Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

„Papírdobozban vittem haza a kisbabám maradványait a repülőn”

„Papírdobozban vittem haza a kisbabám maradványait a repülőn”

Az EU egyik legszigorúbb abortusztörvényének módosításáról szavaztak az írek. Ha az igenek győznek, márpedig az exit poll eredmények szerint erre van esély, a katolikus országban is engedélyezett lesz a terhességmegszakítás.

Amy Callahan és Conor Upton a második gyermeküket várták, akit már el is neveztek Nicónak. A 12 hetes ultrahangon azonban lesújtó híreket kaptak.

„Az első pillanatban majd kiugrottam a bőrömből örömömben, amikor meghallottam a kisbabám szívverését. Aztán az orvos hirtelen elcsendesedett, én pedig rögtön tudtam, hogy nagy baj van” – mesélte a Sky Newsnak adott interjúban Amy.

A baba anenkefáliával fejlődött, amely egy élettel össze nem egyeztethető betegség, a magzatok koponyájának és agyának egy része is hiányzik. A szülőknek is megmondták, hogy semmi jóra ne számítsanak: a baba vagy meghal már az anyaméhben, vagy a szülés után néhány órával.

Héthetes magzatról készült felvétellel kampányolnak az abortusztörvény eltörlése ellen az ír parlamentnél Dublinban. (MTI/EPA/Aidan Crawley)

Amy és Conor egy dolgot nem tehettek meg: nem vetethették el a kisbabát. A történet ugyanis Írországban játszódott, ahol a mai napig

törvényellenes az abortusz, kivéve, ha az anya élete veszélyben van.

Mivel Amy esetében ez nem állt fel, az orvosok egy liverpooli kórház elérhetőségét adták meg neki. A szülők az első sokk után megvették a repülőjegyeket, és legénybúcsúra utazó ír fiatalokkal és bulizó lányokkal együtt utaztak az angol városba.

„A fedélzeten fiatal nők is voltak, és útközben azon gondolkoztunk, vajon vannak-e köztük olyanok, akik abortuszra utaznak. Aztán megérkeztünk a kórházba és hamar kiderült, hogy többen is” – mesélte a férj.

Amyn elvégezték a műtétet, majd a kisbaba maradványait is megkapta egy dobozban. Éjszaka repülőtéri hotelben aludtak, majd másnap a kis dobozzal együtt felszálltak a hazafelé tartó gépre.

„Azt hiszem, az volt a legrosszabb pillanat, amikor a kisbabánk maradványait át kellett világítani a biztonsági ellenőrzésen. Amy azt kérdezte tőlem, mi van, ha kinyittatják velünk a dobozt? Én erre csak azt tudtam felelni, hogy nem fogják, pontosan tudják, mi a helyzet” – emlékezett vissza Conor.

Az abortusztörvény eltörlése mellett (fent) és az az ellen szóló transzparensek egy közúti lámpaoszlopon (MTI/EPA/Aidan Crawley)

A házaspár kálváriája ezzel még nem ért véget, hiszen a picit el is kellett temetni, ehhez viszont semmilyen segítséget nem kaptak. Amíg nem találták ki, mi legyen, addig Nico maradványait a mélyhűtőbe tették.

„Végignéztük a temetkezési vállalkozók honlapjait, de semmit nem találtunk, ami megfelelt volna. Ezért egyik nap fogtuk, elvittük az egyik kedvenc helyünkre az erdőbe és eltemettük”.

Létezik, csak így veszélyes

Amy és Conor esete csak egy a több tízezer ír szülőé közül, akik az elmúlt évtizedekben arra kényszerültek, hogy külföldön végeztessék el a terhességmegszakítást. A mélyen katolikus országban minden évben nők ezrei utaznak Angliába a műtétre, sokan pedig postai úton rendelnek maguknak abortusztablettát, amit aztán orvosi felügyelet nélkül, titokban vesznek be. A brit egészségügyi hatóságok szerint

csak 2016-ban 3265 ír nő végeztetett abortuszt az Egyesült Királyságban.

Az európai uniós országban egy 1983-as alkotmánymódosítás kimondja: a magzatnak ugyanannyi joga van az élethez, mint az anyának. A törvény szerint, ha valaki mégis elveteti a babát 14 év börtönt is kaphat.

A mélyen katolikus országban elvi és vallási kérdés lett a népszavazásból. (MTI/AP/Peter Morrison)

A nyolcvanas évek óta Írország rengeteget változott. Az országban, ahol illegális volt a homoszexualitás, a fogamzásgátlást szigorúan szabályozták, az ország 93 százaléka pedig katolikusnak vallotta magát, mára jelentősen meggyengült az egyház befolyása, és lakói is jóval liberálisabb elveket vallanak. Az írek 2015-ben népszavazáson döntöttek arról, hogy engedélyezik a melegházasságot, az abortusz ügye viszont továbbra is hatalmas vitákat kavar.

Egy édesanya halálára

Az ügyben már hatszor tartottak népszavazást, de csak egyszer sikerült áttörést elérni, akkor is hatalmas áron. Savita Halappanavar, egy 31 éves indiai fogorvos 2012 októberében 17 hetes terhes volt, amikor férjével együtt hátfájdalmak miatt kórházba ment. Megvizsgálták, majd hazaküldték, de néhány órával később visszament, és akkor már nyilvánvaló volt, hogy el fog vetélni. Befektették a kórházba, de hiába kérte, nem végeztek rajta abortuszt, mert a magzatnak még volt szívverése.

Nem sokkal később Savita a szepszis jeleit kezdte mutatni, és akkor már hiába döntöttek úgy az orvosok, hogy megszakítják a terhességet, túl késő volt. A fiatal nő október 28-án elhunyt.

Savita Halappanavar fotója az igent támogató plakátokra is felkerült. (MTI/EPA/Aidan Crawley)

Halála hatalmas botrányt kavart az országban, hetekkel később több ezren vonultak utcára a szigorú abortusztörvények miatt. Ennek hatására módosítottak az alkotmányon, így 2013 óta a törvény kimondja, hogy ha az édesanya élete veszélyben van – beleértve az öngyilkossági hajlamot is – a 12. hétig engedélyezett a terhesség megszakítása. Minden más esetben meg kell szülni a babát.

Írország ezzel még mindig az egyik legszigorúbb országnak számít az Európai Unióban, ahol jelenleg csak Málta az, ahol minden esetben tilos megszakítani a terhességet. Korlátozzák az abortuszt Észak-Írországban (de engedélyezik, ha a nő élete vagy egészsége veszélyben) és Lengyelországban is, ahol vérfertőzés, nemi erőszak vagy magzati rendellenesség esetén nem érvényes a tiltás.

Lelkiismeretük szerint

A népszavazás bejelentése óta az íreknél mindkét oldal igyekszik meggyőzni saját igazáról a közvéleményt. Az abortusz ellenzői azzal érvelnek, hogy a nyolcadik alkotmánymódosítás több ezer gyermek életét mentette meg, és véleményük szerint inkább a magzati hospice ellátást kellene fejleszteni, valamint – ha tényleg nincs más lehetőség – az örökbefogadást kellene választania az anyáknak.

„Rengeteg anya mesélte el nekünk, hogy akkor változtatta meg a véleményét, amikor elkezdte keresgélni az angliai abortusz lehetőségeit” – mondta a CNN hírtelevíziónak Anne Murray, az egyik abortuszt ellenző csoport szóvivője.

A kampányból a hírességek és a politikusok sem maradtak ki, nagyon sokan mondták el, melyik oldalt támogatják. Leo Varadkar kormányfő például a törvény enyhítése mellett foglalt állást, az ország két legnagyobb pártja pedig úgy döntött, tagjaik szavazzanak a lelkiismeretük szerint. Ez persze még semmit nem jelent, hiszen az alkotmány megváltoztatásához a szavazatok többsége szükséges.

„Tudjuk, hogy naponta 2-3 nő rendel abortusztablettát, és évente több ezren utaznak külföldre, hogy véget vessenek a terhességüknek. Írországban tehát ma is létezik az abortusz, de veszélyes, szabályozatlan és törvényellenes” – mondta a miniszterelnök.

A szavazóhelyiségek péntek este 10-kor zártak, szombat reggel kezdték őket összeszámolni, az eredményeket szombat kora estére várják. Az utolsó közvélemény-kutatások szerint

kevéssel ugyan, de az igen szavazatok vannak előnyben,

a megkérdezettek 56 százaléka az abortusz engedélyezését támogatja, 27 százalék a nemet, 14 százalék pedig még nem tudja (a maradék nem volt hajlandó válaszolni a kérdésre).

A szombat esti eredmények érkeztéig a szavazófülkét elhagyók megkérdezésével készült felmérés (exit poll) lehet mérvadó, amely szerint a voksolók 68 százaléka szavazott 32 százalék ellenében arra, hogy lazítsák az abortuszra vonatkozó szigorú korlátozást. A felméréshez – amit a The Irish Times című ír napilap megbízásából az Ipsos MRBI készített – összesen 4000 szavazót kérdeztek meg Írország minden megyéjéből A lap szerint a statisztikai hibahatár másfél százalék.

Ha az igenek tényleg győznek, az sem jelenti azt, hogy Írországban bárki bármikor szabadon végeztethet abortuszt. A módosítás szerint a terhességmegszakításra jelentkező nőknek kötelező tanácsadáson kell részt venniük és 72 órás gondolkodási időt kapnak, a 12. hét után pedig továbbra is csak rendkívüli esetekben lehet elvetetni a magzatot.

Az viszont biztos, akármi is lesz a népszavazás eredménye, az hosszú évekre meghatározza majd a következő generációk életét.

(A cikk elkészítéséhez felhasználtuk a BBC és a CNN riportjait is.)