Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kormányinfó: Hiába drága a benzin, nem csökkenti az adóját a kormány

Kormányinfó: Hiába drága a benzin, nem csökkenti az adóját a kormány

Új korszak kezdődik a negyedik Orbán-kormánnyal: illiberális demokrácia helyett már kereszténydemokrácia épül, és az új műsorhoz új férfi is kell: a Miniszterelnökség élén 111 Kormányinfót levezénylő Lázár Jánost Gulyás Gergely váltotta, így mától ő magyarázza meg a kormány döntéseit. Nincs könnyű dolga első alkalommal, hiszen

az Orbán-kormány első döntései egyikeként a szigorított Stop Soros törvénycsomagot kell tálalnia.

Arról, hogy már e heti ülésén előveszi a kormány a már a választás előtt belengetett, és az újabb kétharmados Fidesz-többséggel könnyedén átvihető Stop Soros törvénycsomagot, nemrég Rogán Antal beszélt. A kormány azt már el is érte – még mielőtt most szerdán tárgyalta volna, majd a parlament elé vitte volna a jogszabálycsomagot -, hogy a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) bezárja budapesti irodáját, és Berlinbe költözik az egyre nyomasztóbb magyar politikai és jogi környezet miatt.

Minden szinten, szinte minden

Ami már a Kormányinfó első perceiben feltűnt, hogy majdnem minden(ki) megújult: egyrészt a szokásos 13:30 helyett 11 órakor kezdődött az esemény és nem a Parlamentben van, hanem a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai épületében, ahol mind a háttér, mind pedig a pulpitusok mások (ez lesz az állandó helyszín). Egyetlen dolog nem változott: a kormányszóvivő, vagyis a Kormányinfót tartó miniszter segítőjének személye, aki továbbra is Kovács Zoltán.

Jön a közigazgatási bíróság

Alapszabályként inkább kéthetente lesznek Kormányinfók a jövőben – árulta el az első változást Gulyás Gergely, aki azzal folytatta első érdemi ülését tartotta szerdán a kormány. Az első napirendi pont a Stop Soros törvénycsomag és a kapcsolódó alkotmánymódosítás volt – mondta.

“Magyarországot a bevándorlástól és a bevándorlás-szervezőktől is szeretnénk megkímélni”.

A jövő hét kedden már az Országgyűlés előtt lesz az átdolgozott törvénycsomag, amely egy sor törvény módosítását érinti. Az alkotmánymódosításnak a Fidesz-KDNP kétharmada híján korábban már elvetélt megszavazására utalva a miniszter élesen bírálta a Jobbikot, amely akkor nem segítette ki a Fideszt.

Budapest, 2018. május 24.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az új kabinet megalakulása után tartott első kormányinfón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. május 24-én.
MTI Fotó: Kovács Attila

Az alaptörvény kapcsolódó változtatásairól Gulyás azt mondta: cél, hogy önálló közigazgatási bíráskodást hozzanak létre, a Kúriával egy szinten – a kormány ezen ötlete már a tervek szintjén is komoly vitákat váltott ki. Más, a bírósági rendszert érintő – például az Országos Bírósági Hivatal (OBH) megszüntetését jelentő – témáról a kormány nem tárgyalt – tette hozzá. Elhangzott: a Kúrián eddig is volt közigazgatási ügyeket tárgyaló tanács, most ez önállóvá válik, ahogy 1949-ig is így volt. Ennek a közigazgatási bírósági különválasztott rendszernek a legmagasabb szintű vezetőjét Gulyás szándéka szerint – a Kúria vagy az OBH elnökéhez hasonlóan – kétharmaddal választhatja meg az Országgyűlés.

A kormány az alaptörvény-módosítás érdekében egyeztetésre hívja majd a törvénycsomag benyújtása után(!) a parlamenti ellenzéki pártokat. Szerinte elég utána összehívni az egyeztetést, mert úgyis korlátlanul nyújthatnak be módosító javaslatokat a szöveghez. Külön módosítást tervez az alaptörvényben az otthon, a magánlakás védelme érdekében is a kormány – árulta el Gulyás, anélkül, hogy ezt kifejtette volna. Elhangzott még:

Akkor van értelme az eurót Magyarországon bevezetni, amikor az ottani átlagos életszínvonal 85-90 százalékát elérjük.

Nyárra kész a 2019-es büdzsé

A kormányülésen a munkaerőpiaci trendeket is áttekintette a kabinet: a 15-74 év közötti foglalkoztatottak száma 60 ezer fővel nőtt egy év alatt, több, mint 4,3 millió munkavállaló van jelenleg. Rekordszintre csökkent a munkanélküliségi ráta is – hangzott el. A keresetek viszont nőttek, mert a bruttó átlagkereset 331500 forint volt, ami 11,3 százalékos növekedés egy év alatt.

Gulyás szerint mindebből jól látszik, hogy a 2010 óta folytatott gazdaságpolitika sikeres volt, de nem állnak meg itt: cél a teljes foglalkoztatottság, és a fejlesztési források nélkül számított nullás, vagyis hiánymentes költségvetés – ez utóbbi már 2019-re. A Parlament július második felében elfogadhatja a jövő évi költségvetést, melyben

a gazdasági növekedést 4 százalék fölöttinek tervezik, a hiányt pedig 2 százalék alattinak.

Ide kapcsolódik, hogy az Európai Bizottság figyelmeztette Magyarországot arra: 2017-ben számottevően eltért a középtávú költségvetési cél felé vezető korrekciós pályától, megsértve ezzel a hiánycélhoz való közeledés szabályát. Gulyás szerint elolvassák, de nem biztos, hogy megfogadják az Európai Bizottság ajánlásait ezzel kapcsolatban, mert ha az elmúlt években mindig a Bizottság iránymutatásai szerint jártak volna el, ma nem itt tartana a magyar gazdaság.

Gulyás szólt az uniós jogharmonizáció miatt szükségessé vált új adatvédelmi szabályozás a GDPR átültetéséről is, ami szerinte fontos célt teljesít: a személyes adatok hatékonyabb védelmét. Igyekezni fog a kormány, hogy ezek a változtatások minél kevesebb kellemetlenséggel járjanak.

Dől a pénz a haderő-fejlesztésre

A Modern Városok Program jövőjére vonatkozó kérdésre Gulyás azt válaszolta: az eddig megkötött fejlesztések az összes fontos célt tartalmazzák, legfeljebb rangsorolni kell majd a források függvényében. Amúgy pedig a kormány a Modern Falvak Programot kiterjesztően értelmezi, és nem csak a kistelepüléseket, de a 10-30 ezer lélekszámú városokat is ide értik – tette hozzá. Szerinte már ősszel elfogadhatja a kormány a program koncepcióját, és addigra kiderül az is, hogy mennyi pénzt tudnak erre a programra költeni.

A Magyar Honvédség Gripen harcigépei Fotó: Veres Viktor

A miniszter beszélt a haderő-fejlesztési célokról is: Magyarország vállalta, hogy a NATO-kötelezettségét, a GDP-arányos 2 százalékos költését 2026-ra éri el, ami

évi egytized százalékos bővülést jelent önmagában. Jövőre 80 milliárd forinttal több jut a haderő-fejlesztésre.

A kormányülésen ugyan nem foglalkoztak a kérdéssel, de a CEU-ról év végéig tervez megegyezni a kormány, amit még a Parlamentnek is jóvá kell hagyni.

Mészáros Lőrinc hihetetlen ütemű gazdagodásáról szóló hírekre érdemben éppúgy nem reagált Gulyás Gergely, mint arra a kérdésre, amely a bírósági szervezetrendszer átalakítását érintő kritikákra vonatkozott – még Gulyás elődje, Lázár János is bírálta a külön közigazgatási bíráskodás létrehozását.

Szereti, de nem úgy

Gulyásnak 15 évesen még Fradi-bérlete is volt, szereti a focit, de ma már a hazai focit nem annyira követi, ezért is nem vett részt több vezető politikussal ellentétben a szerdai esti kupadöntőn. Az eseményről a Zoom.hu itt írt bővebben.

„Szabad akaratomból állok is, másként mégse tehetek”

– mondta a miniszter arra a felvetésre, hogy korábbi nyilatkozata szerint nem annyira akart miniszter lenni, most mégis ő vezeti a Miniszterelnökséget és a Kormányinfókat.

A Budapest Bank megvásárlásáról a kormány nem tárgyalt – mondta Gulyás arra felvetésre, hogy az MKB Bank gyakorlatilag “bejelentkezett” a pénzintézetért. A Kormányinfó már elköltözött a Parlamentből a kormány is hamarosan kivonul a törvényhozás épületéből, a cél pedig az, hogy egy éven belül a Miniszterelnökség is beköltözhessen a Budai Várba – mondta a miniszter.

Nem lesz 25 százalékos különadó

Mivel az illegális bevándorlás szervezése és támogatása büntethető lesz a Stop Soros törvénycsomaghoz kapcsolódó Btk.-módosítás révén, ezért nem indokolt, hogy a javaslatcsomag előző változatában benne lévő, külföldről e téren támogatott civil szervezetekre kivetendő 25 százalékos különadót alkalmazzák – mondta kérdésre válaszolva Gulyás Gergely.

Az emelést a világpiaci ár indokolja Gulyás szerint MTI Fotó: Marjai János

Tavaly helyesen járt el Tállai András, amikor benzinárcsökkentést-kezdeményezett választókörzetében, de most más a helyzet, mert kizárólag világpiaci árak állnak a drágulás mögött – mondta Gulyás, aki jelezte: hiába magas az üzemanyagok ára, a kormány nem tervezi, hogy a kapcsolódó különböző adókat csökkentse.

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet felülvizsgálatára szeptemberben, a hatályban lévő hosszabbítás lejártával kerít sort a kormány – mondta egy kérdésre a miniszter. Szólt a miniszter a nyári szezonban különösen erősen tapasztalható munkaerő-hiányról is, és megjegyezte: az elmúlt két évben többen jöttek be és vissza Magyarországra az addig külföldön munkát vállalók, mint ahány magyar külföldre ment dolgozni.

Budapest, 2018. május 24.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Kovács Zoltán kormányszóvivő az új kabinet megalakulása után tartott első kormányinfón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. május 24-én.
MTI Fotó: Kovács Attila

A kormány álláspontja változatlan: a gyanúkat ki kell vizsgálni, de hinni is kell közben az ártatlanság vélelmében, így nincs összefüggés aközött, hogy nyomozások indultak, de az érintett korábbi államtitkárok már nem tagjai a kormánynak: sem Czerván György, akinek a veje használja az uniós pénzből épült lószoláriumot, sem Szabó Zsolt, akinek belize-i cége számláján majd’ egymilliárd forint parkolt.

„Régóta nem tartunk kapcsolatot Simicska Lajossal”

– válaszolta a miniszter arra a kérdésre, hogy tényleg van-e olyan szándék a Fideszben vagy a kormányban, hogy pártszakadást idézzenek elő, segítsenek a Jobbikban. A pártszakadás lehetőségéről, Toroczkai László exalelnök különutas politikájáról a Zoom.hu itt írt részletesen.

Gulyás Gergely elárulta: nem tart attól, hogy a magyar jogállamiságot több ponton élesen bíráló brüsszeli Sargentini-jelentés hatására az uniós döntéshozatali mechanizmus eljuthat odáig, hogy Magyarországgal szemben életbe léptessék a 7-es cikkelyt, ami a szavazati jog megvonásával is járhat. Arról, hogy a Sargentini-jelentésre tett kormányzati észrevételek csaknem 60 oldalon gyakorlatilag nem tartalmaznak mást, mint hamisítást, terelést és dezinformációt. Erről itt írtunk bővebben:

„Tudatos és cinikus, direkt konfliktusgeneráló stratégiát követ a magyar kormány”

„Tudatos és cinikus, direkt konfliktusgeneráló stratégiát követ a magyar kormány” Tudatos és cinikus, direkt konfliktusgeneráló stratégiát követ a magyar kormány, amikor a gonosz EU és a jó magyar kormány közti háborúnak, sőt szabadságharcnak állítja be vitáit az unióval. Az évek óta tartó folyamat egyik legkirívóbb példája a magyar jogállamiságot kritizáló Sargentini-jelentésre adott kormányzati válasz.

 

Együtt a sajtószabadság védelmében!?

Gulyás Gergelynek alapvetően nem az a baja, amit a Zoom.hu is megírt, hogy gyakorlatilag kitiltották a sajtó egy részét Steve Bannon budapesti előadásáról, amit a MÚOSZ elnöke is élesen bírált, a miniszter szerint sokkal nagyobb baj, hogy az élő videoközvetítést – ahol bárki követhette volna az eseményt – a Youtube leállította (a hírek szerint a felhasznált zene szerzői jogi problémái miatt). Gulyás arra buzdított emiatt mindenkit, hogy a videomegosztónál követelje a sajtószabadságot.

A nosztalgiázás jegyében azért idézzük fel újra Lázár János legjobb pillanatait a 100. Kormányinfóra készült összeállítással:

A kormányshowvivő, avagy Lázár 100 legjobb pillanata

A kormányshowvivő, avagy Lázár 100 legjobb pillanata Három évad és immár száz epizód, fáradhatatlan főszereplő, sok néző, ám a stand upos elemek ellenére ellaposodó forgatókönyv, olykor követhetetlen dramaturgia és bizonytalan jövő jellemzi a heti egyszer, ám akkor legalább 2-3 órában zajló Kormányinfót.

Borítókép: Lázár János-Gulyás Gergely / Forrás: MTI