lehet, hogy december előtt mégis pénzért dolgozott már Werber, csak a szerződést kötötték akkor – ez viszont újabb problémákat vet fel.

Kanász-Nagy Máté LMP-szóvivő korábbi Zoom.hu-nak adott nyilatkozata szerint pedig a tanácsadó hivatalos fizetés “nagyságrendileg megegyezett egy parlamenti képviselő tiszteletdíjával, vagyis havi bruttó 750 ezer forint körüli összeggel.” Ez fél évre azonban valamivel kevesebb, mint az az 5,7 milliónyi euró, amit Werber követelt tőlük. (A költségtérítés a fizetésen felül értendő – ezt megerősítette annak idején a párt szóvivője is)

Negatív kampányt írt az MSZP-nek

Mint arról a Zoom.hu már írt, alighanem erősen túlzó, ahogy az izraeli kampánygurut a kormánypárti, jobboldali sajtóban egyszerűen csak “a gyűlölet karmestereként” emlegetik, ám tény, hogy Ron Werber neve az elmúlt másfél évtizedben Magyarországon is összekapcsolódott a negatív, olykor lejárató vagy éppen hiszterizáló kampánnyal.

A fideszes Kövér László 2004-ben a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnökeként úgy nyilatkozott, hogy Werber múltjáról nem lehet tudni semmit, így azt sem, van-e köze titkosszolgálatokhoz. Kövér szerint: „Ahol egyszer járt, ott fű nem terem.” A nagyszülei révén magyar felmenőkkel rendelkező Werber aligha lopta be magát a Fidesz és Kövér szívébe, hiszen

az ő segítsége kellett, hogy 2002-ben a Fidesz nyerő helyzetből veszíteni tudjon a választáson.

Ebben szerepe volt, hogy Werber tanácsára az addig nem túl markáns szocialisták keményen és hevesen kezdték a kampányban támadni személyesen Orbán Viktort. De a legemlékezetesebb Werber-csel alighanem a 23 millió román Magyarországra özönlésével való riogatás volt, amivel az MSZP a 2001-ben a Fidesz ötletére elfogadott – a határon túli magyaroknak különféle kedvezményeket biztosító – státustörvény ellen lépett fel. Werber ötlete volt továbbá a 2002-es kampányban a „Tények és hazugságok” című kiadványsorozata, mellyel a szocialisták tényszerűen cáfolták a Fidesz elmúlt 4 évének sikerpropagandáját.

A kampánytanácsadó ötletére forgatta ki az MSZP Kövér László elhíresült “köteles” beszédét.

Werber javasolta azt is, hogy a kettős állampolgárságról szóló 2004-es népszavazáson az akkori szocialista-szabad demokrata kormány és az MSZP is álljon bele a kérdés elutasításába – ezt a Fidesz máig politikai ellenfele szemére veti.

Gyurcsányék havi 3 milliót fizettek

A Demokratikus Koalíció már tavaly október elején megkötötte a maga kampány-tanácsadói szerződését. A Zoom.hu is beszámolt róla, hogy az Obama-kampányok tanácsadói segítik a DK kampányát. Gyurcsány Ferenc pártja az átláthatóság jegyében tudatta azt is, hogy a Smoot Tewes Group (STG) nevű amerikai tanácsadó cég

havi 10 ezer eurós, vagyis 3,1 millió forintos díjazást kap, amit a DK saját forrásból finanszíroz.

Az STG az egyik legelismertebb amerikai demokrata tanácsadó cég, amelyet a győztes Obama-kampányok legfontosabb alakjai alapítottak: Julianna Smoot, Obama volt kampányfőnök-helyettese, Paul Tewes, a Demokrata Párt politikai műveletekért felelős vezetője, és Dan Kanninen, aki több “csatatér-államban” vezette Obama kampányait.

Borítókép: Ron Werber / Forrás: Water Film