Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Megszüntetné a menekültkvótát a soros EU-elnök Bulgária

Megszüntetné a menekültkvótát a soros EU-elnök Bulgária

Bulgária június végéig szeretne áttörést elérni az európai menekültpolitikai vitában, ezért kompromisszumos javaslattal állt elő – mondta el Liljana Pavlova, az EU-elnökségért felelős bolgár miniszter. A menekülteket csak akkor osztanák szét automatikusan a tagállamokban, ha a 2015-öshöz hasonló, nagyobb áradat érkezne.

Kisebb számok esetén egy olyan rendszert alkalmaznának, amely fokozott támogatást nyújt az áradattal szembesülő uniós határországnak. Ezzel egy időben lehetőség lenne arra is, hogy a tagállamok önkéntes alapon menekülteket fogadjanak be, és ezért uniós többletforrásokat kapjanak.

Fontos, hogy a június végén esedékes európai uniós csúcstalálkozón megegyezésre jussanak a tagállamok.

A bolgár tárcavezető rámutatott, hogy a menekültek áthelyezése csak egy pontja a javaslatcsomagnak, amely a hatékonyabb határvédelmet és a menedékre nem jogosultak gyorsabb kitoloncolását is tartalmazza. A menekültkvóta körüli viták miatt 2016 óta húzódik az uniós menekültpolitika reformja.

Közben a majd Bulgáriától az EU soros elnöki tisztét átvevő Ausztria is előállt egy javaslattal a menekültkrízis kezelésére. A Zoom.hu is írt róla, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár uniós határőrök afrikai bevetését vetette fel, belügyminisztere pedig kilátásba helyezte Ausztria határainak lezárását.

(MTI)

Borítókép: Illusztráció (menekültek a szerb-magyar határnál) / MTI Fotó: Molnár Edvárd