Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A HírTV megtalálta a kormány által bujtatott menekülteket

A HírTV megtalálta a kormány által bujtatott menekülteket

Bevándorlókat bújtatnak egy állami fenntartású intézményben Budapesten – hangzott el a Hír TV-n. A Célpont című műsor stábja a Marczibányi téri Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjában (MEREK) talált rá az afgán és pakisztáni családokra, miközben – mint megjegyezték – “a kormány sorra zárta be a menekülttáborokat”.

A műsorban megszólaló egyik afgán férfi azt mondta, Afganisztánból Németországig jutottak, de Németország kiutasította őket, így kerültek Magyarországra. A MEREK-ben állítása szerint egy hónapja élnek, de tud olyanokról is, akiket már hónapok óta ott szállásolnak el. A menekültek itt teljes ellátást kapnak.

A műsorban afgán és pakisztáni családokról esik szó, de pontos státuszuk – menekültek-e vagy oltalmazottak – nem tudni, mivel a műsor semmilyen hivatalos forrásból nem kapott választ kérdéseire. A műsorban az is elhangzott, hogy a gárdonyi Sporthotelben egy venezuelai család lakik állami pénzen.

Az ügy előzménye, hogy Altusz Kristóf külügyi helyettes államtitkár januárban a Times of Malta című lapnak arról beszélt, hogy tavaly Magyarország titokban befogadott 1300 menekültet. Csakhogy a kilétüket a biztonságuk érdekében nem hozták nyilvánosságra. Ezt az ellenzék úgy értékelte, hogy a kormány végrehajtotta az általa sok milliárd forintos kampányokkal támadott “Soros-tervet” és befogadta azt az 1294 menekültet, akiknek az ideiglenes kvótarendszer alapján Magyarországon kell elbírálni a menekültkérelmét.

Borítókép: Menekültek a szerb-magyar határ közelében Horgosnál 2016 nyarán / MTI Fotó: Molnár Edvárd