Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ahogy várható volt, Carlo Cottarelli közgazdász alakíthat Olaszországban szakértői kormányt

Ahogy várható volt, Carlo Cottarelli közgazdász alakíthat Olaszországban szakértői kormányt

Miután a félig-meddig viccpártból lett Öt csillag mozgalom és a szélsőjobbos, észak-olasz La Liga teljesen szürreális koalíciója már azelőtt megbukott, hogy hatalomra került volna, Sergio Mattarella olasz államfő Carlo Cottarelli közgazdászt bízta meg hétfő délelőtt azzal, hogy állítson fel szakértői kormányt.

A koalíció azért nem tudott hatalomra kerülni, mert Mattarella megvétózta a tervezett pénzügyminisztert, azt mondta, nagyon rossz üzenet lenne, ha egy viszonylag súlytalan, viszont legendásan euroszkeptikus, korábban az olasz EU-s kilépésről könyvet is író Paolo Savona lenne az. Ezután Giuseppe Conte visszaadta a kormányalakítási megbízását.

Így értünk el a május 28-ához, amikor is az IMF egykori munkatársát, Carlo Cottarellit kérte fel a kormányfő arra, hogy hozzon létre egy szakértői kormányt, ami addig van hatalmon, amíg nem sikerül kormányzóképes pártokat a parlamentbe juttatni. Cottarelli valóban fontosnak tartja a pénzügyi stabilitást, így Matterella azon elképzelése, miszerint a személyében olyan ember alakíthat kormányt, aki üzenet lehet a pénzpiacok irányába, hogy a nem túl fényesen muzsikáló, és a bedőlés esetén a görögországinál sokkal nagyobb problémákat okozó olasz gazdaság várhatóan némileg normalizálódni fog, a fejlődéshez szükséges fegyelem biztosított.

Borítókép: Carlo Cottarelli még az IMF színeiben 2013 áprilisában Washingtonban egy sajtótájékoztatón. (Fotó: Stephen Jaffe/IMF via Getty Images)