Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Meghalt az űrhajós, aki 31 órát töltött a Holdon

Meghalt az űrhajós, aki 31 órát töltött a Holdon

86 éves korában meghalt Alan Bean amerikai űrhajós, aki negyedik emberként járt a Holdon 1969-ben az Apollo-12 misszió keretében, s 1973-ban a Skylab űrállomás parancsnoki tisztségét is ellátta – közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

Bean-t, idézve, miszerint “Nekem van a világon a legszebb életem”, Jim Bridenstine, a NASA igazgatója megjegyezte: “Ez egy vigasztaló emlék, miközben gyászoljuk halálát”. A család közlése szerint szerettei körében érte a halál a houstoni metodista kórházban két hetes betegséget követően.

Bean négy hónappal Neil Armstrong 1969 júliusi történelmi Apollo-11-es küldetését követően hagyta lábnyomait a Holdon, ahol Pete Conrad asztronauta társával összesen mintegy 31 órát töltött, ebből több mint hét órát az űreszközön kívűl az égitest felszíynén sétálva.

1973-ban Bean az első amerikai űrállomásra, a Skylabre induló második misszió parancsnoka volt. Owen Garriott és Jack Lousma űrhajóstársaival 59 napott töltött alacsony Föld körüli pályán. 1981-ben vonult vissza a NASA-tól, hogy festőművészként dolgozhasson.

(MTI)

Borítókép: Alan Bean / Fotó: NASA