Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.
A lengyel kormány rengeteg pénzt költene, csak állomásozzon náluk több amerikai katona

Varsó 1,5-2 milliárd dollárral járulna hozzá egy amerikai hadosztály lengyelországi telepítéséhez, az eszközöket az amerikai katonák által használandó szociális, közúti és katonai infrastruktúra kiépítésére szánnák – értesült az onet.pl hírportál. A lengyel nyelvű, német tulajdonú honlap a lengyel nemzetvédelmi tárca nem titkosított, az amerikai agytrösztöknek, kormányzati szerveknek és a washingtoni törvényhozásnak címzett anyagra hivatkozik.

Az onet.pl idézi a minisztérium magyarázatát, miszerint a dokumentum “az Egyesült Államokkal folytatott védelmi együttműködés elmélyítését, ezen belül az amerikai erők lengyelországi jelenlétének növelését célzó lépések” egyike.

Egy amerikai páncélosdandár van mindig Lengyelországban

Lengyelországban 2016 első felétől négy NATO-zászlóalj és egy amerikai páncélosdandár úgynevezett “állandó rotációs” jelleggel állomásozik, a legénység a felszereléssel együtt félévente váltja egymást.

Tomasz Szatkowski lengyel nemzetvédelmi miniszterhelyettes a múlt héten a defence24.pl lengyel szakportálnak elmondta: tárcája átadta az amerikai félnek egy hadosztály állandó telepítésére vonatkozó javaslatokat. Részleteket nem árult el, jelezte viszont, hogy állandó jelleggel nem a hadosztály egésze, hanem egyes elemei, például a parancsnokság állomásozhat Lengyelországban. A többi egység viszont az eddigi gyakorlatnak megfelelően rotációs jelleggel lenne jelen.

Moszkvának nem tetszik a NATO-terjeszkedés

Moszkva kész reagálni a NATO katonai infrastruktúrájának Oroszország határai felé történő kiterjesztésére – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn Moszkvában újságíróknak. Peszkov Varsónak arra a tervére reagált, hogy állandó amerikai harckocsizó bázist létesítsen Lengyelország területén.

“Amikor azt észleljük, hogy a NATO katonai struktúrája a határaink felé terjeszkedik (.), az természetesen semmiképp sem járul hozzá a kontinens biztonságának és stabilitásának erősödéséhez. Ellenkezőleg, ezek az expanzionista lépések orosz oldalon természetesen minden esetben ellenlépésekhez vezetnek a megbomló paritás kiegyensúlyozása érdekében” – mondta a szóvivő.

Mint mondta, bázist létrehozni minden országnak szuverén joga, de felhívta a figyelmet arra, hogy az ilyen döntések negatívan befolyásolják a kontinens biztonsági légkörét.

(MTI)