Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Listáztuk a legorbánistább futballcsapatokat

Listáztuk a legorbánistább futballcsapatokat

Közhely, hogy a politika, a Fidesz és úgy Orbán Viktor együttesen rátelepedett az elmúlt nyolc évben a magyar futballra. Politikusok semmiből kinőtt klubjai versengenek a kiesés elkerüléséért, oligarchák és állami milliárdokból kitömött csapatai pedig az aranyéremért. Megnéztük, hogy a fociélvonal klubjai mennyire vannak közel a NER-hez. Nem lesz nagy meglepetés, a csapatok nagy része egészen közel van, de a részletek érdekesek.

Több szempontot vettünk figyelembe, és ezek segítségével mindegyik NB I-es klubra kiszámítottuk a NER-együtthatóját. Számba vettük az NB I-es csapatok

  • tulajdonosait: van-e valódi, piaci érdekekkel bíró tulajdonosa, esetleg egy NER-szereplő áll mögötte, vagy éppen egy sportklub, vagy önkormányzat a gazdája
  • a klubhoz kötődő NER-szereplőket: somfordál el politikus vagy éppen oligarcha a klub környékén
  • stadionjait: épült-e a csapatnak új stadionja 2010 óta, és az sem mindegy, hogy mekkora, milyen összegből épült fel
  • a támogatókat: azt néztük meg, van-e állami cég vagy éppen NER-közeli szereplő vállalkozása a támogatók között; furcsa cégeket is idevettünk, ugyanis vannak olyan futballszponzorok, akiket/amelyeket nem sorolunk Fidesz-közelinek, csak éppen egyértelmű, hogy „szabadságuk megváltása”, vagyis állami megrendelések miatt érdemes beállniuk a sorba.

Végül pedig a fentiek alapján gyúrtunk mindegyik csapatnak egy, a fentiekből levezethető, de kicsit sem tudományos NER-együtthatót. Ezzel azt akartuk érzékeltetni, hogy mely csapatok léte milyen mértékben köszönhető/tudható be az Orbán-rendszernek. Azzal együtt értendőek a megállapításaink, hogy például a felülárazott tévéközvetítési jogdíjjal, taóval és más forrásokkal Orbán Viktor az egész magyar futballt életben tartja, tehát így az egész közeg a NER részének tekinthető. A jelenlegi, 12 csapatos NB I-es mezőny tagjai mellett a másodosztály két feljutóját, az MTK-t és a Kisvárdát is bevettük az összeállításba. Rangsort állítottunk fel és haladunk az utolsótól az elsőig.

14. A lila kívülálló – Újpest

Az Újpestre és tulajdonosára lehet egyedül azt mondani, hogy nem részei a NER-nek, akkor sem, ha Roderick Duchatelet 2011 végén vásárolta be magát a IV. kerületbe. A belga család a saját pénzét teszi a klubba, és nem véletlen, hogy azon kevesek közé tartozik, amelyik a közelmúltban is tudott nagy haszonnal játékost külföldre értékesíteni – azt az Enis Bardhit, méghozzá a spanyol Levantébe, aki másfél hete sokat tett azért, hogy a Barcelona ne legyen veretlenül bajnok az idén (a kiscsapat az ex-újpesti játékos két góljával 5-4-re győzött).

Duchatelet-t nem igazán kedvelik a szurkolók, hiszen nem szórja két kézzel a pénzt és nem fizeti túl a csapat játékosait, így hiába a nagy múlt, a hangos sikerek is elkerülik a lilákat (most újra Magyar Kupát nyertek a Felcsút legyőzésével, de a kupagyőzelem messze van presztízsben a bajnokságtól). Új stadiont nem kaptak a lilák, de az állam majdnem egymilliárdot költött az újpesti pályára, noha az alig 15 éves (és az első Orbán-kormány stadionfejlesztési programjának egyetlen elkészült darabja volt). NER-szereplők nem sertepertélnek a lilák körül, legfeljebb akkor vetődnek fel nevek, amikor felröppen a hír, hogy a belga most már tényleg biztosan megválik a futballcégtől.
NER-együttható: 0,25

13. A NER-bosszút is túlélő – Paksi FC

A Paks különös képződmény a magyar fociban, miután kizárólag hazai futballistákat hajlandó alkalmazni. A városban ráadásul van egy hatalmas állami cég, a paksi atomerőmű. Ettől még nem lett NER-kompatibilis a csapat, mégpedig azért nem, mert 2014-ben rosszul választottak a helyiek, és a Fidesszel összeveszett Süli János lett a polgármester Kozmann Györggyel szemben. A vasárnapi voksolás után egy hét sem telt el, és már nem az állami áramcég, az MVM volt a főszponzor. A cég néhány hónapon belül néhány kilométerrel északabbra, Dunaújvárosban tűnt fel támogatóként.

Az elsősorban önkormányzati támogatással működő Paks azonban ezt is túlélte, és nagy nehezen a 2013 végén elhatározott állami stadionfejlesztés is elindult 2017-ben. A hárommilliárdos stadion férőhelyre nagyobb (4500), költségre azonban szerényebb, mint a felcsúti ékszerdoboz. Ja, és közben Süli János is Paks-ügyi miniszter lett.
NER-együttható: 0,5

11. A dörgölődző kívülálló – Bp. Honvéd

Itt az első holtverseny mezőnyünkben. A Honvéd, még inkább szurkolói szeretik magukat úgy láttatni, mint a NER-en kívüli futballklub, amelynek van némi valóságalapja, de azért messze van a teljes igazságtól. A kispestiek 2017-ben úgy lettek bajnokok, többek között a Videoton és a Fradi előtt, hogy nem játszanak náluk hatalmas pénzért hazacsábított játékosok és a tulajdonos George F. Hemingway maga jelentette ki emlékezetes módon, hogy hozzájuk „senki nem irányít szponzort”.

A NER-en kívüliséget erősítené az is, ahogy a honvédosok hatalmas sérelem érte: a felcsúti kormányfői fociakadémia nemes egyszűrűséggel ellopta Puskás imázsát, örökségét, mítoszát. Ennek a kicsúcsosodása az a „Molinó-gate” volt, amelynek során a 2014 tavaszán a felcsúti vezetők kérésére a biztonságiak levetették a fehérvári stadionban a honvédosok Kispest, Puskás, Hungary molinóját. Majd nem sokkal később egy gyalázkodó írás jelent meg a Felcsút akkori sajtófőnöke, Szöllősi György főszerkesztette magyar FouFourTwo magazin honlapján a Honvéd Rákosi-korszakbeli múltjáról.

Eddig a NER-en kívüliség, de a Honvédnak így is legalább ötmilliárd forintos új stadiont ígért a kormány (igaz, ez minden beruházásnál többet csúszik), hárommilliárd közforintért pedig fociakadémiát is építenek Kispesten. A Honvéd-tulaj Hemingway pedig nem egyszer tett már nagyon kedves nyilatkozatokat a NER mellett, például a kormánylapban, a Magyar Időkben.
NER-együttható: 0,55

11. Kádár erőtlen bosszúja – Vasas

A Vasas NB I-es tagsága a legélesebb bizonyítéka annak, hogyan működik valójában a NER-foci. Az angyalföldi csapat 2016-ban az utolsó fordulóban bennmaradt az élvonalban, pedig mindenki arra fogadott, hogy a futballszövetség és a bírók a Felcsútot tartják bent az egykor Kádár kedvenc csapatának titulált piros-kékekkel szemben. Ám a Felcsút esett ki és a Vasas maradt bent – Orbán Viktor ugyanis a pályán soha nem nyúlna bele a játékba, a viszonyokat a pályán kívül dönti meg a számára kedves csapatok számára.

A Vasas tulajdonosa a magyar futballban régen jelenlévő Jámbor János, aki elsősorban német piacokra dolgozó vállalkozásaiból tartja életben a futballcsapatot. A Vasas, mint sportklub (amelynek jelképes részesedése van a futballcégben) vezetője pedig szintén nem nevezhető NER-kádernek: Markovits László azonban korrekt, értelmes viszonyra törekszik mindenkivel, így fordulhat elő, hogy létesítményeikre több mint tízmilliárdot költ az állam. Így 2018 őszére új futballstadion is lesz a Fáy utcában – ellenben lehet, hogy a csapat addigra tényleg NB II-es lesz…
NER-együttható: 0,55

10. Az állítólagos váltságdíj – DVTK

A Diósgyőr sztorija az egyik legérdekesebb a 2010 utáni magyar fociban. Nyílt titok/városi legenda: a DVTK tulajdonosa, Leisztinger Tamás azért lépett fel befektetőként, hogy az „elmúltnyolcévben” szerzett „érdemeit” jóvátegye. Leisztingert amolyan szocialistaközeli oligarchának szokták tartani, és mintegy a szabadságát váltotta meg – ezen teóriák szerint – a volt sakkszövetségi elnök azzal, hogy bevásárolta magát a Miskolcon valóban népszerű, de állandóan anyagi gondokkal küzdő klubba. A milliárdos cáfolta ezt az állítást, és az évek során az egész miskolci profisportnak (a foci mellett női kosárlabda, jégkorong) alányúlt.

A DVTK csapatának otthont adó új Diósgyőri Stadion 2018. május 5-én, az avató napján. MTI Fotó: Vajda János

Hajlamosak vagyunk mégis adottnak venni ezt az elméletet, mert Leisztinger arról is vallott már, hogy diósgyőri évei alatt mennyi emberben csalódott – és mégis végigviszi a projektet, amiből meggazdagodni biztosan nem fog.

Hogy mégis magasabb NER-együtthatót számoltunk, mint a mögötte lévő klubok, az annak tudható be: ha ilyen inverz módon is, de a Diósgyőr és Leisztinger a rendszer része lett. Az állam pedig honorálta a befektetést, mert Miskolcon edzőközpont és 14 ezres stadion épült (a megnyitót megnéztük, és itt írtunk róla). Persze utóbbi kivitelezője Garancsi István cége, a Market Zrt. volt.
NER-együttható: 0,65

9. Valami készül Nyugaton – Haladás

A szombathelyi Haladás első ránézésere nem egy virtigli NER-csapat, az ördög a részletekben rejlik. A többségi tulajdonos Illés Béla és Halmai Gábor közös cége, kisebb rész a helyi önkormányzaté. Arra sem mondhatnánk semmit, hogy Swietelsky névszponzora a futballcsapatnak – egészen addig, amíg eszünkbe jut, hogy az osztrák tulajdonú cég a Strabaggal egyetemben, 2010 után egy ideig rendszerellenségnek számított. Vagyis újra előjön annak a mechanizmusnak a gyanúja, hogy valaki „befizet” annak érdekében, hogy a másik oldalon megrendelésekhez jusson.

Tűzijáték a stadion megnyitóján, Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Sokkal NER-ebb lesz a történet, amint érzékeljük, hogy a fociklubtól gazdaságilag független, de azzal együttműködő sportklub, a Haladás VSE elnöke, egyben a Swietelsky korábbi vezetője Homlok Zsolt, aki tavaly óta Mészáros Lőrinc veje. Nemrégiben alapított cége, a Homlok Építő Zrt. pedig ott is van a Haladás támogatói között.

A Haladás új stadionját is ebben a futballszezonban avatták, a kivitelező pedig éppen a Swietelsky-cégcsoport egyik vállalata volt. A nyitómeccsen pedig (ott voltunk, írtunk róla) Haladás valamiért Mészáros Lőrinc horvátországi futballcsapatával, az eszéki NK Osijekkel játszott. Nem meglepő, hogy a novemberi avatómeccs kapcsán a szombathelyiek kivétel nélkül azt állították, hamarosan Homlok Zsolté lesz a klub. Egyelőre nem lett.
NER-együttható: 0,7

8. A látszat csal – MTK

Az MTK-t azért szerepeltetjük összeállításunkban, mert már megnyerte az NB II idei szezonját és nyártól – egy év szünet után – ismét élvonalbeli lesz. A NER összetettségét jól mutatja a kék-fehérek sorsa: az erős zsidó identitással rendelkező klub nemhogy hátratételt szenvedett volna 2010 óta, hanem megkapta elnöknek a Fidesz egyik legrégebbi és legismertebb motorosát, Deutsch Tamást. Aki nemcsak békén hagyta az MTK hagyományait, hanem minden eddiginél jobban előtérbe próbálja hozni azokat. Erős szponzorokat nem, de létesítményei fejlesztéséhez sok milliárd állami forintot kapott a klub.
NER-együttható: 0,8

7. A NAV-elnök szűkebb pátriárkája – Mezőkövesd

Ettől a ponttól viszont a virtigli NER-csapatok jönnek, vagyis van belőlük nyolc. A most távozó NAV-elnök, Tállai András együttese is ilyen, hiszen normális körülmények között nem fordulhatott volna elő, hogy 16 ezres matyó kisváros 2000-es évek elején még megyei 1-es klubja 2018-ban már a harmadik NB I-es szezonját játssza. Persze alakulhatott volna úgy, hogy egy hatalmas cég, egy milliárdos áll a fürdővároska csapata mellé, ebben az esetben azonban egy fideszes politikus a fő felhajtóerő. Stadionja is akadt a klubnak: már a 2013-as első feljutásra felújították a pályát, amelyet azt 2016-ra fejezték be. Taóból, önkormányzati forrásból és természetesen rendkívüli kormányzati segítségből jött össze a 2 milliárd forint.

A fenti kép, amelyen Tállai mellett a futballklub ügyvezetője mutogatja a középső ujját, jól mutatja a klub beágyazottságát, viszonyrendszerét: Bocsi Anna, aki a helyi viszonyokat ismerők szerint valójában nemcsak a futballklubot igazgatja, hanem a politikus elintézőembere is Mezőkövesden és környékén, elegánsan beszól a valódi támogatottsággal rendelkező (nem mellesleg kvázi szomszéd) Diósgyőr szurkolóinak, amikor a DVTK 5 év késéssel szintén felavathatta új stadionját.

Némi magyarázatra szorul, hogy Tállai András csapatát NER-ileg ennyien megelőzik.
NER-együttható: 0,83

 

5. A kormányfő előző kedvenc csapata – Videoton

Újabb holtversenyt hoztunk ki, és talán meglepő, hogy a Videotont csak az ötödik helyre hoztuk be. Orbán Viktor előző kedvenc csapatáról van szó, amely gyakorlatilag sziámi ikerként növekedett évekig a Felcsúttal, hogy aztán a kormányfői háziklub végleg külön inkubátorban fejlődgethessen tovább. A Videotonnak, ellentétben a rangsorban előtte állókkal, legalább van valódi tulajdonosa, Garancsi István személyében, aki még 2007-ben szerezte meg a klubot. Ne firtassuk, honnan vannak a milliárdjai, illetve közeli viszonyát Orbánnal, de ő legalább üzletember módjára vezeti a klubját. Garancsi révén és támogatók jóvoltából a Videoton a Fradi mellett leggazdagabb magyar klub lett, amely egyedüliként még némi eredményt is tudott felmutatni 2010 óta (az Európa-liga csoportkörének elérésére gondolunk). Érdemes azonban a támogatókra is egy pillantást vetni: a Mol mellett a bizonytalan tulajdonosi hátterű ZÁÉV (sokan Mészáros Lőrincet sejtik a háttérben) mellett a Mészáros-univerzumhoz kötött Magyar Építő Zrt.-t, valamint a korábban NER-ellenségnek kikiáltott Strabagot is itt találjuk.

A Videotonnak arra is van forrása, hogy hazahozzon olyan magyar sztárokat, mint Huszti Szabolcs, MTI Fotó: Illyés Tibor

A Videoton is kapott új stadiont, a beruházás végül másfélszeresére drágult és több mint 15 milliárd forint lesz. Félő, hogy a fehérvári szurkolók akkor is ritkán fogják megtölteni, ha ennek a szezonnak a végén harmadszorra is bajnok lesz a csapatuk.
NER-együttható: 0,85

5. Quo vadis, Szima Gábor? – DVSC

A Debrecennek is van valódi tulaja, és Szima Gábor már a 2000-es években felkarolta a Lokit. A korábban nyerőgépekkel vagyont csináló vállalkozó magyar nagycsapattá tette a DVSC-t, amely 2009-ben a BL, egy évvel később az EL csoportkörében szerepelt.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

A Loki képes volt úgy üzletelni játékosokkal, hogy jelentős haszonra tett szert. A sikerek, a helyi szurkolók lelkesedése és nem mellesleg Kósa Lajos lobbiereje 20 ezres stadiont rittyentett a Nagyerdőbe. 2014 tavaszára készült el a stadion, amelyben rögtön bajnok is lett a Debrecen, ami azóta nem jött össze a csapatnak. Sőt, 2017-ben majdnem kiesett a DVSC, a szurkolók meg elfogytak a Nagyerdőből. Pedig Szima Gábor sem gatyásodott le, az állami koncesszió megszerzésével pedig kaszinótulajdonos lett. Az általa működtetett kaszinók bevételeiből a futballcsapatnak is fizetnek osztalékot, Szima és a város korábban harmonikus kapcsolata azonban megromlott.
NER-együttható: 0,85

4. A trükkösen hizlalt zöld sas – Ferencváros

A negyedik helyre szorítottuk a Ferencvárost, amire sokan rácsodálkozhatnak, de ha belegondolunk, könnyen lehet: a NER nélkül nem is létezne a klub. Hiszen hiába a legnépszerűbb az országban, a 2000-es években majdnem belefulladt a pénzügyi gondokba, aztán hiába mentette meg egy angol befektető, az a fordulat sem hozott fellendülést. 2011-ben az állam nemcsak a klubot mentette meg, hanem a stadiont is visszavásárolta a befektetőtől. A sportklub élére Orbán Viktor egyik legmegbízhatóbb embere, Kubatov Gábor érkezett, és 2014-re fel kis épült a jelenleg legnagyobb magyar stadion, a Groupama Aréna közel 20 milliárd forintért.

A sast már áthelyezték, a helyén a T-Mobile új székháza épül, Fotó: MTVA/Bizományosi – Faludi Imre

A klub mellett megjelentek a piacról érkezett támogatók, de mint minden esetben, kezeljük fenntartással, mennyire valóban piaci logika mentén érkeztek. Vannak állami cégek is a Fradi mellett (FCSM, Nemzeti Közművek), de az igazi állami dotáció nem ez, hanem a stadionhasználat. Azt ugyanis ingyen átadta a Ferencvárosnak a kormány, és a klub ezt értékesítette egy francia-német cégnek, a Lagardère-nek. Nyilvánosságra nem hozták, de a cég évente nagyságrendileg 1-1,5 milliárd forintot fizet a Fradinak. A Ferencváros mint sportklub (amibe beletartozik sok más szakosztály is) körül egyébként nem Kubatov az egyetlen fideszes politikus, hiszen az elnökségben ott van Kocsis Máté eddigi józsefvárosi polgármester és Bácskai János, a IX. kerület első embere is. A Fradi a Videoton mellett a leggazdagabb magyar fociklubbá vált, de a nemzetközi kupákban eddig rendkívül kínos pofonokba futott bele.
NER-együttható: 0,95

2. A hajdúsági Conchita Wurst – Balmazújváros

Nem mi, hanem a csapat edzője, Horváth Ferenc húzta ezt a párhuzamot a története első NB I-es szezonját futó Balmazújváros és a szakállas nőként éneklő eurovíziós győztes között.

A hajdúsági kisvárosnak nem jutott kormányfő, pártalelnök, hirtelen felemelkedő és megbukó miniszter, de még NAV-elnök sem. Ellenben itt van Tiba István, a Miskolcról ideszármazott korábbi polgármester, jelenlegi országgyűlési képviselő, aki addig építgette a 2010-es évek elején még NB III-as csapatot, hogy 2017-ben második lett a másodosztályban és feljutott. A Balmazújvárosnak is van egymilliárdos új stadionja, de ne gondoljunk egy Nou Campra. A 2500 férőhelyes, teljesen fedett lelátós pálya

még magyar és NER-viszonylatban is csak egy prémiumkategóriás megyefoci-létesítmény

– írtuk hétvégi riportunkban, amikor megnéztük a balmazi focicsodát. A 17 ezres kisvárosban láthatóan szeretik az emberek a hajtós, szimpatikus kiscsapatot, amely minden várakozás ellenére sem biztos kieső két fordulóval az NB I zárása előtt. Ennek ellenére semmi keresnivalója a magyar foci élvonalában, legalábbis addig biztosan nem, amíg olyan nagyvárosoknak, mint Győr, Pécs, Nyíregyháza vagy Szeged – ahol sokan élnek és lenne is igény magas szintű focira – esélyük nincs erre, és a fő „telepítőtényező” a miniszterelnöktől való távolság.
NER-együttható: 0,99

2. A távoli galaxis Felcsútja – Kisvárda

Ha ki is esik a Balmazújváros az élvonalból, biztosan lesz helyette olyan csapat, amely kizárólag egy fideszes potentátnak köszönheti, hogy ilyen magasra jutott. Már tavaly is feljutásra esélyes volt Seszták Miklós akkori fejlesztési miniszter városának csapata, a Kisvárda, de eltoporogta az NB II hajráját: a várdaiaknak akkor még csak éppen épült a stadionjuk, így ha feljutottak volna, albérletben kellett volna játszaniuk az NB I-ben, és ki is jelentették, hogy ez nem lenne olyan szerencsés.

Leágazás. MTI Fotó: Balázs Attila

Mostanra kész lett a hárommilliárdos (állami forrásból), 2500 férőhelyes stadion, a hétvégén pedig fel is jutott az első osztályba. Igaz, 2011-ben még megyeegyes volt, de az agilis kisvárdai ügyvéd, Seszták Miklós előbb országgyűlési képviselő, majd fejlesztési miniszter lett. A vele szoros kapcsolatban álló helyi vállalkozás, a Master Good a csapat főtámogatója lett – a többi már történelem. Igaz, Seszták Miklós minisztersége 2018-ig tartott csak, attól nem tartunk, hogy elapadna a pénzforrás Kisvárdán.
NER-együttható: 0,99

1. A drágakő a NER-foci tiaráján – Felcsút

Nem magyaráznánk hosszan, hogy a kormányfő hétvégi háza szomszédságában a földből kinőtt NB I-es csapat az abszolút győztes, az 1-es NER-együtthatójú csapat. A nagy stadionlázban éppen Felcsút volt az első helyszín, ahol elkészült az új létesítmény, amely nem a legnagyobb, de mindenképp a legegyénibb magyar futballpálya. A csapatot nemcsak a Mészáros-univerzum cégei, hanem a fentebb már emlegetett Swietelsky és Strabag is támogatja, és Felcsúton évente több milliárd forintot kasszíroznak a taóból is.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, a Felcsút játékosa fekszik a Puskás Suzuki Kupa öregfiúk tornáján, a Felcsút és az újságíró válogatott találkozóján a székesfehérvári Sóstói Stadionban, 2010-ben. MTI Fotó: Beliczay László

A felépített hatalmas futballakadémia (amelynek alapítója Orbán Viktor, kuratóriumi elnöke Mészáros Lőrinc) növendékei helyett azonban jobbára légiósok vagy nagy pénzekért megszerzett magyar játékosok röpítik a csapatot, amely történelmi sikert ért el és kupadöntőt is játszott. Megvolt az esély, hogy a kormányfő fociklubja kilépjen a nemzetközi fociporondra, és elinduljon az Európa-liga selejtezőjében, de a kupát nem a Felcsút, hanem az Újpest nyerte. A meccsről itt írtunk részletesen.
NER-együttható: 1