Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kegyetlen sakkjátszma lett sok száz angyalföldi gyerekfocista sorsából

Kegyetlen sakkjátszma lett sok száz angyalföldi gyerekfocista sorsából

Több száz gyerek- és utánpótláskorú futballista további sorsa, karrierje vált totálisan bizonytalanná azzal, hogy a Vasas és a vele eddig együttműködésben működő Vasas Kubala Akadémia nem tudott mindeddig megállapodni a folytatásról. A kiemelt regionális futballakadémia ugyanis külön cégben működik, amelyben csak résztulajdonos a Vasas sportklub, és nem is tulajdonos benne az első osztályú futballklub – a három fél közötti viták vezettek ehhez a helyzethez.

A bonyolult és elmérgesedett viszony azzal fenyeget, hogy a fociakadémia tulajdonosa elviszi az egész eddig angyalföldi utánpótlást Siófokra. Ugyanis a Vasas Kubala Akadémia többségi tulajának, György Tamásnak nem a Vasas felnőttcsapatához van köze, hanem a Balaton-parti városban érdekelt.

Patthelyzet

A Vasas futballcsapata már felkészült, az NB I-es induláshoz szükséges licenc megszerzéséhez ugyanis egy új utánpótlásnevelő bázist jelölt meg partnerként. Ez pedig a Hegyvidék UFC-t működtető Gerrzo Kft, amely a volt Vasas-focista, Geress Zoltán érdekeltsége.

A Vasas Ilovszky Rudolf Stadionjának építkezése Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Ez megoldás arra, hogy az NB I-ben (ha bennmarad) elindulhasson a futballcsapat, de a kialakult helyzet egészen kétségbejtő a gyerekfocisták és persze a szüleik számára. Ugyanis a Vasas Kubala Akadémia egyrészt kiemelt státuszú, másrészt a csapatai a magasabb utánpótlásosztályokban játszanak. Ezeket az előnyöket nem tudják átadni a Vasas új partnerének, amely csak alacsonyabb osztályban tudná versenyeztetni a csapatait.

Sehogy sem jó lehetőségek

A hatévestől a húszévesig az akadémián pallérozódó focisták előtt azon most ezek a lehetőség állnak:

  • az eddigi nyílt akadémia – ellentétben sok ilyen intézménnyel, ahol bentlakásos a rendszer – leköltözik Siófokra, így a családjával együtt élő futballisták jelentős része bekerülne egy kollégiumba;
  • maradnak a Vasas „új” utánpótlásánál, amelyet megtehetnek minden átigazolási díj nélkül; azonban ez azzal jár, hogy alacsonyabb utánpótlásosztályban fog játszani a vasasos gyerekek. Ez a kisebbek esetében nem okoz talán akkora gondot, az idősebb korosztályok esetében azonban törést is jelenthet a karrierben: hiszen közeledve a felnőtt focista kor felé nem tudják magukat olyan magas szinten megmutatni;
  • átigazolhatnak másik egyesületbe, ebben az esetben viszont átigazolási díjat kell fizetni értük. Ez, az MLSZ szabályai szerint, az utánpótlásban eltöltött évenként legalább 300 ezer forint (és legfeljebb 3 millió forint). Az akadémia kijelentette, hogy a saját érdekeire tekintettel engedi el a futballistáit. Ebben az esetben viszont nem valószínű, hogy a rivális klubok mindenkiért kifizetnék a nagy átigazolási összegeket – maradna az, amire sokszor volt példa, hogy a fogadó klub helyett a szülő fizeti ki a kért átigazolási díjat.

Ezek a dilemmák pedig azért állhatnak fenn, mert a Vasas Kubala Akadémia többségi tulajdonosa, György Tamás nem fogadta el a sportklub ajánlatát az üzletrészre. Sőt, az angyalföldi történésekre rálátó forrásunk szerint amikor a klub azt kérte, hogy hadd tekinthessen bele az akadémiát működtető kft. könyvelésébe, akkor megtagadták ezt tőle.

Forrás: www.vkla.hu

Még egyszer nekifutnak

Forrásunk szerint egyébként a szülők nem teljesen elégedettek a kiemelt regionális utánpótlás központ státuszát viselő intézménnyel. Bár negyvenen dolgoznak az évi félmilliárdos állami támogatásoz jutó akadémián, egy korosztályra csak egy edző jut. Panaszkodnak arra is, hogy nem kapnak egyéni edzést a futballisták és lehasznált, többéves mezekben kénytelenek gyakorolni.

A szülők és a gyerekek egyelőre bizonytalanságban vannak, egy nemrég zajlott tájékoztatón 200-an vettek részt, de biztosat nem tudtak meg. Annyit mondták az akadémia vezetői – akiket sokan most láttak először a szülők közül –, hogy heteken belül kiderül, hogyan folytatják. Azonban volt olyan szülő, aki jelezte, hogy napokon belül be kell íratnia a gimnáziumba a gyerekét, lehet-e tudni, hogy ősztől Siófokon kell-e élnie és tanulnia. Neki nem tudtak kézzel fogható választ adni.

Forrás: www.vkla.hu

 

A probléma megoldása már hetek óta húzódik, a Nemzeti Sport írt róla először a Vasas licenckérelme kapcsán, majd a 24.hu részletesen fejtette ki a helyzetet a múlt héten.

Úgy tudjuk, hogy a felek pénteken még egyszer nekifutnak annak, hogy megegyezésre jussanak, vagyis hogy a Vasas sportklubként megvegye György Tamástól az akadémiai üzletrészt.

A klub-futballcég-akadémia Bermuda-háromszög

Röviden azt is összefoglaljuk, hogyan jutott el a szakítás közelébe a Vasas és a saját utánpótlása.

  • A Vasas már a 2000-es évek közepén, MKB-Euroleasing-gel karöltve letette egy korszerű utánpótlás alapjait, ami 2011 óta viseli a Vasas Kubala Akadémia nevet.
  • A helyzetet az bonyolítja meg, hogy a kisebbségi tulajdonos, a Vasas SC egy sportklub, a többségi tulajdonos, György Tamás egy üzletember, az akadémia pedig egy szintén magántulajdonban lévő futballvállalkozás, amely az NB I-es csapatot működtető Vasas Futball Kft. utánpótlását adja. A futballcég többségi tulajdonosa Jámbor János üzletember.
  • Az akadémia tulajdonosa, György Tamás máshonnan is ismerős lehet: a sok tízmilliárdos iskolai étkeztetési piac egyik legnagyobb szereplőjének számító Hungast Holding irányítója. György Tamást a pécsi fideszes erősember, Bánk Erik kapcsolatrendszeréhez szokták kötni.
  • György már korábban felbukkant a Vasas-utánpótlás környékén, és 2011-ben lett az akadémiát működtető cég tulajdonosa; abban a zavaros időszakban, amikor a gyorsan felbukkanó és eltűnő Híd Zrt. működtette majd vitte csődbe a focicsapatot.
  • Az akadémia és a futballcég kapcsolata fokozatosan megromlott, ennek részben az volt az oka, hogy György Tamásék kifogásolták: a futballcsapat nem értékesítette külföldre jó pénzért két legmagasabbra taksált neveltjüket, Vida Mátét és Berecz Zsombort. Az akadémia ugyanis a Vasas első csapatának adná „felfelé” a játékosokat, azok későbbi továbbértékesítéséből azonban az akadémia is részesedik. Vidáékat azonban nem adta el egyelőre az NB I-es csapat, ami nem tetszett az akadémiának.
  • Az utánpótlás az együttműködés ellenére egyre inkább a Vasas megkerülésével juttatta a piacra a futballistákat, így vagy a szintén György Tamás tulajdonában álló Siófokra kerülnek a játékosok, vagy más magyar klubokhoz, esetleg külföldre.

Még keresik a megoldást. Cikkünk után nem sokkal közlemény jelent meg a Vasas Kubala Akadémia honlapján, mert az “elmúlt napokban az Akadémiával kapcsolatban a sajtóban megjelent találgatások, spekulációk, bizonytalanságok miatt” fontosnak tartották tájékoztatni az aggódókat. A közleményből kiderült, hogy a többségi tulajdonos, György Tamás tárgyalásokat folytat az üzletrésze értékesítéséről egy potenciális vevőjelölttel. Mindenki számára megnyugtató megoldást szeretnének találni, de az adásvétel feltétele, hogy a leendő vevő a Vasas SC-vel és a Vasas FC-vel is megállapodásra jusson. Az akadémia türelmet kért a tárgyalások befejezéséig.