Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Már a lakáshitelesek is aggódhatnak a forintgyengülés miatt

Már a lakáshitelesek is aggódhatnak a forintgyengülés miatt

Drágulnak az élelmiszerek, a nyaralási és utazási költségek, de a lakáshitelek törlesztői is emelkedésbe fordulnak a forintgyengülés miatt. Összeszedtük, hogy kik aggódhatnak.

Az elmúlt hetekben a forintgyengülés következtében az euró árfolyama a korábban megszokott 310-es szintről 320 forintra emelkedett. Az alig tíz forintos elmozdulásnak a látszólagosnál jóval nagyobb jelentősége van, hiszen két éve nem volt ilyen drága az euró.

A forintgyengülés nem a magyar gazdaságból indult ki, hanem elsősorban a török belpolitika és a hanyatló török líra miatti aggodalom gyengített meg néhány, vele egy kalapban lévő feltörekvő piaci devizát – így a forintot is.

Ugyanakkor a devizapiaci válság nem egyformán érinti a kelet-európai devizákat, a cseh korona és román lej is tartotta magát, míg forint és a lengyel złoty inkább gyengült.

Az MNB a héten léphetett volna a forint érdekében, ám nem tette; a Monetáris Tanács nem emelte a történelmi mélyponton lévő 0,9 százalékos alapkamatát, amivel

segíthette volna a forintárfolyam konszolidálódását.

A jegybank számára ugyan elvileg az infláció féken tartása az elsődleges feladat, de a forintgyengülés miatti esetleges inflációs nyomást jelenleg nem tartják fenyegetőnek. A másik lehetséges válasz a jegybank beismert növekedésserkentési politikájával lehet összefüggéseben. A kormány a következő négy év mindegyikére négy százalékos vagy azt meghaladó növekedést szeretne elérni, ehhez a lakossági fogyasztás magas szinten tartására lenne szükség, amihez a jegybank a kamatszint alacsony tartásával járulhat hozzá.

Többe kerül a nyaralás, de Törökország olcsóbb lett

A következő hetekben-hónapokban meg kell barátkozni a 320 forintos euróval, így a külföldre utazóknak érdemes növekvő árakkal számolni, ám nem mindegy, hova utazunk. A forint a nagy vezető valutákkal – az euróval, a dollárral, a svájci frankkal, de még a brexit miatt gyengélkedő angol fonttal – szemben gyengült, így ezen országokban a korábban számoltnál

3-5 százalékkal magasabb kiadásokkal kell számolni a nyaralás alatt.

Kifejezetten olcsó viszont Törökországba utazni, mert a török líra az elmúlt hetekben 20 százalékot vesztett értékéből, így a török Riviérára utazók olcsóbban nyaralhatnak – már ha az utazási költségeket nem euróban vagy dollárban alkudták ki. Akik közvetlenül foglaltak, és még nem fizettek, azok járhatnak jól járnak a török líra gyengülésével.

Kisebb mértékben drágult az angol font és a horvát kuna is április eleje óta – igaz, a horvátok mindig figyelnek arra, hogy a nyári turistaszezonra megerősítsék nemzeti devizájukat.

Hova visz a hajó? Vitorlás az Adriai-tengeren a horvátországi Murter sziget közelében. MTI Fotó: Bugány János

Drágább lesz az autózás és a repülés is

A világgazdaságot és magyar gazdaságot nem csupán a gyengülő devizák, de az emelkedő olaj- és üzemanyagárak is nyomasztják. A benzin- és dízelárak már a magyar kutakon is meghaladják a 400 forintos literenkénti árat, pedig nem is olyan rég még 350-360 forintért tankolhattunk. A személyautók mellett a közúti fuvarozók is a drágább üzemanyagot tankolják – amely előbb, de inkább utóbb megjelenik a termékek áraiban is.

Jóval direktebb a hatás a repülőjegyeknél, ahol a nyári szezonban az árakra a megugró kereslet mellett az üzemanyagárak is nyomást gyakorolhatnak. Igaz, aki eddig még nem vette meg a nyaraláshoz a repülőjegyeket, az a szuperkedvezményes fapados árakról már lemaradt.

MTI Fotó: Komka Péter

Drágulás jön a boltokban is

Már a boltosok is aggódnak, a benzinár drágulása gyengítheti a lakosság költekezési kedvét. A blokkk.com elemzése szerint ugyan nagyon jól kezdett az első negyedévben a kiskereskedelem, hiszen a forgalom a KSH adatai szerint 7,3 százalékkal bővült, ám ha elhúzódik a forint gyengélkedése – amire per pillanat minden esély megvan –, akkor az éves növekedés akár 5 százak alá lassulhat. Ami persze még nem a világ vége.

A kereskedelmi szakportál szerint

leghamarabb az importált élelmiszereknél jelennek meg a magasabb árak, de áremelkedés várható a műszaki cikkeknél, illatszereknél és a ruházati termékeknél is

egy elhúzódó forintgyengülés esetén.

Megemelkedtek a lakáshitelek törlesztői

A forint gyengülésével párhuzamosan a bankközi piacon a kamatok emelkedésbe kezdtek – írja az enpenzem.hu. A bankközi kamatok még mindig lényegesen alacsonyabbak, mint a jegybank irányadó 0,9 százalékos kamata, de az emelkedés egyértelmű. A pénzügyi blognak már több olvasó jelezte, hogy a havi törlesztőrészleteik emelkedtek. A devizahitelek forintosításakor a hiteleket 3 hónapos fixálású hitelekre váltották át; április elején a 3 havi Bubor-kamat még csak 0,03 százalék volt – ez ma már 0,12 százalék. Az éves kamatok 0,1 százalékról 0,2 százalékra emelkedtek, ami első ránézésre nem sok, de mégiscsak a korábbi kamat duplája.

De nemcsak a 3 havi fixálású hiteleknél ez a helyzet, hanem a ma már leggyakrabban folyósított 10 éves fixálású hiteleknél is. Az idén februárban egy átlagadós még 5 százalékos kamattal kapott volna lakáshitelt 10 évre fixálva, ma ugyanezt a hitelt már csak 5,75 százalékos hitelíjmutató mellett kapja meg az ügyfél. A pénzügyi blog emlékeztet arra is, hogy a jegybank évek óta figyelmeztet rá: a 15-20 évre felvett lakáshitelek kamatai az idő előrehaladtával emelkedni fognak.