Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ezeket még utálni sem jó: az Újpest kupát nyert, a magyar foci pedig még egy évet

Ezeket még utálni sem jó: az Újpest kupát nyert, a magyar foci pedig még egy évet

Május 23-án este 8-tól nem csak két focicsapat ment egymásnak a Groupama Arénában, hanem a 2010 óta rohadó foci játszott a 2010-ig rohadó focival a Magyar Kupáért: az 1885-ben alapított, komoly tradíciókat és megtépázott, de még mindig létező szurkolói támogatást maga mögött tudó Újpest játszotta a döntőt a mostani nevén tíz éve létező, Mészáros Lőrincen és Orbán Viktoron kívül tulajdonképpen senkit nem érdeklő Puskás Akadémiának csúfolt Felcsúttal. Ha a tavalyi Kispest–Videoton bajnoki döntő szimbolikus jelentőségű volt, akkor erre a párosításra nem nagyon vannak szavak, úgyhogy összegzem is még, milyen különleges összecsapás ez:

 • Egy csak és kizárólag a NER univerzumában létező falusi csapat játszott a magyar történelem egyik legsikeresebb klubjával.
 • Ez a falusi csapat mellesleg sokkal több pénzből gazdálkodik és sokkal modernebb stadionnal rendelkezik, mint a magyar történelem egyik legsikeresebb klubja.
 • A Felcsút a közpénzek elszórásából él, az Újpestnek egy belga tulajdonosa van, aki még mindig próbálja piaci alapon kitartani a kuplerájt.
 • A Felcsút szektorába utaztatni kell még azt a kevés nézőt is és kötelező akadémiai programmá tenni a részvételt, az Újpest ezzel szemben több ezer fizető nézőt vonzott be.
 • A Felcsút edzője Pintér „Pinyő” Attila, a magyar foci egyik legnagyobb surmója, aki a csapatépítést csakis korlátlan kasszával tudja elképzelni, leigazolván a fél NB I-et, többek közt az Újpest tavalyi legjobbjait és klublegendáit is elhozva. Ehhez képest Újpesten Nebojsa Vignjevic játékosokat fedez fel, értelmezhető körülmények között igazol, és aztán ad is el játékosokat.
 • A legállamibb csapat ment neki a legkevésbé államinak.

Mindeközben a magyar foci helyzetét is leírja kicsit a párosítás: az újpesti oldalon kifejezetten utálják a csak „a belgaként” emlegetett Roderick Duchatelet tulajdonost, amiért teljesen önhatalmúlag lecseréltette a csapat címerét, ennek köszönhetően már eleve lehetetlen lett volna elégedetten távozniuk az ősellenségük otthonából, miközben a Felcsút lehetett az első csapat a történelemben, aminek a győzelmének gyakorlatilag senki nem örül, hiszen a legtöbb fociszerető ember már a Puskás Akadémia ilyen formában létezését is sértőnek tartja.

A háttér ismeretében nem is meglepő, hogy a Bwin fogadóoldal például kétszeres pénzt adott az Újpest győzelmére és csak 1,72-t a Felcsútéra, hiszen hogy ne lenne esélyesebb egy meccsen az ország harmadik leggazdagabb csapata, és papíron tényleg minden amellett van, hogy a fideszes kisvárosok és zsákfalvak focicsapatai előbb-utóbb végleg legyőzik a tradíciókat.

Ennek megfelelően a Groupama Aréna két oldala is olyan volt a meccs előtt, mintha két rendezvényt is tartanának ugyanabban az időpontban. A Felcsút két szektora (és a hozzájuk csapott semleges) egy falunappal kevert Békemenet volt, ki tudja, honnan buszoztatott részt vevőkkel és semmiről nem tehető fiatalokkal, a lilák ezzel szemben nagyon úgy tűnt, mintha egy kupadöntőre készülődnének az ennek megfelelő körítéssel (sör, petárdák, görögtűz, skandálás). Így nézett ki; balra az Újpest szurkolói, alul a Felcsút turistái és akadémistái, jobbra pedig az a hely, ahol a valódi focicsapatok keménymagja szokott állni.

Fotó: Zoom.hu (Kattintson a képre a galériáért!)

Katasztrófaturizmus szempontjából persze nyilván a felcsúti részleg volt az érdekesebb, valószínűleg ez volt minden idők legalacsonyabb átlagéletkorú két szektora, hozzájuk csatlakozott még pár tanárnak tűnő figura, néhány nyugdíjas, ők szigorúan jól láthatóan először hordott sárga Puskás Akadémia-logós pólóban. Az alsó részeken mezbe öltözött gyerekek kezdtek szurkolni a második félidőben, és végül is kiderült, hogy a merch-pult is megtette a hatását, ugyanis egy Újpest-mezes apuka kikerekedett szemekkel nézte, ahogy ötévesnek tűnő fia vágyakozva nézi a Felcsút-mezeket, hogy aztán a szülői klasszikus „megvesszük majd, de még gyűjtünk rá” mondattal rángassa el onnan az eltévelyedett gyereket.

:(((((( Fotó: Zoom.hu (Kattintson a képre a gelériáért!)

A nézőarányok persze a felcsútiak ingyen buszoztatásával együtt is egyértelműek voltak: a 11 ezer nézőből nagyjából 9 ezer szerette volna az Újpest győzelmét, ők a szokásos remek szurkolást, pirotechnikát és minden kupadöntőhöz kötelező terméket felvonultattak, néha egészen félelmetes hangot összehozva a Fradi stadionjába.

Annyi viszont biztos, hogy a Felcsúthoz hasonló csapatoknak egy előnyük van: a magyar válogatott talán minden sikerénél sikerült összekovácsolnia az egymással amúgy ellentétben lévő táborokat: én egy kispesti és egy fehérvári kötődésű jóbarátommal néztem végig ezt az őrületet miskolciként, és rég nem látott egyetértésben tudtuk kimondani azt, amiről soha nem gondoltuk volna, hogy kimondjuk:

márpedig itt az Újpestnek kéne inkább nyernie.

Jó, az igazsághoz hozzátartozik, hogy a fehérvári vonalon megjelent a „de hát az Újpest meg rendőrcsapat volt”, de a végén ez az ellenállás is csökkent. Hívhatjuk ezt ellenzéki összefogásnak, de akár egy olyan taktikai szavazásnak is, mint ha újlipótvárosi zsidónak kellett volna behúznia a Jobbikot április 8-án.

MTI Fotó: Illyés Tibor (A képre kattintva galéria nyílik.)

Meg is egyeztünk benne, hogy ezen a meccsen tulajdonképpen megint eldől a 2010 előtti és utáni foci egyetlen kérdése:

A nézőkért van a magyar foci, vagy Orbán Viktorért, Tállai Andrásért, Seszták Miklósért és a VIP-ben szinte kivétel nélkül ott ülő szimpatikus barátaikért?

Nos, egyelőre úgy tűnik, még egy nagyon picit a nézőkért: az Újpest tizenegyesekkel nyerte meg az amúgy kifejezetten fasza meccset.

Ilyen dolgok történnek, ha vannak szurkolói egy csapatnak. MTI Fotó: Illyés Tibor (Kattintson a képre a gelériáért!)

Ha már Orbán Viktor alapította a Puskás Akadémiát, és véletlenül pont ott volt mellette a VIP-ben a Nemzeti Sport főszerkesztőjeként bevallottan a Felcsútnak szurkoló Szöllősi György, akkor értékelte is neki a látottakat: „Megtiszteltetés, hogy kupadöntőt játszhattunk az Újpesttel. Tisztességgel helytálltunk, a névadónkhoz méltó módon szerepeltünk.”

Szöllősi persze jó szolgaként nem kérdezte meg Miniszterelnök Urat pár fontos apróságról:

 • Az vajon mennyire méltó a névadóhoz, hogy a róla elnevezett akadémia felnőtt csapatában egyetlen saját nevelésű játékos lépett pályára?
 • Puskás Ferenc vajon büszke lenne-e arra, hogy a róla elnevezett akadémiába csupa külföldi játékost igazolnak ki tudja, mennyi pénzért?
 • Puskás Ferenc nevéhez méltó, hogy a róla elnevezett akadémia egyetlen tényleg jó játékost mutatott szerda este, azt pedig pont az éles szemmel és jó érzékkel eladott Zsótér Donát volt, aki jelenleg az Újpest focistájaként lőtt óriási gólt?
 • Magához méltónak érezné-e Öcsi bácsi, hogy a róla elnevezett akadémia felnőtt csapatának edzője egy 2-2 után tizenegyesekkel elvesztett meccs után egy második percben meg nem ítélt büntetőre fogja az újabb bukását?
 • Puskás Ferenc nevéhez méltó, hogy még Orbán Viktor rajongói se támogatják azt, ami a róla elnevezett akadémián történik?

Ezekre a kérdésekre valószínűleg soha nem fogunk választ kapni, de persze ez az este végül az Újpestről szólt, az Újpesten keresztül pedig kicsit az összes magyar csapatról, amire legalább magyar szinten van társadalmi igény: bár kupát csak a lilák nyertek, a Fradi, a Diósgyőr, a Kispest, a Debrecen, a Haladás, de még a másodosztályban szenvedő Győr, Nyíregyháza és pár társának közönsége nyert még egy évet a focit tudatosan gyilkoló és fojtogató állammal szemben. Ennek még akkor is lehet örülni, de én tényleg soha többé nem akarok olyan helyzetbe kerülni, hogy szimpatizálnom kell az Újpesttel. De őket legalább jól tudom szidni, a Felcsútot viszont én még utálni sem szeretem.