Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A brit politikusok enyhítenék az észak-írországi abortusztörvényt

A brit politikusok enyhítenék az észak-írországi abortusztörvényt

Brit kormánypárti politikusok az észak-írországi abortusztörvény drákói szigorának enyhítését szorgalmazták vasárnap, miután az Ír Köztársaságban szombaton tartott népszavazáson a választók kétharmada a terhességmegszakítást gyakorlatilag minden esetben tiltó, 35 évvel ezelőtti alkotmánymódosítás elvetésére voksolt.

Észak-Írországban jelenleg ugyanolyan szigorú szabályok vannak érvényben, mint Írországban, a törvények akkor sem engedik az abortuszt, ha a terhesség nemi erőszak vagy vérfertőző kapcsolat következményeként jött létre, és akkor sem, ha a magzatról a szűrővizsgálatokon kiderül, hogy súlyos fejlődési rendellenességekkel jön a világra, és nem lesz remény életben maradására.

Nem érdemes kockáztatni, az illegális abortuszért életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható Észak-Írországban. Nem csoda, hogy évente átlagosan ezer nő utazik Észak-Írországból Angliába terhességmegszakítás végett, a nagy-britanniai törvények ugyanis a terhesség 24. hetéig engedélyezik az abortuszt.

Dublin, 2018. május 24.
A művi várandósságmegszakítás szabályainak könnyítését támogató (alul) és ellenző szavazatokra buzdító plakátok Dublinban 2018. május 24-én. Az abortusz esetleges liberalizálásáról május 25-én tartanak népszavazást Írországban. (MTI/EPA/Aidan Crawley)

Az írországi népszavazás eredményét Penny Mordaunt, a konzervatív párti brit kormány esélyegyenlőségi és a nőket érintő kérdésekért felelős minisztere történelmi jelentőségűnek nevezte, és reményét fejezte ki, hogy enyhítik a szabályokat.

Hasonló véleményen van elődje, Justine Greening is, a miniszteri posztot januárig betöltő politikus egyébként tavaly olyan módosítást hajtott végre a brit abortuszrendelkezéseken, amely lehetővé tette az észak-írországi nőknek a terhességmegszakítás ingyenes elvégeztetését az angliai állami egészségügyi szolgálat kórházaiban. Greening most közölte: az írországi népszavazás eredménye nyomán az abortusztörvényről szóló demokratikus vitát Észak-Írországban is el kell kezdeni.

Az abortusztörvény esetleges módosítása az észak-írországi parlament hatáskörébe tartozna, ám a feloldhatatlannak tűnő belpolitikai viták miatt tavaly január óta nem működik a brit fennhatóságot pártoló többségi protestáns közösség legnagyobb politikai ereje, a Demokratikus Unionista Párt (DUP), valamint a britellenes katolikus mozgalom vezető pártja, a Sinn Féin alkotta felekezetközi önkormányzat, így a londoni parlamentnek elvileg módja lenne saját hatáskörében módosításokat foganatosítani.

A helyzetet bonyolítja, hogy a Nagy-Britanniában kormányzó Konzervatív Párt a tavaly júniusi előrehozott választásokon elveszítette addigi alsóházi többségét, és azóta éppen a DUP külső eseti támogatásától függ fennmaradása. Ez elméletileg azt jelenthetné, hogy megtörténik a módosítás, a DUP azonban szociális kérdésekben jóval kevésbé liberális nézeteket vall, mint a Konzervatív Párt. Nem támogatja az azonos neműek házasságát, és ellenzi az abortuszt is minden körülmények között.