Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Év végére megszűnhet az italautomatás iparág, a szövetség elnöke besokallt

Év végére megszűnhet az italautomatás iparág, a szövetség elnöke besokallt

Brutális drágulással és az automaták számának felére csökkenésével járt, hogy az étel-és italautomatákat decemberben elkezdték bekötni a NAV-hoz. Július 1-től már büntet a hatóság, de a felügyeleti egység miatt egyre furcsább hibák történnek a gépekkel. A szövetség elnöke lemondott tisztségéről.

A 25 ezerből eddig csak 12 500 étel- és italautomatába szerelte be a Magyar Posta az automata felügyeleti egységeket (afe). Pedig július 1-jétől nem üzemelhet ilyen gép, ha nincs összekötve Nemzeti Adó-és Vámhivatallal (NAV). A szerkezet működési elve hasonló az online kasszákéhoz: kapcsolatot teremt a hatóság és az automaták között, így ellenőrizhető lenne forgalom. A szakma teljes megdöbbenéssel fogadta tavaly nyáron, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium a postát jelölte ki az egységek üzemeltetésére.

Kifogyóban. Egyre több automata tűnik el. Fotó: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images

Állandó hibák

„A posta szerint kevés a probléma, de az üzemeltetők nem erről számolnak be. Egy kolléga, akinek a gépeiben már van afe, nemrég azt mesélte, hogy az egyik automatája kiírta, jelenleg 110 forint van a gépben. Kért egy kapucsínót, és visszakapott tíz forintot. Újra megjelent a gépen ugyanez az összeg, megint kért magának egy italt. A gép ismét kiadta és megint megkapta a 10 forintot is. Ez múlt csütörtökön történt, a posta azt ígérte írásban, hogy három munkanapon belül kivizsgálják a problémáját. Ez azt jelenti, hogy közel egy hétre le kellett kapcsolnia a gépét” – mondta a Zoom.hu-nak Szöllősi Balázs, a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség elnöke.

Gyakori probléma, hogy a szerkezet egyszerűen lerohad.

Ha pedig az afe valamiért meghibásodik, akkor az étel- vagy italautomata egyszer csak leáll.

Eredetileg egyébként tavaly novemberben kellett volna gondoskodni az afe telepítéséről, sok cég meg is bízta a postát, kifizette a szerkezet árát, el is kezdődött a telepítés. Ezután derült ki, hogy a NAV csak júliustól büntet. Szöllősi Balázs hozzátette, december óta a posta csak a legkönnyebben beszerelhető eszközöket szereli, és mivel csak a felével végzett, így július közepéig biztosan nem köti be az összeset. A büntetés pedig szigorú: ha valakinek nem kötik be, akkor nem üzemeltethet automatát.

Év végére eltűnhet. MTI Fotó: Nyikos Péter

„Ami ennél is súlyosabb probléma, hogy az üzemeltetők az 5 ezer forint plusz áfás havidíjat nem tudják kigazdálkodni. Ezt már a NAV-nak is tudnia kell, mert már ő is látja legalább 10 ezer gép forgalmát. Mi nem tudjuk kifizetni, a posta pedig azt mondja, 5 ezer forint nem elég neki, ebből nem tudja kigazdálkodni a költségeit” – közölte Szöllősi.

Drágulás és csökkenés

A rendszer velejárója, amiről korábban Zoom.hu is beszámolt, hogy jelentős drágulással járt, van olyan automata, ahol az eddigi 70 forint helyett már 120 forintba kerül a kávé.

A fogyasztók pedig nem fogadják el ezeket az áremeléseket, fokozatosan szoknak le a termékekről.

Mint a szövetség elnöke elmondta, ez a rendszer így működésképtelen, remélik, hogy a minisztérium számára is 1-2 hónapon belül világossá válik. Nekik rosszkor jött tárca átalakítása, az érdemi munka helyett minden bizonnyal az új felállást tisztázzák, az övékéhez hasonló problémára nincs is idő. Pedig Szöllősi szerint az ötlet nem volt rossz, de a kivitelezés rosszul sikerült. A felügyeleti státuszt közszolgáltatássá kellene minősíteni, azaz az államnak kellene fizetnie a havidíjat, más megoldás nincs.

Lemondással járt

Szöllősi Balázs kiemelte, hatalmas torzulás alakult ki a piacon, aki még nem rakatta be az egységet, az óriási versenyelőnyhöz jutott. Ismer olyan céget, amelyik 250 egységet szerelt be, ez több mint 1 millió forintos havidíjat jelent. A brutális drágulás mellett ez azzal járt, hogy a piacon lévő automaták száma radikálisan csökkent. Tavaly nyáron még 38-40 ezer volt a piacon, júliusra a fele sem marad meg ezeknek.

Ezért ha minden így marad, akkor év végére egész egyszerűen megszűnik az iparág.

Szöllősi hozzátette, az egység annyi munkát igényel, hogy lemondott az elnöki tisztségéről, szeptembertől másnak kell megküzdeni ezzel a problémával.

A borítókép illusztráció: MTI Fotó: Czika László