Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Történelmet írt Írország: eltörlik az abortusztilalmat

Történelmet írt Írország: eltörlik az abortusztilalmat

Történelmet írt Írország: elsöprő többséggel nyertek az igen szavazatok a népszavazáson, ahol arról kérdezték az ország lakóit, enyhítsenek-e Európa egyik legszigorúbb abortusztörvényén.

A hivatalos végeredmény szerint az ír választók 66,4 százaléka támogatta a terhességmegszakításokra vonatkozó teljes tilalom eltörlését – jelentette be szombat este az ír választási bizottság.

A voksoláson a választásra jogosultak több mint 64 százaléka vett részt,

ami az egyik legmagasabb részvételi arány az írországi népszavazások történetében.

Írországban 1983-ban alkotmányba is foglalták, hogy a magzat élethez való joga ugyanolyan erős, mint az anyáé, így egyáltalán nem lehetett megszakítani a terhességeket, később is csak egy tragédia hatására módosítottak a törvényen. A szabályozás több ezer ír nőtt kényszerített arra, hogy illegálisan szerezzen be abortusztablettát, vagy külföldön végeztesse el a műtétet. Erről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

John McGuirk, a Save The 8th kampány szóvivője már órákkal a hivatalos eredmények publikálása előtt történelmi tragédiának nevezte a történteket, és megfogadta, hogy tagjaik tüntetni fognak, ha és amennyiben abortuszklinikákat nyitnak az országban.

Leo Varadkar miniszterelnök, aki nyíltan az igen mellett kampányolt, azonnal üdvözölte a szavazás eredményeit. Úgy fogalmazott:

„Az emberek kinyilvánították az akaratukat.

Azt mondták, hogy egy modern országnak modern alkotmányra van szüksége.

Fotó: Niall Carson/PA Images via Getty Images

Az eredmény nem jelenti azt, hogy a jövőben nem szabályozzák majd a terhességek megszakítását, a 12. hét után ugyanúgy tilos lesz a magzatelhajtás, mint eddig, és előtte is tanácsadáson kell részt vennie a nőknek, valamint kötelező lesz a 72 órás gondolkozási idő.