Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Betiltanák a műanyag evőeszközöket és a szívószálakat az Európai Unióban

Betiltanák a műanyag evőeszközöket és a szívószálakat az Európai Unióban

Nemrég a Föld Napja kapcsán ismertettünk egy kutatást, mely szerint csak a tengeri élőlények közül évente százezer hullik el a műanyag hulladékok miatt, 2050-re több műanyagdarab lehet a tengerekben, mint hal. Az Európai Bizottság kikérte több szakértő véleményét, melyik az a tíz műanyagtermék, amelyet a leggyakrabban találnak a tengerpartokon. A listát a műanyagtányérok és -evőeszközök, illetve a szívószálak vezetik, ezért az Európai Bizottság hétfőre kidolgoz egy javaslatcsomagot, hogy ezeket a darabokat hogyan lehetne kiváltani és betiltatni.

Frans Timmermans szerint is égető a probléma, az Európai Bizottság alelnöke a német ARD műsorában elmondta, minden másodpercben körülbelül 700 kiló műanyag kerül az óceánokba, ezért amint sikerült ezeket a műanyageszközöket környezetbarát termékkel helyettesíteni, az Európai Unió betiltja a használatukat.

Nem csak az étkezéshez használatos plasztiktermékek kiváltására kell megoldást találni, az EB a lufikhoz használt műanyag csövecskéket vagy fültisztító pálcikákat is betiltaná.

Ez azonban már korábban sem tetszett a felhasználók egy részének, többen arra panaszkodtak, hogy így nehezebb lesz gyerekzsúrokat vagy grillpartikat szervezniük. Az Európai Bizottság azonban mindenkit megnyugtatott, ezen eszközökre is vannak környezetbarát megoldások.

A brit kormány áprilisban jelezte, hogy megszüntetné a nejlonszatyrok, az egyszer használatos kávéspoharak, a műanyag szívószálak és a fülpiszkálók használatát, de a német kormány is kiemelten kezeli a problémát.

„Ahol ezek az a műanyag eszközök már kiválthatók környezetbarát megoldással, ott ezt szükséges európai szinten is szabályozni, és lépésről-lépésre ki kell vonni a forgalomból ezeket a termékeket”

– mondta a csatornának Svenja Schulze német környezetvédelmi miniszter.

Az EB 2025-ig adna időt a tagországoknak, hogy összegyűjtsék az italos műanyagpalackok 90 százalékát, valamint, hogy csökkentsék a gyorséttermekben használt műanyagok mennyiségét is.