Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Matolcsyék tízezressel kedveskednek a családoknak

Matolcsyék tízezressel kedveskednek a családoknak

2018-at a családok évének nyilvánította a kormány. A családok éve tiszteletére új 50 forintos forgalmi érme emlékváltozatot, valamint 10 000 forint névértékű ezüst és 2000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2018. május 25-én – tájékoztat közleményében a jegybank.

A kibocsátásra kerülő 50 forintos érmék névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő 50 forintos érme címletoldalával, a tematikus oldalon azonban a megszokott kerecsensólyom helyett a Családok éve program logója szerepel, központjában stilizált családábrázolással. A logót körbeveszi a MAGYARORSZÁG felső félkörirat illetve a 2018-as verési évszám, “melyek a családok éve programot térben és időben elhelyezik” – írják a közleményben.

Építőkockák védik a családot

Ami a nagy címletű emlékérméket illeti, azok is Magyarország törvényes fizetőeszközei, de nem forgalmi célokat szolgálnak. “Elsődleges szerepük a figyelemfelhívás, a család mint alapvető érték elismerése.”

“Az emlékérmék előlapján a családok éve program kiegészítő arculati elemei, az építőkockák jelennek meg stilizált szív alakba rendezve, ezzel mintegy a családot összefogó erőt jelképezik. A modern, játékos megfogalmazású érmék előlapján találhatóak a kötelező érmeképi elemek” (értékjelzés, ország, verési évszám, verdejel). “Az emlékérmék hátlapján a családok éve logójának központi, a családot sematikusan megjelenítő figurája látható. A kiegészítő arculati elemeket alkotó építőkockák mintegy oltalmazó épületként védik, otthonként veszik körbe a családot.”

Forrás: MNB

A 10 000 forint névértékű emlékérme 925 ‰ finomságú ezüstből, míg a 2000 forint névértékű színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült. A 31,46 gramm súlyú ezüst érme tükörfényes (proof), a 30,8 gramm súlyú színesfém érme selyemfényes (BU) kivitelben készült. Az emlékérmék korlátozott példányszámban jelennek meg: 5-5000 darab készíthető belőlük.